Foto: Camilla Adolfsson

Februari månads instagrammare: David Peter, specialeffekter


Publicerad 1 februari 2023

När David Peter var liten kollade han gärna på tv om livet bakom kulisserna i Hollywood. Sedan tog intresset för pyroteknik över. Men de senaste decennierna har han ägnat åt snö, dimma, eld och explosioner – och gjort specialeffekter till både skräck- och barnfilm.

Vad har du på gång just nu?
− Jag förbereder för ännu en skräckfilm. Det har blivit mycket sådant på sistone. Dessutom har jag lite reklamfilm på gång. Så här års är det inte så värst mycket jobb ute på set, utan jag är mest i min verkstad och bygger den utrustning som jag kommer använda resten av året.

Som till exempel?
− Nya rökmaskiner. Men jag ska också producera ett hundratal blodpåsar. Sådana som exploderar när någon blir skjuten på film. De ingår i den vanliga arsenalen och går förstås att köpa, men jag vill helst göra dem på mitt sätt. Vid det här laget vet jag vad som funkar.

Berätta lite mer om ditt jobb. Vad innebär det?
− Mitt jobb handlar om fysiska effekter som görs på plats på inspelningen och som kan innebära allt från snö, regn och eld till explosioner och skottlossning. Men vanligast är nog dimma. Det används mycket till skräckfilm, men även barnfilmer som ska vara lite mystiska.

Har du jobbat med många barnfilmer?
− Ja, med Nelly Rapp och Lasse Maja-filmerna. Jag älskar att göra barn- och ungdomsfilm! Det är oftast en annan stämning i teamet, inte så hetsigt som det kan vara annars. Kanske har det att göra med att barn, som oftast har roller i de här filmerna, inte får jobba hur långa dagar som helst. Det blir mindre övertid, och då blir hela teamet på bra humör.

Vad är det bästa med jobbet?
− Jag gillar att ha mixen att jag växlar mellan set och min verkstad. Jag tycker det är så kul i verkstaden och uppskattar allt som gör att jag får bygga, till exempel en maskin som välter flaggstänger eller som gör hagel. När jag var barn och kollade på barnprogram ville jag aldrig vara superhjälten, hellre den lite galna vetenskapsmannen som fixar prylarna i bakgrunden.

Hur kommer det sig att du hamnade i filmbranschen?
− Egentligen har jag nog alltid velat jobba med film, men började i stället med pyroteknik redan när jag var femton. Jag lärde mig även sprängteknik, och det var lite på den vägen jag kom in i branschen. Det var ungefär samtidigt som Gothenburg Film Studios drog igång som jag började få mina första förfrågningar om att jobba med sfx på film.

Har din yrkesroll förändrats mycket under dina år i branschen?
− Möjligen genom att jag numera samarbetar så nära de som jobbar med vfx, visuella effekter. För kanske tio år sedan, ute på set, fick man ofta höra kommentaren ”det löser vi i sen, i postproduktionen”. Då trodde man kanske ett tag att vi som jobbar med specialeffekter inte skulle ha några jobb kvar i framtiden. Men så har det ju inte alls blivit.

Hur har det blivit?
− Nu är det tydligt att både sfx och vfx behövs, och att vi kompletterar varandra på en rad olika sätt. När vi slår oss samman kan vi göra ännu häftigare effekter. Vi hjälper varandra.

Vad tycker du om Göteborg som filmstad?
− Jag har alltid gillat Göteborg som filmstad. I början när jag jobbade var alla produktioner i Göteborg. Men nu saknas många av de ruffa miljöer vi kunde filma i då. Allt ska rustas upp. Det har gjort att produktionerna smyger sig ut från Göteborg, till småstäder som Alingsås.

Vad kan vi förvänta oss av dig som februari månads instagrammare?
− Att få en liten inblick i vilka sorts effekter som jag jobbar med, hur vissa effekter fungerar samt hur förberedelserna i verkstan kan se ut innan jag kommer ut på set.

Text: Camilla Adolfsson

Fakta/David Peter

Gör inom film: Jobbar med specialeffekter.
År i branschen: 17
Bästa branschminne: ”Jag älskar när inspelningsplatser är uppbyggda som små städer med ljus, värme och toaletter rakt ute i ingenstans. Som när ’Red Dot’ filmades på en norsk glaciär. Det var helt stjärnklart och mitt på glaciären hade det byggts upp som en liten infrastruktur, som finns där en kort stund och är borta nästa dag.”
Favoritfilm: ”Det är ’Tillbaka till framtiden 2’, den med de där häftiga hoverboard-scenerna. Och så gillar jag ’Ghostbusters’, ’Howard the Duck’ och ’Gremlins’. Hemma hos mig går 1980-talsfilmerna på repeat.”