Gunnar Eriksson är stockholmaren som brinner för att utveckla film- och tv-branschen i Göteborg. I juni är han Filmkontorets gästinstagrammare.

Juni månads instagrammare: Gunnar Eriksson, projektutvecklare inom film och tv


Publicerad 1 juni 2018

För många i filmbranschen går flyttlasset från Göteborg till Stockholm. För Gunnar Eriksson gick det åt motsatt håll. ”Jag har fått höra att det är lite ’tvärtom’. Nu hoppas jag att det vi arbetar med på Lindholmen kan bidra till att fler kreatörer stannar i Göteborg”, säger han.

Vad har du på gång just nu?

− Jag jobbar med projektfinansiering inom film och tv. Redan på söndag, den 3 juni, är nästa deadline för att söka stöd till sitt projekt. Min roll är att vara en samordnande länk mellan de som söker och de som fattar beslut, så nu väntar möten och annat som leder fram till att ett antal utvalda projekt bjuds in till en pitchdag på Lindholmen Science Park den 19 juni.

Stödet är en del av Göteborgs Stads filmsatsning och på er hemsida står att läsa att det främst ges till ”innovativa utvecklingsprojekt”. Vad innebär det?

− För innovativa projekt finns ingen manual, utan det handlar om att våga tänka i nya banor. Att inte fastna i gamla spår. Vi på Lindholmen är aldrig ensamma finansiärer av ett projekt, så det kan till exempel omfatta innovativa finansieringsformer. Men det kan också vara sådant som nya sätt att berätta en historia på eller nyskapande sätt att nå ut till sin publik.

Kan du ge något exempel?

− Just nu är VR (Virtual Reality, reds anm.) på framväxt och vi får in många spännande projekt på det området. Det blir oftast något helt nytt när man väljer att berätta sin historia i 360-graders perspektiv. Men jag vill lyfta att vi har ett uttalat fokus på att utveckla tv-serier.

Varför fokus på tv-serier?

− Trots att tv-serier är hetare än någonsin, finns det konstigt nog få instanser att söka pengar ifrån när man utvecklar tv-serier, inte minst i ett tidigt skede. Vi vill stötta från ax till limpa och det finns ett stort behov av författare och producenter som kan göra tv-serier.

Hur hamnade du själv i film- och tv-branschen?

− Jag är utbildad dramatiker och dramaturg och har alltid haft en passion för att skriva. När jag var 20 år och gjorde lumpen kom någon slags vändpunkt, som egentligen inte hade så mycket med lumpen att göra. Men jag började skriva och söka skrivarutbildningar. Jag skrev dramatik och har skrivit flera pjäser, men också tv-serier.

Du är född och uppvuxen i Stockholm och har även gjort största delen av din utbildning där. Men nu jobbar du för att stärka filmbranschen i Göteborg. Hur kommer det sig?

− Jag fick barn. En liten pojke som bor i Göteborg, så jag har flyttat hit successivt. Här fick jag först praktik på SVT Drama. Sedan var jag en period på Göta Film, där jag träffade Frida Hallberg. Genom henne fick jag kontakt med Manusfabriken, fick en residensplats som manusförfattare där och blev efter ett tag erbjuden att jobba här.

Hur ser du på Göteborgs möjligheter att utvecklas som film- och tv-stad?
− Göteborg har stor potential, här finns många bra författare och flera små bolag som vill fram och göra drama. Vi har filmfestivaler som Göteborg Film Festival och Frame. Den fria teaterscenen är oerhört stark och intressant. Vad som behövs är värdefulla mötesplatser för regissörer, manusförfattare och producenter, där olika typer av kreativa samarbeten kan uppstå.

Vad behövs för att Göteborg ska kunna vara en sådan plats?

− Vi behöver fler produktionsbolag och jag tror stenhårt på att vi behöver en ny högskola som utbildar manusförfattare, producenter och regissörer. Som det ser ut i dag finns Valand och där kan man utbilda sig till regissör, men inte till något annat inom film och tv.

Vad kan vi förvänta oss av dig som juni månads instagrammare?

− Att få en bättre bild av vad Lindholmen Science Park är för något och vad vi gör här. Men eftersom jag inte jobbar här på heltid, kanske jag även passar på att berätta lite om annat som jag har på gång, som att jag skriver för radioteatern och på en tv-serie.

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Gunnar Eriksson

Gör inom film: Projektutvecklare inom film och tv på Lindholmen Science Park

År i branschen: 15
Bästa branschminnet: ”För några år sedan var jag med när Peter Zell, projektledare på SVT Drama i Göteborg, anordnade ett skandinaviskt författarmöte i Kungsbacka. Under ett intensivt dygn träffades manusförfattare inom film och tv från Danmark, Norge och Sverige för att delta i ett JAM med fokus på nya tv-dramakoncept. Det var extremt kul och lärorikt att se hur vi tänker och arbetar, både lika och olika, i grannländerna. Och på bara ett dygn kom det fram flera spännande idéer och samarbeten som levt vidare även efter mötet.” 

Favoritfilm: ”Jag såg nyligen ’Om Stig Petrés hemlighet’ för andra gången i mitt liv och den var precis så bra som jag mindes den. Den har en svart humor och skådespelare som Michael Nyqvist och Jonas Karlsson, som gör fantastiska rollprestationer.”