Maria Nordqvist vill att alla ska få se film på bio. I september gästar hon Filmkontorets instagramkonto. Foto: Camilla Adolfsson

September månads instagrammare: Maria Nordqvist, biografkoordinator


Publicerad 2 september 2019

Maria Nordqvist ser ljust på Hagabions framtid. Biografen har en speciell plats i göteborgarnas hjärtan och en trogen – men allt äldre – publik. ”Jag hoppas att även unga vuxna ska inse värdet i att se film på bio och att gemenskapen i en fullsatt salong är bland det bästa som finns”, säger hon.

Vad har du på gång just nu?
− September är den tid på året då allt drar igång. Alla är tillbaka i stan, vi har fler volontärer som jobbar och filmserierna startar, allt från våra franska, tyska och spanska filmklubbar till Småfolkets bio och matinéföreställningar. Jag kommer dessutom att ägna mig en del åt det publikarbetesprojekt som vi genomför tillsammans med fem andra Folkets bio-biografer runt om i Sverige.

Den 23 september är det premiär för Göteborgs film- och tv-bar, som är ett samarbete med Filmkontoret och flera andra aktörer. Platsen är Hagabion. Berätta mer!
− Film- och tv-baren riktar sig till professionellt verksamma inom film och rörlig bild. Vi är först ut, men den är tänkt att fungera som en ambulerande mötesplats och kommer också vara på andra ställen i stan. Det blir filmvisning och möjlighet att nätverka med andra i branschen. Film- och tv-baren är även ett sätt att knyta ihop stadens filmskapare med de olika visningsställena, vilket såklart är intressant för oss, som egentligen inte har så mycket kontakt med folket som gör filmerna vi visar.

Har du någonsin drömt om att själv göra film i stället för att visa den?
− Nej, aldrig. Men jag har alltid tyckt om att se film och gå på bio, och valde att läsa filmvetenskap efter gymnasiet. Det som intresserade mig mest var hur i princip allt går att koppla ihop med filmhistorien – världshistoria, politik, samhällsfrågor, psykologi. Det finns så många viktiga, tankeväckande, bra och roliga filmer, och det jag vill göra är att ge folk en chans att få se dem.

Hur kommer det sig att du hamnade på Hagabion?
− Efter filmvetenskapen i Göteborg flyttade jag till London för att plugga där, och började jobba extra på en biograf. Sedan rullade det på och jag började arbeta med distribution. När jag sedan, efter två decennier i London, flyttade hem till Göteborg, så visade det sig att tjänsten som koordinator på Hagabion var ledig. Den passade mig perfekt. Jag har alltid älskat Hagabion. Redan innan jag flyttade till London praktiserade jag som maskinist här under en period.

Vad är det som gör Hagabion så speciell?
−  Atmosfären. Alla filmälskare som kommer hit för filmernas skull och blir en del av gemenskapen. Hagabion är inte bara en visningsplats eller en arbetsplats. Den har en själ. Och en stor skillnad, om man jämför oss med andra biografer, är så klart att vi är medlemsdrivna. Medlemmarna kommer med idéer om vilka filmer vi ska visa och ingen säsong är den andra lik. Det är medlemmarna som utgör grunden för verksamheten. Utan dem hade vi inte funnits. 

Hur ser du på biografens framtid? Vilka utmaningar har ni som väntar? 
− Hagabion har en egen profil och är en institution i Göteborg som många värnar om. Vi har funnits länge och kommer finnas kvar i framtiden. Utmaningen är att få hit yngre besökare, särskilt ungdomar och unga vuxna. De ser på film, den finns ju bara ett litet klick bort, men de går inte särskilt ofta på bio. Och då missar de den sociala biten, upplevelsen av den stora duken. Det är just det här vårt pågående publikarbetesprojekt handlar om: Hur får vi folk upp ur soffan och hit till bion?

Ja, hur? Vad tror du?
− För det första måste folk få veta att vi finns. Vi måste nu ut och även nå fram med budskapet att de filmer vi visar inte är så smala och konstiga som vissa tror. Men det handlar också om att få bort andra trösklar. Det ska vara lätt att ta sig hit, lätt att beställa biljetter, lätt att vara här. 

Vad kan vi förvänta oss av dig som september månads instagrammare?
− Att få hänga med mig på allt som händer både på och utanför kontoret. Jag vill också ge en bild av Hagabions historia, av hur verksamheten har utvecklats och av hur vi planerar att utvecklas framåt. 

Text och foto: Camilla Adolfsson

Fakta/Maria Nordqvist

Gör inom film: Biografkoordinator på Hagabion
År i branschen: 19
Bästa branschminne: ”Ett fint minne är när Hagabion vann pris för Årets Barnbio 2019. Vi var så glada och stolta över nomineringen, men trodde inte att vi hade chans att vinna. Jag tog med mig min 7-åriga dotter till prisutdelningen, och vi blev riktigt överraskade när vinnaren avslöjades och vi fick gå upp på scenen tillsammans för att ta emot diplom och prischeck. Det var oerhört roligt att bli uppmärksammade för det arbete vi gör med att introducera de yngsta barnen till bioupplevelsen.” 
Favoritfilm: ”Jean-Luc Godards film ’À bout de souffle’ har varit med mig länge. Jag minns när jag såg den på Cinemateket här i Göteborg för många år sedan. För mig innebar den ett helt nytt sätt att se på film.”

http://www.instagram.com/filmkontoret