Kristofer Hultén har jobbat i mediebranschen sedan mitten av 1990-talet. I mars gästar han Filmkontorets instagramkonto. Foto: Camilla Adolfsson

Mars månads instagrammare: Kristofer Hultén, vd på Silverbullet Film


Publicerad 1 mars 2023

All film syftar till att fånga en publik. Om det är 30 sekunder reklam eller 90 minuter långfilm spelar inte så stor roll. I alla fall inte enligt Kristofer Hultén, vd på mångåriga bolaget Silverbullet Film, som snart kan stoltsera med sin första dramaproduktion.

Vad har du på gång just nu?
− Vi ska börja filma vår första dramaproduktion, en genrefilm. Jag har ingen direkt funktion på inspelningsplatsen, men är förstås jättenyfiken och kommer vara på plats när tillfälle ges. Samtidigt har vi löpande produktion och saker på gång hela tiden åt våra kunder.

Hur kommer det sig att ni satsar på drama?
− För det första är det fantastiskt roligt. Vi vill verkligen utvecklas och utmana oss själva. Men det är också lite tillfälligheter bakom, sådana som uppstår när man träffar nya människor och tajmingen blir rätt. Men det är mycket nytt att ta hänsyn till.

Som vad?
− Vi är vana vid reklam- och företagsfilm och ett kondenserat berättande där mycket ska förmedlas på ett par minuter. Förra året gjorde vi ett par tv-produktioner, som Helvetesresan på Kanal 5 och ett program inför valet åt SVT, men vi har aldrig tidigare gjort drama fullt ut. Själva hantverket och verktygen är ungefär desamma för all rörlig bild, men i en dramaproduktion är det betydligt fler människor involverade, både framför och bakom kameran. Det är mycket mer av allt, mer planering och längre ledtider.

Ni har nyss flyttat in i nybyggda lokaler på Masthuggskajen. Vad innebär det?
− Att vi delar lokaler med tio andra bolag inom More Alliance, som är ett samarbete mellan olika byråer inom kommunikation. Vi gick med förra året, vilket för oss betyder att vi får nära till den kompetens och den expertis som finns i de andra bolagen. Vi kan ta oss an helheten på ett helt nytt sätt och komplettera vårt erbjudande efter behov. Men det är bara kontoret som har flyttat hit. Studion har vi kvar på gamla adressen. 

Hur kommer det sig att du hamnade i filmbranschen?
− Ganska snart efter gymnasiet halkade jag in på reklamradio och sedan dess har jag jobbat med olika former av kommersiell media. 2009 lämnade jag TV4 och började på Silverbullet, och mitt jobb handlar mycket om att skapa och utveckla relationer och om affären. Det är det som ligger mig närmast. Visst har jag en kreativ ådra och ett skapandebehov, men det finns nog inget bättre än en riktigt nöjd kund. Att det blev just rörlig bild var bara en slump, inget jag hade planerat för eller drömt om. Som barn befann jag mig främst i idrottens värld och höll på med gymnastik. 

Så siktet var inställt på gymnastiken?
− Ja, jag var landslandsgymnast under många år och har även varit tränare för gymnaster här i Göteborg. Men till slut blev det svårt att kombinera med familj och att driva bolag, så det har jag fått släppa.

Vad tycker du om Göteborg som filmstad?
− Göteborg är ju på många sätt en fantastisk plats, även för film. Här finns kunskap, talang och kompetens, liksom Nordens största och mest etablerade mötesplats för filmbranschen. På den kommersiella sidan jobbar vi i huvudsak med Göteborgsbaserade företag. Varför lägga resurser någon annanstans när vi har så många världsledande institutioner och bolag här? Vi har allt från Chalmers och universitetet till fordonsindustri, shipping och life science. För att inte tala om innovation och en riktigt häftig startup-scen.

Vad kan vi förvänta oss av dig som mars månads instagrammare?
− Jag hoppas kunna spegla bredden i det som vi på Silverbullet gör som bolag. Jag vill gärna få med lite av allt.

Text: Camilla Adolfsson

Fakta/Kristofer Hultén

Gör inom film: Vd på Silverbullet Film
År i branschen: 14
Bästa branschminne: ”Att rangordna ett branschminne är svårt. Men det är en ynnest att med film få berätta och sprida, och i en viss kontext faktiskt bidra till företags framgång runtom i världen.”
Favoritfilm: ”Jag ser inte så mycket fiction och lägger generellt mer tid på serier och film som har ett utbildande syfte eller ger mig nya perspektiv – och så ’Vinterstudion’ förstås. Men om jag ska välja en film som verkligen innehåller allt och som jag kan se om och om igen är det ’Gladiator’. Det är väl för mig, som för många andra födda på tidigt 1970-tal, filmer från 1980- och 90-talet som präglat mig mest.”