Otrohet


Vad innebär det att vara otrogen? Och vad gör man om någon varit otrogen? Här är några råd.

Vad är otrohet?

Det finns ingen universell definition på vad otrohet egentligen är. Det kan handla om telefonsamtal, sms, att se på porr, att vara hemligt aktiv på dejtingsidor eller att ha en sexuell relation.

Om ett par blir känslomässigt distanserade från varandra och en i paret då träffar någon som han eller hon kommer känslomässigt nära, kan det leda till otrohet. Ett varningstecken är när samtalen med den "andre" får ett innehåll som partnern inte skulle uppskatta om hen hade lyssnat.

En otrohetsaffär kommer att omdefiniera ett förhållande, och varje par kan påverka vad arvet efter otroheten ska bli.

Det går att se på otrohet från två perspektiv: å ena sidan smärta och svek, å andra sidan utveckling och självinsikt – vad gjorde det med dig och vad betydde det för mig? En del par beslutar sig för att separera medan andra väljer att fortsätta att leva ihop. Vissa relationer lever vidare i ett slags minimiläge. För andra leder krisen till en ny möjlighet. Även om det "första äktenskapet" har tagit slut i och med otroheten så går det att tillsammans ingå ett "nytt äktenskap" och komma fram till att båda parter behöver mer av varandra.

Råd för att återskapa relationen efter otrohet

  1. Den som varit eller är otrogen måste omedelbart avsluta relationen med den "andre".
  2. Den som varit otrogen måste vara helt öppen och tala sanning. Den som varit utsatt bör tänka på att bara fråga om sådant den vill veta, till exempel tid och plats.
  3. Bevisa konkret att relationen är över.
  4. Arbeta för att återskapa närhet i relationen. Om det är svårt sök hjälp.
  5. Ha inga hemligheter. Försök inte skydda din partner genom att undanhålla fakta. Detta kan leda till att återskapandet av relationen misslyckas.
  6. Den som varit otrogen bör ha en positiv inställning till att partnern vill ha ökad kontroll. Anledningen är ofta att känna att relationen till den "andre" är över och att den som varit otrogen är beredd att göra något för att vinna tillbaka sin partner.

Källa: Parterapiinstitutet i Lund.

Läs- och föreläsningstips om otrohet och förlåtelse