Gruppverksamhet och tematräffar

Här kan du läsa om familjecentralen Drakens gruppverksamhet och tematräffar.

Gruppverksamhet

I våra olika grupper kan du få inspiration och reflektera om frågor som rör ditt föräldraskap. Du träffar andra föräldrar och dela erfarenheter, utmaningar och tips samtidigt som du tar del av forskningsbaserade råd och verktyg för att stärka relationen till ditt barn. Familjecentralen Draken erbjuder följande gruppverksamhet:

  • Trygghetscirkeln  för dig med barn 3 månader-2 år
  • Livet i familjen  för dig med barn 3 månader-2 år
  • ABC-föräldraträffar — för dig med barn 3-12 år
  • Babymassage
  • Pappagrupp

Du kan läsa om de olika föräldragrupper och hela Göteborgs utbud av föräldrastöd på webbsidan Föräldrastöd

Trygghetscirkeln  föräldragrupp för dig med barn 3 månader-2 år.

Trygghetscirkeln är en kostnadsfri kurs som fokuserar på samspelet mellan förälder och barn.

Teman som tas upp i Trygghetscirkeln

Utforska barnets behov

Vi lär oss om barnets behov av stöd från föräldern. Vad innebär det att vara en trygg bas för barnets utforskande och en säker hamn att återvända till?

Värdet av att vara tillsammans

Vi lär oss hur vi kan hjälpa barnet att hantera sina känslor. Hur skapar vi en god relation som lägger en stabil känslomässig grund för barnet? Hur kan vi vara tillsammans med barnet även i svåra känslor?

Vägen till trygghet

Vi tittar på barnets behov av anknytning och reflekterar över vår egen trygghet och sårbarhet. Hur påverkar vår känslomässiga tillgänglighet barnets sätt att förmedla sina behov och känslor?

När det känns svårt att vara förälder

Det är inte alltid lätt att var förälder. Vi undersöker balansen mellan att vara empatisk och tydlig även i utmanande situationer.

Att tolka barnets beteende

Vi tittar på hur man som förälder kan förstå sitt barns beteenden och hjälpa barnet att hantera sina känslor på ett bra sätt.

Datum och anmälan till Trygghetscirkeln

Våren 2022 har Familjecentralen Draken en digital grupp med start i januari.

Introduktion: Onsdag vecka 3 klockan 10.00-11.30

Tillfällen: Torsdagar vecka 3-11 klockan 9.30-11.30 (repetition 9.30-10.00)

Anmälan: Skicka e-post till louise.doshe@socialcentrum.goteborg.se

Gruppen är nu fullbokad. För information om grupper i andra delar av Göteborg, besök denna sida.

Upplägg för digitala träffar Trygghetscirkeln

Vi träffas nio gånger, en och en halv timme per tillfälle. Gruppen träffas i digitala videomöten via Microsoft Teams. Du kommer få länkar till alla träffarna i din email efter att du fått en bekräftelse på att du har fått en plats. Sitter du via dator kommer du via länken i mejlet att få tillgång till samtalet via din webbläsare. Sitter du via en telefon eller surfplatta kommer du behöva ladda ner Microsoft teams app och kan därefter via länken i mejlet kunna logga in till samtalet som gäst. Du behöver alltså inte skapa ett konto via Teams. Prova gärna tekniken så snart du fått länken. Skulle du stöta på tekniska bekymmer så hör av dig så försöker vi tillsammans få det att fungera.

Ditt barn får vara med under träffarna men detta digitala upplägg riktar sig mer till dig som förälder genom filmmaterial, reflektioner och diskussioner.

Det är viktigt att vara med varje gång då träffarna bygger på varandra och kontinuiteten ger bättre förutsättningar för ett förtroligt klimat i gruppen. Skulle du missa något tillfälle helt eller missat delar av tillfället då ditt barn behövt ditt fokus ges möjlighet till en halvtimmes sammanfattning av avsnittet innan nästföljande träff. Varje deltagare bestämmer själv hur mycket man vill dela med sig men träffarna bygger mycket på era exempel, reflektioner och tankar. Vi som gruppledare har stort fokus på att försöka skapa goda förutsättningar för en trygg och utvecklande tid tillsammans.

För våra barn är alla föräldrar oerhört viktiga. I denna föräldragrupp får du möjlighet att dela och reflektera kring dina upplevelser av föräldraskapet, familjelivet och din relation med ditt barn med andra föräldrar. Att vara en trygg, nyfiken och närvarande förälder ger stora vinster för ditt barns utveckling genom hela dess uppväxt och detta pratar vi mer om i denna föräldragrupp.

Träffarna syftar till att ge dig som förälder en ökad förståelse för ditt barns behov av känslomässigt stöd i olika situationer och hur du som förälder kan möta detta på bästa sätt utifrån vem du som förälder är.


Tematräffar

Under vissa eftermiddagar bjuds personer med olika yrken in till öppna förskolan för att prata om ämnen som rör ditt barn, så som kost, tandhälsa och självkänsla. Några kvällar varje termin har vi även tematräffar under kvällstid då vi berör ämnen som relationen till vårt barn och vuxenrelationen. Vårens tematräffar kommer du hitta här när planeringen är klar.