Vill du praktisera utomlands?

Ester Mosessons gymnasium har en lång tradition av gott samarbete med skolor i Europa. Varje år skickar vi elever till andra skolor och tar emot elever från andra länder. Under 1-5 månader är man utbytesstudent i ett annat land och går i skolan och praktiserar där.

Utlandspraktik för restaurangelever inom kök och servering

Om du läser inriktningen Kök och servering och vill praktisera utomlands ska du först anmäla dig till skolans Erasmusprojekt. Uttagning till utlandspraktik sker på vårterminen i år 2. Under de tre första veckorna på höstterminen i år 3 förbereds du på Ester Mosessons innan du åker iväg till en av våra partnerskolor i Europa.

Den första månaden i värdlandet fortsätter förberedelserna både praktiskt och teoretiskt. Du får lära dig om värdlandets matlagnings- och serveringskultur, samhällsliv och övrig kultur. Du erbjuds också en grundkurs i landets språk och matlagningstermer. I förberedelserna ingår även utflykter varje vecka.

Efter den första förberedande månaden på skolan börjar du en fyra månader lång APL-period på ett hotell eller en restaurang i värdlandet. Värdskolans koordinator eller lärare håller kontakt med dig och besöker dig minst ett par gånger på APL-platsen. När praktikperioden är avslutad, flyttar du hem till Sverige igen och går de sista månaderna i trean på Ester Mosessons.

Här kan du läsa mer om de restaurangskolor som ingår i projektet.

Utlandspraktik för bageri-och konditorielever

Om du läser inriktningen Bageri och konditori eller inriktningen Kött och chark, kan du också praktisera utomlands. Du ansöker på höstterminen i år 3 och själva praktiken sker under en månad på vårterminen i år 3.

Om du blir uttagen får du först några dagars förberedelser på en av våra samarbetsskolor och därefter fortsätter du med att praktisera på ett bageri, konditori eller charkuteri i värdlandet. Du får också följa med på några utflykter som din värdskola ordnar för sina utbyteselever.

Här kan du läsa mer om de bageri-och konditoriskolor som ingår i projektet.

Vid frågor kontakta Maria Van Haren / Veronica Schönek, Internationell koordinator via e-post:

maria.van.haren@educ.goteborg.se eller veronica.schoneck@educ.goteborg.se