Köttstyckning på gång. Foto: Christer Andersson.

Kött och charkuteri

På inriktningen Kött och charkuteri lär du dig kötthan­tering av olika slag, exempelvis hur man gör korv, styckar en kyckling, fixar en biff eller skär ut en filé.

Här lär du dig allt om olika slags kött - nöt, gris, lamm, fågel och vilt - och hur man styckar dem. Det finns grovstyckning där du lär dig dela den hela eller halva djurkroppen och det finns finstyckning då du skär ut tillagningsfärdiga bitar som kotletter, biffar och stekar. Du lär dig allt om köttets egenskaper och hur du hanterar och förpackar det rätt. Du får tillverka läckra charkuterivaror såsom olika sorters korvar, pastejer, syltor och patéer. Du får de teoretiska och praktiska grunderna för yrken som styckare och charkuterist.

Efter utbildningen kan du arbeta i charkdisken i en större livsmedelsbutik, i specialbutiker, i saluhallar och på styck- och charkföretag som säljer sina produkter vidare till butiker. Numera blir det allt vanligare att kunder efterfrågar ekologiskt och närproducerade varor, vilket medfört att det blir allt vanligare med mindre företag som satsar på den typen av produkter.

Den här utbildningen är en lärlingsutbildning. Det innebär att du lär dig all yrkeskunskap ute på ett företag. På så sätt får du redan från start goda kontakter i branschen och ett framtidsyrke med stora chanser att få arbete direkt efter avslutat utbildning.