Köttstyckning på gång. Foto: Christer Andersson.

Kött och charkuteri

På inriktningen Kött och charkuteri lär du dig kötthan­tering av olika slag, exempelvis hur man gör korv, styckar en kyckling, fixar en biff eller skär ut en filé. Och vet du vad? Det är bara på Ester Mosessons den utbildningen finns!

Här lär du dig allt om olika slags kött - nöt, gris, lamm, fågel och vilt - och hur man styckar dem. Det finns grovstyckning där du lär dig dela den hela eller halva djurkroppen och det finns finstyckning då du skär ut tillagningsfärdiga bitar som kotletter, biffar och stekar. Du lär dig allt om köttets egenskaper och hur du hanterar och förpackar det rätt. Du får tillverka läckra charkuterivaror såsom olika sorters korvar, pastejer, syltor och patéer. Vi ger dig de teoretiska och praktiska grunderna för yrken som styckare och charkuterist.

Under tredje året fördjupar du dina kun­skaper ytterligare och en stor del av utbildningen består av arbetsplatsförlagt lärande, APL (praktik). Eftersom vi samarbetar med många andra skolor i Europa, så har du möjlighet att göra en del av din APL i ett annat europeiskt land.

Efter utbildningen kan du arbeta i charkdisken i en större livsmedelsbutik, i specialbutiker, i saluhallar och på styck- och charkföretag som säljer sina produkter vidare till butiker. Numera blir det allt vanligare att kunder efterfrågar ekologiskt och närproducerade varor, vilket medfört att det blir allt vanligare med mindre företag som satsar på den typen av produkter.

Här hittar du förresten receptet på Esters julkorv. Kan ju vara bra att börja öva redan nu.