Yrkespaket Kock

Yrkespaket Kock är en tvåårig utbildning där du läser en kombination av gymnasiekurser som gör att du kan söka jobb inom kockyrket.

Om utbildningen

Yrkespaket är en utbildning för dig som går på ett introduktionsprogram och som vill lära dig grunderna i ett yrke. Kockyrket är ett skapande yrke och som kock bör man därför ha ett stort intresse för mat och för att skapa nya maträtter och smaker. För att arbeta som kock behöver du vara flexibel, stresstålig och ha hög samarbetsförmåga. Yrkespaket Kock förbereder dig för att söka jobb inom restaurangbranschen. Du läser en kombination av gymnasiekurser som gör att du kan söka jobb efter din utbildning. Utbildningen är två år.

Kurser

Du läser svenska eller svenska som andraspråk, matematik och engelska på grundskolenivå och yrkesämnen på gymnasienivå, till exempel kurser som hygien, livsmedels- och näringskunskap, branschkunskap inom restaurang och livsmedel och service och bemötande.

Praktik (APL)

Du kommer att vara ute på en arbetsplats under minst halva din utbildning. Lärare från skolan kommer att besöka dig regelbundet för att bedöma dina kunskaper tillsammans med dina handledare på arbetsplatsen.

Efter din utbildning

När du är klar med utbildningen får du ett gymnasieintyg. Målet är att du ska kunna söka jobb inom det yrke som du utbildat dig för. Du kan till exempel arbeta på lunchrestaurang, på finkrog med à la carte och gourmetmat, hos en festarrangör eller på kafé. Du kan också arbeta i en personalmatsal eller i en skola med storkök där stora mängder mat tillagas varje dag. Om du vill ta en gymnasieexamen senare kan du komplettera med kurser på vuxenutbildningen.

Ansökan

Du söker till programmet tillsammans med din studie- och yrkesvägledare. Här kan du läsa mer om utbildningen Yrkespaket Kock.