Bilden föreställer snöklädda alptoppar.

Turism och resor

Är du öppen, nyfiken och intresserad av människor och olika kulturer? Då är inriktningen Turism och resor något för dig. Du kan välja att arbeta med turism i Sverige, till exempel med guidning, aktiviteter och upplevelser eller som turistinformatör. Vill du hellre söka dig utomlands kan du arbeta med exempelvis charterturism, kryssningsfartyg eller inom flygbranschen.

Din utbildning

I utbildningen får du läsa kurser inom områden som hållbar turism, aktiviteter och upplevelser, värdskap på resmålet samt guide och reseledare. Då Västsvenska turistrådet korat Västra Götaland som den näst största turistregionen i Skandinavien efter Stockholm bidrar detta till att du som elev lätt kan få praktiska erfarenheter av branschen samt utbilda dig i en region som så tydligt är viktig inom turismen i Sverige. Om du vill kan du läsa de kurser som behövs för att få grundläggande högskolebehörighet.

Arbetsplatsförlagt lärande (APL)

I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors praktik på en arbetsplats, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande (APL) . Du kommer genomföra din APL hos något av våra samverkansföretag där du får chansen att tidigt komma ut i yrkeslivet och skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

Förutom praktik får du också chansen att vara med vid något av Göteborgs stora evenemang så som Båtmässan eller karnevalen i Hammarkullen.

Efter din utbildning

Framtiden ser ljus ut! Efter din utbildning har du en yrkesexamen och en bra grund för att arbeta inom hotell och turistbranschen som till exempel aktivitets- och eventvärd, konferensvärd eller receptionist. Turismen i Sverige har ökat under de senaste åren och behovet av personer med utbildning inom branschen är stort enligt Tillväxtverket. Ett ökat antal turister som besöker Sverige gör att efterfrågan på utbildad personal kommer att öka ännu mer.

Många större researrangörer har egna kortare utbildningar för blivande reseledare på sina chartermål. Detta gäller också många flygbolag.

Om du inte vill börja jobba direkt efter din yrkesexamen kan du fortsätta studera på yrkeshögskolan. Det finns flera universitet och högskolor i Sverige och utomlands för dig som vill läsa turism på en högre nivå. Yrkeshögskolan har utbildningar som kombinerar teori och praktik för den som till exempel vill bli diplomerad resesäljare.

För att få kunna läsa vidare på högskolan kan du välja till de kurser som behövs för att få en grundläggande högskolebehörighet, vilket då sker genom det individuella valet av kurser under studietiden.

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Lars-Åke Johansson
Rektor Hotell & turismprogrammet
Telefon: 031-367
Mobil:
E-post: lars-ake.johansson@educ.goteborg.se

Charlotte Gustafsson
Lärare Hotell och Turismprogrammet
Mobil: 0728-56 76 24
E-post: charlotte.gustafsson@educ.goteborg.se