Recept från Ester Mosessons

Vill du prova att laga något från Ester Mosessons? Här hittar du recept ur vår bok "Ester Mosessons - alla tiders skola".

Esters stenugnsbröd

Ingredienser:

5 dl vatten
50 gram jäst
15 gram salt
15 gram socker
100 gram smör
150 gram rågmjöl, finmalt
800 gram vetemjöl, gärna Vetemjöl Special

Degen blir bäst om du blandar den i en hushållsassistent, men du kan också göra den för hand.

Värm vattnet till cirka 37 grader. Häll vattnet i blandarskålen och lös upp jästen något. Lägg i övriga ingredienser och kör till en smidig smet, cirka 6-8 minuter.

Lägg över degen i en plastskål som oljats in med rapsolja. Täck över med en bakduk och låt stå i rumsvärme 60 minuter.

Sätt in en bakplåt ganska högt upp i ugnen och sätt ugnen på 270 grader. Ta upp degen och dela den i fyra lika stora delar. Riv upp varje degbit till runda bollar genom att rotera med handen på den och långsamt lätta på trycket. Ställ dem att vila under en bakduk i 30 minuter.

Pudra bakbordet med mjöl och kavla ut varje bulle till en cirka 2 cm tjock kaka. Ställ dem att jäsa under bakduk i 30 minuter.

Grädda kakorna en och en. Nagga kakan med en nagg eller en gaffel och skjutsa in den i ugnen på den heta plåten. Detta gör du enklast med en mjölad fjöl eller bakspade, men det går bra med en styv kartongbit också.

Lyft kakan från plåten och kolla om den är brun. Vänd den då och grädda ytterligare någon minut. Tiderna kan behöva justeras något och känslan för när brödet är klart kommer efter hand.

 

Esters chokladtryffel, cirka 40 stycken

Ingredienser:

  • 250 gram mörk choklad med minst 75 % kakaohalt
  • 1 dl vispgrädde

Smält chokladen över vattenbad. Koka upp grädden och häll den i chokladen. Rör försiktigt till en slät smet. Låt den svalna och spritsa därefter ut små bollar på en plåt med bakplåtspapper. Låt dem stelna så att de kan formas rundare. Rulla dem slutligen i siktat kakaopulver.