Foto: Andreas Wessman. Tre personer står framför en vägg med texten: Nyhetsmorgon och Nyheterna. Två av personerna håller i en pokal.

Gymnasie-SM: Elever från vår skola tar hem guld!

Publicerad 16 april 2024

I helgen samlades gymnasieelever från hela Sverige för att tävla i Gymnasie-SM. En spännande tävling där lag gjorde upp inom grenarna hotell, kök och servering. I grenen kök lyckades våra elever, Hugo Person och Teddy Treschow, kamma hem det eftertraktade guldet!

Vårt lag, bestående av elever från årskurs 3, imponerade stort genom att kvalificera sig till finalen av Gymnasie-SM. Under helgen utmanades de i både teoretiska och praktiska uppgifter som testade deras kunskaper och färdigheter inom matlagning.

Tävlingen bjöd på allt från teoriprov till en masterclass med ingen mindre än Desirée Jaks, vinnare av Årets kock 2023. Dessutom stod laget inför uppgiften att tillaga en 3-rätters lunch bestående av förrätt, varmrätt och dessert. Med kreativitet och skicklighet skulle de sätta en egen twist på Desirée Jaks förrätt från masterclassen, tillaga en varmrätt på hel kyckling och avsluta med en välkomponerande dessert.

Bedömningen gjordes av både en metodjury och en smakjury i ledning av Jonas Lagerström. Deras motivering var tydlig: ”Laget har med energi och positiv anda presterat en väl utförd tävling från start till mål. Man har visat på planering och logistik inför tävlingen och i köket tagit ansvar för hygien, svinn och samarbete på ett väldigt professionellt sätt. Höga smaker, noggrannhet och en väl utförs matlagning bådar gott inför framtiden.”

Finalen hölls på Internationella Hotell-och Restaurangskolan, Campus Södermalm, och avslutade med en galamiddag och prisutdelning på Fotografiska Stockholm. Det var en helg fylld av spänning, passion och framför allt imponerande prestationer från våra elever, som visade upp både skicklighet och professionalism på hög nivå.