Aktuellt

 • Nya kommunsamarbeten från och med 2024

  Publicerad 22 december 2023
  Från och med den 1 januari 2024 och framåt behöver du som bor eller verkar i Kungälvs kommun eller Öckerö kommun vända dig till Stenungsunds kommun för energi- och klimatrådgivning, och du som bor eller verkar i Partille kommun behöver vända dig till Lerums kommun.
 • Elkostnadsstöd för elintensiva företag

  Publicerad 20 februari 2023
  Energimyndigheten har fått i uppdrag av regeringen att hantera utbetalningar av ett ekonomiskt stöd till elintensiva företag. Stödet riktar sig till företag som använder mycket el i sina processer och har drabbats hårt av höga elpriser hösten 2022.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Ha snålspolande duschmunstycke

  Publicerad 9 januari 2023
  Det är framför allt i duschen som det går åt stora mängder varmvatten i ett hushåll. Genom att göra ett test kan man kontrollera om duschen har snålspolande duschmunstycke eller inte.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Så stoppar du värmen från att läcka ut

  Publicerad 2 januari 2023
  Klimatskärm är allt utvändigt på ett hus; fönster, dörrar, fasad och tak. Det är bra att ha tätat så att inte värme läcker ut i onödan under den kalla tiden på året.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Så kan du spara energi på varmvattnet

  Publicerad 30 december 2022
  Det går att spara energi genom att använda varmvatten på ett smartare sätt. Ett tips är att inte ha för hög temperatur i varmvattenberedaren.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Vädra kort och intensivt

  Publicerad 29 december 2022
  Visste du att du bara behöver öppna fönstren en mycket kort stund för att vädra? Då hinner inte den kalla luften ute kyla ner hemmet.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Lufta de vattenburna elementen

  Publicerad 27 december 2022
  Har du luftat dina vattenburna element inför vintern? Det är bra att göra för att få vattnet att cirkulera ordentligt och kontrollera även trycket i expansionskärlet efteråt.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Så sparar du el när du lagar mat

  Publicerad 22 december 2022
  Köket är hemmets hjärta brukar man säga och där går det att spara energi vid matlagning. Använd vattenkokare, ha lock på kastrullen och tina mat i kylen är några tips.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Så tvättar du energisnålt

  Publicerad 19 december 2022
  Bor du i villa eller i lägenhet med egen tvättmaskin finns det pengar att spara genom på att tänka på hur du tvättar. Fyll tvättmaskinen, undvik förtvätt och använd eco-läget. Då sparar du energi när du tvättar kläder.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Byt ut glödlampan till LED-lampa

  Publicerad 14 december 2022
  Visste du att en LED-lampa drar en tiondel så mycket energi jämfört med glödlampor och halogenlampor? Därför är det värt att byta alla äldre ljuskällor man har till LED.
 • Energirådgivaren Björn tipsar: Använd LED-lampor i juletid

  Publicerad 6 december 2022
  När det är mörkt ute och julen närmar sig vill många ha lite extra belysning. Har du en äldre julgransbelysning är det ofta glödlampor i dem och de blir väldigt varma. Då är det inte bara en fråga om energibesparing utan även en brandfråga. Det gäller inte minst inomhus.
 • Energirådgivaren Mats tipsar: Så sparar du el

  Publicerad 1 november 2022
  Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare, intervjuas i Kvällspasset i Sveriges radio P4.
 • Energirådgivaren Mats: Om de rusande elpriserna

  Publicerad 21 september 2022
  Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare, intervjuas i Sveriges radio P4. Elpriserna rusar och därför funderar många på att skaffa timpris, men timpris är verkligen inte något för alla, inte ens för energi- och klimatrådgivaren Mats själv.
 • Energirådgivaren Mats: Om hur du kan dra ner på elen i köket

  Publicerad 17 september 2022
  Mats Danielsson, energi- och klimatrådgivare, intervjuas i Sveriges radio P4, och ger tips kring vilka produkter du ska se upp med som används vid tvätt, disk och matlagning.
 • Ha koll på din energianvändning

  Publicerad 9 augusti 2022
  Vi har alla ett ansvar att minska energianvändningen och vår miljöpåverkan. Både företag, organisationer och privatpersoner kan göra skillnad om vi hjälps åt. Och det finns kostnadsfri och opartisk hjälp att få i din kommun. Energi- och klimatrådgivarna delar gärna med sig av sina tips.