Fotograf: Madeleine Martinsson.

Engångsfritt kulturkalas

För att minska avfallet har Göteborgs Kulturkalas bestämt att evenemanget ska bli fritt från engångsförpackningar. Målet är att kunna ha helt engångsfria evenemang 2021, men redan under årets kulturkalas kommer antalet engångsförpackningar minskas rejält. Satsningen är ett samarbete mellan Göteborg & Co och Kretslopp och vatten.

Bli engångsfri!

Ta med en egen flergångsmatlåda. Alla matförsäljare ger tio procent rabatt till de som köper mat i egen matlåda. Det kommer alltså att kosta mer att köpa mat i engångsförpackningar.

Ät helt engångsfritt i Green Corner i Bältesspännarparken. Porslin, glas och bestick diskas av våra diskjockeys i vår diskmobil. Passa på att digga och dansa till diskhits i vårt diskdisco kl 12-13 varje dag!

Ta med en vattenflaska och fyll på friskt och gott kranvatten i någon av våra vattenposter som finns på alla festivalplatser. Kulturkalaset är Kranmärkt vilket innebär att inget vatten på flaska eller burk får säljas.

Ta med egen flergångsmugg. Kaffeförsäljarna ger tio procent rabatt till de som köper kaffe och te i egen mugg.

Kom till våra framtidshubbar som finns i alla fyra matområden på Göteborgs Kulturkalas, inspireras och säg vad du tycker. Våra miljöinspiratörer finns på plats för att guida dig till mindre avfall. 

 

Besök våra event!

Invigning av Engångsfritt kulturkalas   
Kom på diskdisco vid diskmobilen där Jöran Fagerlund, nämndordförande för Kretslopp och vatten, inviger Engångsfritt kulturkalas. Ta chansen till en springnota och bli dagens diskhjälte! Ät mat på porslinstallrikar som diskas i diskomobilen till discomusik. Dansa till diskhits!

Green Corner, Bältesspännarparken, tisdag 14 augusti 17.30-18.30

Diskdisco för Engångsfritt kulturkalas
Helt engångsfritt diskdisco med matservering på porslinstallrikar som diskas i diskmobil till discomusik. Dansa till diskhits!

Green Corner, Bältesspännarparken 15-19 augusti kl 12-13

Vinn en matlåda av Engångsfritt kulturkalas
Kom till vår Framtidshubb. Delta i vår tävling och vinn en fin matlåda till kalasmaten.

Trädgårdsföreningen onsdag 15 augusti kl 15-16

Basargatan/Kungstorget torsdag 16 augusti kl 15-16

Trött på sopor? Engångsfritt kulturkalas med Avfallsfria Ada 
Avfallsfria Ada ger dig konkreta tips om hur du kan minska ditt avfall och din klimatpåverkan, både på Kulturkalaset och i hemmet.

Green Corner, Bältesspännarparken

Onsdag 15 augusti kl 13-13.20, 16-16.20

Torsdag 16 augusti kl 13-13.20, 15-15.20

Fredag 17 augusti kl 13-13.20

Engångsfritt kulturkalas, vad tycker du? 
Målet är att Göteborgs Kulturkalas ska vara fritt från engångsförpackningar för mat och dryck 2021. Kommer vi att lyckas? Hur kan du bidra? Kom till vår Framtidshubb och säg vad du tycker.

Green Corner fredag 17 augusti kl 16-17

Gustav Adolfs Torg söndag 19 augusti kl 16-17

Engångsfritt kulturkalas – vilket lyft!
Hur tungt är ditt avfall? Vi drunknar i sopor men de försvinner fort ur vår åsyn. Kom till vår Framtidshubb och lyft en månads avfall.  Orkar du rubba det?

Trädgårdsföreningen lördag 18 augusti kl 15-16

Fixarfest <3 Engångsfritt kulturkalas
Sy din egen frukt- och gröntpåse av gamla gardiner och tillverka bivaxfolie att använda istället för engångsfolie.

Arrangeras av Göteborgsregionens kommunalförbund, Bältesspännarparken fredag 17 augusti kl 12-19

 

Kulturkalaset minskar avfallet på flera sätt

  • På Kungstorget säljs dryck i flergångsglas som diskas.
  • Aluminiumfolie, engångssugrör, portionsförpackningar för mjölk, salt, socker och liknande får inte användas.
  • Ingen reklam eller annonsering i form av flygblad får delas ut.
  • Försäljare ska undvika engångsmaterial som exempelvis påsar att bära mat i, folie runt smörgåsar, lock på kaffemuggar och engångsglas till drickor.
  • Alla matförsäljare ska erbjuda halvportioner för att minska matsvinnet.
  • Kulturkalaset har matförsäljare som säljer mat lagad av svinn.
  • Försäljare ska prioritera återanvänt material när de bygger försäljningsstånd.
  • Utöver detta ska Göteborgs Kulturkalas samarbetsparter uppfylla ett antal ytterligare miljökrav.

 

Varför Engångsfritt kulturkalas?

Minska avfallet
En medelgöteborgare producerar nästan 400 kg avfall per år. Cirka en tredjedel av hushållsavfallet är förpackningar och mängden förpackningar i avfallet växer i takt med att vi ändrar våra vanor och äter och dricker allt mer på språng. Göteborgs Stad har målet att mängden hushållsavfall per göteborgare ska minska med 30 procent mellan år 2010 och 2030.

Klimat och miljö
Engångsmaterial påverkar klimatet och belastar miljön. För att tillverka engångsprodukter behöver råvaror utvinnas. Tillverkning, transporter och att ta hand om de stora mängder avfall som engångsmaterialet slutar i, påverkar också klimatet och miljön. Engångsmaterial består ofta av plast. Hela 40 procent av plastproduktionen används till engångsförpackningar.

Nedskräpning
Engångsmaterial leder också till nedskräpning. Risken för nedskräpning ökar när vi bär omkring på förpackningar för hämtmat och hämtdryck. Muggar, mat- och dryckesförpackningar är det tredje vanligaste plastskräpet respektive pappersskräpet i stadsmiljö i de kommuner som mäter skräp.

Plast i havet
Mycket av skräpet på land hamnar till slut i havet. Plast är det vanligaste skräpet i alla världens hav. Ofta är skräpet produkter som bara använts en gång, som olika sorters förpackningar och engångsmaterial. Plastskräp skadar havslevande djur som sälar och sjöfåglar genom att de äter och trasslar in sig i skräpet. Plast i naturen försvinner inte, utan finfördelas istället till allt mindre bitar, mikroplaster. Forskning visar att många djur äter mikroplastpartiklar, och att dessa partiklar förs uppåt i näringskedjan. Enligt en uppskattning kommer det att finnas mer plast än fisk i haven år 2050 om inget görs. 

 

Mål för Engångsfritt kulturkalas

Det långsiktiga målet är att Göteborgs Kulturkalas ska vara fritt från engångsförpackningar för mat och dryck jubileumsåret 2021. Målet för 2018 är att minst 10 000 matportioner ska säljas utan engångsmaterial och att försäljningen av dryck i flergångsmugg och flergångsglas ska öka. En annan målsättning är att sprida systemen för flergångsservering bland övriga eventverksamheter, kaféer och restauranger i Göteborg.

 

Vad tycker du?

Vad tycker du om Engångsfritt kulturkalas? Har du idéer och lösningar för att minska användningen av engångsmaterial och uppkomsten av avfall på Kulturkalaset, bland företag och hemma? Hör av dig!

Kontakt​a Filip Eklund, Ansvarig för miljö, mat & marknad på Göteborgs Kulturkalas filip.eklund@goteborg.com