Gruppverksamhet

På Samtalsmottagningen finns en gruppverksamhet för barn och unga i åldern 9–14 år. Verksamheten riktar sig till barn som har problem med bland annat oro, ångest, sömn eller stress.

Vad innehåller gruppverksamheten?

Gruppverksamheten består av kurser i TMR (Träning för Medveten närvaro och Resiliens). I TMR får du lära dig en metod som heter mindfulness. Det innebär att bli medveten om det som händer här och nu – istället för att älta saker som redan hänt eller oroa sig för framtiden. Vi lär känna våra tankar, känslor och kroppsförnimmelser och förstår hur dessa påverkar varandra. Vi tränar också på att använda andetaget som ett sätt att reglera känslor och lugna kropp och sinne.

Gruppen består av 6-8 deltagare och träffas en gång i veckan under 8 veckor. Lektionerna blandas med praktiska övningar, filmer, ljudfiler och annat material. Föräldrarna förväntas också delta vid fyra tillfällen för att lära sig om metoden och stötta sina barn. Delar av materialet som används finns här på sidan.

Här finns filmer som används under kursen

Här finns ljudklipp med andningsövningar som används under kursen

​Se en film om TMR-projektet

Filmen beskriver forskningsprojektet om TMR som genomfördes 2015-2017. Metoden TMR användes både i skolklasser och i behandlingsgrupper. I filmen förklaras vad metoden innebär och elever och personal berättar om sin egna upplevelser av metodens effekter.

Information om anmälan

Om du vill anmäla ditt barn till kursen tar du kontakt med Samtalsmottagningen. Tillsammans med en psykolog bestämmer ni om kursen passar ditt barn. Kursen är gratis och leds av psykologer på Psykologmottagningen Väster.