Alla som vill har fått vaccin på stadens vård- och omsorgsboenden

Publicerad 5 mars 2021

Nu har alla hyresgäster på vård- och omsorgsboende som vill fått vaccin, och majoriteten har fått båda doserna. Siv som bor på Dicksons hus vård- och omsorgsboende och sjuksköterskan Malin berättar om hur det känns efter vaccinationerna.

Vaccinationerna på Göteborgs Stads vård- och omsorgsboenden startade mellan jul och nyår. Under de två månader som gått har alla hyresgäster på vård- och omsorgsboende som vill fått vaccin och majoriteten har fått båda doserna.

Siv fyller 95 år i november och har bott på Dicksons hus i elva år. Det senaste året har varit speciellt, berättar Siv.

– Tidigare hade vi bingo varje tisdag. Då var det liv och rörelse, det var något att se fram emot. Det kan jag längta till nu, efter ett långsamt år. Nu vill man inte ha mer elände.

Vaccinet var efterlängtat av både hyresgäster och personal

Siv fick den andra dosen vaccin i slutet av januari. Efter att själv ha drabbats av covid-19 under 2020 var vaccinet något som Siv verkligen sett fram emot.

– Jag tänkte äntligen! Det tar ju ofta lång tid att få fram vaccin mot sjukdomar, men det här gick ovanligt fort. Peppar, peppar så har det gått bra att ta vaccinet. Jag var lite öm i armen efter sticket den dagen jag fick sprutan men har inte känt några andra obehag. Jag tvekade aldrig på att ta vaccinet. Jag har fått många sprutor under mina år så det här gör varken till eller från, berättar Siv.

Malin är sjuksköterska på Dicksons hus. När vaccinationerna drog igång blev hon en del av ett vaccinationsteam. Tillsammans med fem andra sjuksköterskor och en läkare vaccinerade teamet på vård- och omsorgsboenden runt om i stadsdelen.

– Vi var väldigt spända och förvantsfulla när vi fick veta att vi skulle börja vaccinera. Det var något som både medarbetare och hyresgäster hade sett fram emot så länge. Känslan när jag gav första sprutan var lite ”äntligen – nu är vi igång”, berättar Malin.

Ser fram emot att vara social med familj och kollegor

Siv och Malin är försiktigt positiva nu efter vaccinationerna.

– Jag ser fram emot att träffa barn och barnbarn och att det kan bli mer social aktivitet igen. Men det går bra, jag löser korsord för att sysselsätta mig och tittar på tv. Det finns alltid något att kika på. Nu hoppas jag på fint väder så jag kan sitta ute lite mer, säger Siv.

– Det är väldigt skönt att vi kommit så långt med vaccinationen och vi har nog inte riktigt fattat än att vi har genomfört den här stora insatsen. Vi fortsätter dock att hålla oss till rutiner med skyddsutrustning och är på vår vakt. Men visst ser vi fram emot att framöver kunna träffa kollegor på möten igen och allt det sociala utbytet som man saknat mycket under året, säger Malin.

Innan vi avrundar intervjun passar Siv på att lovorda Malin och hennes arbete på Dicksons hus.

– Ni ska veta att vi får en sådan toppenhjälp av Malin. Hon är helt gudomlig, en underbar person som jag känner väldigt förtroende för, säger Siv.

Text: Hanna Olausson, Äldre samt vård- och omsorgsförvaltningen