Gabriella Stenberg, HR-specialist, och Ola Stormaeus, tf enhetschef för Tuve hemtjänst, är två av deltagarna på ledarutvecklingsprogrammet. Foto: Birgitta Löwing Kiser

30-tal chefer utbildas i andra ledarutvecklingsprogrammet

Publicerad 21 maj 2018

Drygt 30 ledare och personer i olika stödfunktioner deltar i den andra omgången av DVO:s ledarutvecklingsprogram. - ­Den här utbildningen borde alla få när de börjar som chefer, säger två av deltagarna, Ola Stormaeus och Gabriella Stenberg.

21 och 22 maj hölls dag tre och fyra av de sex utbildningsdagarna som ingår i programmet på Scandic i Backa.

Ola Stormaeus, tillförordnad enhetschef för Tuve hemtjänst, är alldeles ny i chefsrollen. Han är mycket nöjd med utbildningen så här långt.

- Vi får väldigt bra verktyg att använda. Jag märker redan vad jag skulle kunna jobba med och hur jag kan möta personalen. Det är ju inte jag som ska tala om för gruppen hur den ska jobba utan jag kan lägga över ansvar på gruppen.

Gabriella Stenberg, som är HR-specialist, håller med.

- Mitt perspektiv är ju inte chefens, men jag får verktyg så att jag kan coacha chefer att jobba med de här frågorna, förklarar hon.

Ett material att jobba med

För ett år sedan höll EU-projektet Den visa organisationen sitt första ledarutvecklingsprogram och nu är det alltså dags för den andra omgången. Utifrån förra årets erfarenheter har projektgruppen gått igenom och utvecklat såväl kursinnehåll och utbildningsmaterial.

- Materialet vi får med oss är jättebra, nu ska jag gå hem och grotta ner mig i det och läsa på och påminna mig så att jag inte släpper det här när utbildningsdagarna är över, säger Gabriella Stenberg.

- Det är ju lätt att utbildningspärmar bara hamnar i hyllan, men det här materialet vill jag verkligen gå igenom, det är både roligt och lättillgängligt, tillägger Ola Stormaeus.

Olika professioner möts

Ämnen som tas upp under de sex utbildningsdagarna är bland annat det coachande förhållningssättet, lyssnartekniker, gruppdynamik, konflikthantering, tillitsorganisering och kollegial handledning.

Kursledare är projektledare Rüddi Porsgaard och enhetschef Marie Törnqvist på Bäckebols äldreboende, och de får högt betyg av Ola och Gabriella för att de är så inspirerande och samspelta.

En annan anledning till att både Ola Stormaeus och Gabriella Stenberg är så positiva är utbildningens upplägg.

­- Det är ju olika professioner som träffas och man vågar sänka garden och bjuda på sig själv. Det blir väldigt positivt och många aha-upplevelser. Jag lär mig också väldigt mycket av de praktiska övningarna, säger Ola Stormaeus.

 

Här kan du läsa mer om ledarutvecklingsprogrammet