Foto: Lo Birgersson

Studios och residens


Här listas studios i Göteborg, Västra Götaland och Halland samt residensprogram både i Sverige och utlandet.

Studios

Här hittar du ändamålsenliga lokaler så att du som dansare kan repetera och öva.

Scenrum har ett register över lokaler som är lämpliga för olika kulturarrangemang, varav vissa också kan fungera för repetitioner. Scenrum är en del av Riksteatern och finansieras med bidrag av Statens kulturråd. 

Studios i Göteborg

Är du medlem i Danscentrum Väst? I så fall kan du boka studios, bland annat Ärlegården, till ett subventionerat pris. På Ärlegården finns, förutom en studio att boka, också dagliga danspass du kan delta i.

Ibland kan det vara ett alternativ att kontakta ett studieförbund som har gott om lokaler. Studieförbunden finns samlade här.

Här är exempel på andra organisationer med lämplig dansstudio i Göteborg. Kontakta organisationerna för att få reda på om och hur du kan nyttja deras lokaler. Ett annat tips är att gym och föreningar för till exempel kampsport kan ha lämpliga lokaler. 

Studios i Västra Götaland och Halland

Residens

Ett residens innebär att du bland annat får tillgång till en studio och andra resurser för att utveckla ditt konstnärskap. 

Residensen nedan är av olika typer och har olika resurser. Läs mer på respektive organisations hemsida eller kontakta dem för mer information.

Residens i Göteborg och Västra Götaland

Ett tips är att kontakta dansresidens inom Kulturförvaltningen Västra Götalandsregionen . Där finns information om residens i Västra Götaland och de kan koppla ihop konstnärer och arrangörer. På deras hemsida finns information om vad ett residens är och en lista med olika typer av residens. 

Residens i Sverige

Art Inside Out är en nomadisk mötesplats för konstnärliga residens i alla konstformer och genrer. Art Inside Out drivs av Region Halland tillsammans med Falkenbergs kommun, Halmstads kommun, Hylte kommun, Kungsbacka kommun, Laholms kommun och Varbergs kommun.

Region Halland har också residensverksamhet inom konceptet Rum för dans.

Internationella Dansprogrammet på Konstnärsnämnden erbjuder dansresidens till internationella koreografer och projekt. 

Milvus Artistic Research Center (MARC) erbjuder residens för konstnärer inom performancefältet.

Residens internationellt

Internationella Dansprogrammet på Konstnärsnämnden har flera olika residens, både i Sverige och utomlands. 

Res Artis är ett internationellt nätverk där du kan söka efter residens runt om i världen.

Fler tips:

Tillgängliga lokaler

Vill du läsa mer om tillgänglighetskrav på offentliga lokaler eller hur en lokal görs mer tillgänglig? Myndigheten för delaktighet, MFD, har bra information om vad som gör en lokal tillgänglig för alla oavsett funktionsförmåga.