Foto: Lo Birgersson

Anpassade gymredskap

Dalheimers hus gym är öppet för alla, men det är särskilt anpassat för dig som har en funktionsnedsättning. Utöver de maskiner som finns på de flesta gym, har vi gymredskap för dig som vill träna upp dina förmågor efter att du fått en skada eller sjukdom.

Rid på den mekaniska hästen Dalle 

Man som tränar på den mekaniska hästen Dalle.

Vår mekaniska häst Dalle är en ridsimulator som du kan rida på. Du blir mjukare i höfterna och tränar upp bålstabiliteten och koordinationen. Du väljer mellan tre träningsprogram: nedförsbacke, jämn mark och uppförsbacke. Det finns en manuell hastighetsreglering så du bestämmer själv hur fort hästen rör sig.

När du väljer programmet nedförsbacke tränar du mag- och lårmusklerna. I uppförsbacken tränar du istället rygg- och sätesmusklerna. När ridsimulatorn rör sig så tvingas kroppen till motrörelser för att den ska hållas i jämvikt.

Gåträna i vår barr

Man gåtränar i barren.

Barr är ett gymredskap som många förknippar med artistisk gymnastik. På Dalheimers hus används barren på ett helt annat sätt. Om du på grund av sjukdom eller skada har svårt att gå, så kan du träna upp din förmåga igen. Du använder då barren som ett stöd när du tränar på att gå.

Träna på gymmets breda brits

Person som tränar på den breda britsen tillsammans med personal.

För dig som har svårt att träna på en matta på golvet har vi en bred brits som du kan använda under ditt träningspass hos oss. Där kan du göra övningar och stretcha på egen hand eller tillsammans med dina egna assistenter. Britsen är höj- och sänkbar.

Cykla MOTOmed

Närbild på MOTOmed pedal.

I gymmet finns en MOTOmed viva 2 som du kan använda i din träning. Du kör fram din rullstol till MOTOmeden. Du sätter fast fötterna på egen hand eller med hjälp av din assistent. Om du vill kan du cykla passivt, vilket innebär att en motor hjälper dig att trampa i den hastighet du ställer in. Du kan även välja att cykla aktivt med lätt eller tungt motstånd. 

Du kan även cykla med handcykel om du behöver det i din träning.

Räta ut ryggen i vår hälsobänk

Personal visar hur sträckbänken fungerar.

För dig som har ryggproblem har vi en hälsobänk som minskar trycket på ryggens diskar. Muskulaturen runt kotorna slappnar av, vilket ger dig en behaglig känsla efteråt.