Frågor och svar
Här hittar du svar på frågor som kan tänkas komma upp när du ska skaffa eller göra dig av med saker cirkulärt i Göteborgs Stad. Här finns också länkar till dokument och kontaktuppgifter till de som vet mer om specifika ämnen. Vi samlar hela tiden in frågor som vi försöker besvara.
Skaffa saker cirkulärt
Vad är egentligen cirkulär ekonomi?
Cirkulär ekonomi syftar till att minska användningen av jordens resurser och reducera avfallsmängderna vilket är avgörande för att nå våra miljö- och klimatmål. I en cirkulär ekonomi används produkter och material så länge, och så mycket, som möjligt. Detta görs exempelvis genom att skapa förutsättningar för att produkter ska kunna repareras, uppdateras, delas och återbrukas.
En cirkulär omställning syftar på de stora förändringar som behöver ske i samhället för att kunna anpassa oss till en cirkulär ekonomi. Det handlar om förändringar som behöver ske exempelvis genom förändrad produktion och konsumtion, ny cirkulära affärsmodeller och att skapa giftfria och cirkulära materialkretslopp. Omställningen till en cirkulär ekonomi skapar vi tillsammans: politiken, näringslivet, offentlig sektor, akademi, privatpersoner och civilsamhället.
Hur ska jag tänka när man ska planera ett stort återbruksprojekt?
Svar: All information och kontaktuppgifter om stora projekt finns samlade på sidan Stora inredningsprojekt.
Kan jag hitta vad som helst på Tage?
Svar: Ja, Tage är Göteborg Stads egna återbrukstjänst där saker kan hitta nya ägare. Här kan du både få och ge bort möbler och andra saker utan kostnad. Du kan lägga en bevakning om det du söker inte finns på Tage för tillfället. Du kan också få hjälp med transport utan kostnad.
Du som är anställd i Göteborg Stad kan läsa mer om vad som gäller för att använda Tage på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet. Där finner du även en länk till Tages marknadsplats (Palats).
Tage en del av det cirkulära Göteborg − Digitala Navet
Kan jag köpa återbrukade möbler och inredning för kontor och skola?
Svar: Ja, Göteborgs Stad har flera upphandlade leverantörer av återbrukade möbler och inredning för offentlig miljö. Till exempel kontor, konferens, skola och förskoleverksamheter. Du som anställd hittar dem genom att söka på återbrukade möbler i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo.
Jag söker möbler för hemlika miljöer och husgeråd, var hittar jag det?
Svar: Det finns i dagsläget inga ramavtal för återbrukade möbler och husgeråd för hemlika miljöer, men man kan upphandla eller direktupphandla från välgörenhetsorganisationer eller andra andrahandsaktörer.
Du som är anställd i Göteborgs Stad säkerställer att du gör rätt genom att följa processen Köpa in varor och tjänster − Göteborgs Stads intranät Digitala Navet
Hur ska man tänka med kemikalier i gamla material?
Svar: I sällsynta fall finns det kemikalier och material i gamla möbler som man bör undvika. Detta behöver du vara uppmärksam på om du köper in möbler utanför ramavtal.
Du kan läsa mer om kemikalier här: Kemikalierätt för inköpare - Miljö och klimat Göteborg 2030
Om jag inte hittar det jag söker på Tage eller via andra återbruksalternativ, vad gör jag då?
Svar: Ibland går det inte att hitta det man söker utan att handla nytt. Välj då produkter som är bra val ur miljö- och klimatsynpunkt – och som går att reparera om det behövs. Välj upphandlat sortiment i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo genom att klicka i tummen upp-symbolen, det är på detta sortiment som miljökrav ställs. Inom flera kategorier kan du även välja miljömärkta produkter i Proceedo genom att klicka i lövet-symbolen.
Är det okej att gå till butiker och köpa second hand och hur gör jag med betalning om jag köper second hand utanför ramavtal?
Svar: Det är okej att köpa i butik från second handaktörer även om vi har motsvarande ny vara på ramavtal.
Du som är anställd i Göteborgs Stad säkerställer att du gör rätt genom att följa processen Köpa in varor och tjänster − Göteborgs Stads intranät Digitala Navet
Kontakta second hand-aktören för information om fakturering och betalning.
Var hittar jag information om återbrukat och cirkulärt byggmaterial?
Svar: Den här vägledningen omfattar i dagsläget inte återbrukat och cirkulärt byggmaterial, men det finns mycket tips och inspiration på annat håll.
Du kan till exempel läsa mer om cirkulärt byggande här: Klimatneutralt byggande Business Region Göteborg
Vilka miljökrav har vi ställt i våra ramavtal?
Svar: Detta kan du läsa om i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo under varje ramavtal.
Gör dig av med saker cirkulärt
Hur vet jag om produkten är leasad?
Svar: Innan du gör dig av med en produkt behöver du kontrollera om den är leasad, kontakta din leasingsamordnare. Om den är leasad behöver Göteborg Stads Leasings anläggningsregister uppdateras, oavsett vad som händer med möbeln. Vet du inte vem din leasingsamordnare är? Då kontaktar du verksamhetens ekonomiavdelning.
Du som är anställd i Göteborg Stad kan läsa mer om leasing här: Leasing av lös egendom - Göteborgs Stads intranät Digitala Navet
Kan jag skänka allt via Tage?
Svar: Nästan allt kan både tas emot och skänkas av förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad. Tage är Göteborg Stads egen återbrukstjänst där saker kan hitta nya ägare. Läs först vilka regler som gäller för att annonsera och lägg sedan upp dina produkter på Tages marknadsplats.
Du som är anställd i Göteborg Stad kan läsa mer på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet: Tage − en del av det cirkulära Göteborg. Där hittar du även länken till Tages marknadsplats (Palats).
Vad gör jag om det jag annonserat via Tage inte blivit bokat?
Svar: Kontakta Tage om en annons inte blivit bokad inom rimlig tid. Tage kan vara ett stöd för att cirkulera produkten vidare på annat sätt. Mejla till tage@gsl.goteborg.se.
Hur återvinner jag på bästa sätt?
Svar: Möbler och annat som inte går att reparera eller skänka ska återvinnas genom någon av Göteborgs Stads upphandlade leverantörer för avfallstjänster. Du hittar dem i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo.
Är det juridiskt tillåtet för förvaltningar och kommunala bolag att skänka saker inom Göteborg Stad?
Svar: Förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad får skänka saker till andra verksamheter inom Göteborgs Stad. Detta gäller oavsett om sakerna har ett kommersiellt värde eller inte. Läs mer under Gör dig av med saker cirkulärt.
Får jag skänka privata möbler från boenden?
Svar: Förutsatt att vårdtagarna eller deras anhöriga inte vill ha sina privata möbler kan de skänkas till Tage eller någon välgörenhetsorganisation. Det går också bra att skänka till kommunala förvaltningar och bolag om sakerna inte har något kommersiellt värde. Enstaka begagnade möbler anses sällan ha något större kommersiellt värde.
Kom ihåg!
- att Göteborgs Stads policy och riktlinje mot mutor ska beaktas vid gåvor. Det är dock inte troligt att gåvor, i form av begagnade saker, som riktas till hela verksamheten och inte en enskild anställd, kan ses som muta.
- att skriva kontrakt med vårdtagaren eller anhöriga vid inskrivning på boenden. I kontraktet ska vårdtagaren eller de anhöriga godkänna att möbler och inredning skänks om de inte hämtats inom en viss tid.
Samlar Kretslopp och vatten in arbetskläder från förvaltningar och bolag i Göteborgs Stad?
Svar: Arbetskläder anses vara kommunalt textilavfall om de liknar textilavfall från hushåll exempelvis enstaka t-shirtar, arbetsbyxor eller enklare jackor. Om verksamheten har denna typ av textilavfall så kan det lämnas till Göteborgs Stads återvinningscentraler. Om plaggen har Göteborgs Stads logotyper behöver verksamheten ta bort dessa innan de lämnas in.
Om verksamheten har stora mängder arbetskläder och vill lämna mer än 150 kg textilavfall vid ett tillfälle så är det inte längre att se som kommunalt avfall. För insamling av sådana mängder så får verksamheten använda Göteborgs Stads ramavtal för avfallstjänster. Upphandlade återvinningsaktörer som samlar in textilavfall hittar du i Proceedo. Det pågår arbete med att utveckla bättre lösningar för insamling, återbruk och återvinning av arbetskläder.
Vad har Göteborg Stad för mål kopplat till Cirkulär ekonomi?
Svar: Göteborg Stad har tydliga mål och riktlinjer som styr mot en cirkulär omställning. Enligt Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram ska utsläppen av växthusgaser från kommunens inköp minska med minst 90 procent mellan 2021 och 2030. Under samma period ska mängden avfall från våra verksamheter minska med 40 procent. Omställningen till en cirkulär ekonomi är viktig för att de ambitiösa målen ska nås.
Inom arbetet med Göteborg Stads cirkulära strategi pågår ett omfattande arbete för att skapa förutsättningar och driva på omställningen till en cirkulär ekonomi.
Du kan läsa mer om arbetet med den cirkulära strategin och relaterade mål här: Cirkulära Göteborg - Göteborgs Stad
Du kan läsa mer om Göteborgs Stads klimat- och miljömål här:
Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram 2021-2030
Göteborgs Stads miljö- och klimatprogram 2021-2030
Frågor och funderingar
Undrar du över något som du inte hittar på den här sidan? Då är du välkommen att ställa din fråga till aterbrukssamordnare@gsl.goteborg.se.