Gör dig av med arbetskläder
Undrar du hur du ska göra när verksamheten behöver göra sig av med arbetskläder? Den här sidan hjälper dig att göra rätt enligt Göteborgs Stads riktlinjer. Göteborgs Stad äger mycket kläder och det finns stora möjligheter att dela, återbruka laga när någonting går sönder istället för att köpa nytt.
Vårdkläder från Göteborgs Stads äldreomsorg har sytts om, återbrukats och fått nytt liv istället för att kasseras. Fotograf: Daniela Ferro på uppdrag av Science Park Borås
Innan ni gör er av med arbetskläder
När du ska göra dig av med kläder ska du i första hand fundera på varför du behöver göra dig av med kläderna. Tänk på att du exempelvis kan laga, logga om och fräscha upp både kläder och skor. Mer än vad man tror kan lagas.
Kan kläderna användas av någon annan?
Undersök alltid om någon annan i din verksamhet behöver kläderna innan du gör dig av med dem på annat sätt. Även om behovet inte finns idag så kanske det gör det inom en snar framtid – exempelvis om det kommer in en visstidsanställd eller säsongsarbetare. Har ni samordnare för arbetskläder kontakta denne.
Genom att skapa en klädpool eller delningsgarderob har anställda inte privata kläder och plaggen kan därmed nyttjas mer effektivt.
Göteborgs Stads rutin för klädpool
Om ni ändå behöver göra er av med arbetskläder
Skänk via Tage
Tage är Göteborg Stads egen återbrukstjänst där saker kan hitta nya ägare. Du som är anställd i Göteborg Stad kan läsa mer om vad som gäller för att använda Tage på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet. Där finner du även en länk till Tages marknadsplats (Palats).
Tage en del av det cirkulära Göteborg − Digitala Navet
Har du inte blivit av med kläderna via Tage?
Kontakta Tage om en annons inte blivit bokad inom rimlig tid. Tage kan vara ett stöd för att cirkulera plaggen vidare på annat sätt. Mejla till tage@gsl.goteborg.se.
När textilier blir avfall
När kläder inte längre kan användas, lagas eller på annat sätt återbrukas så kan de lämnas som avfall. Från 1 januari 2025 gäller krav på utsortering och separat insamling av textilavfall från hushåll och verksamheter. Läs mer om detta hos Naturvårdsverket Krav på separat insamling av textilavfall.
Kommunalt avfall eller verksamhetsavfall?
Arbetskläder anses vara kommunalt textilavfall om de liknar textilavfall från hushåll exempelvis enstaka t-shirtar, arbetsbyxor eller enklare jackor. Om verksamheten har denna typ av textilavfall så kan det lämnas till Göteborgs Stads återvinningscentraler. Om plaggen har Göteborgs Stads logotyper behöver verksamheten ta bort dessa innan de lämnas in.
Om verksamheten har stora mängder arbetskläder och vill lämna mer än 20 kg textilavfall vid ett tillfälle så är det inte längre att se som kommunalt avfall. För insamling av sådana mängder så får verksamheten använda Göteborgs Stads ramavtal för avfallstjänster. Upphandlade återvinningsaktörer som samlar in textilavfall hittar du i Proceedo.
Om textilien är förorenad eller kontaminerad (det vill säga om det finns smittorisk, kemikalier, väta eller mögel) ska den inte blandas med övrigt textilavfall, utan lämnas som brännbart avfall eller som farligt avfall, beroende på kontamineringsorsak. Fråga avfallsentreprenören om ni har särskilda frågor.
Behöver ni skaffa arbetskläder?
Tips och råd hittar du på sidan Skaffa arbetskläder.
Inspiration
Så ska Göteborgs arbetskläder bli mer cirkulära
Det finns stora möjligheter att förbättra inköp och hantering av arbetskläder i Göteborgs Stad.
I Göteborgs Stads behovsanalys av arbetskläder får du rekommendationer för hur.
Göteborgs Stads behovsanalys av arbetskläder
Miljöförvaltningen sparar pengar med Klädpool
Sedan 2021 har Miljöförvaltningen en klädpool där medarbetarna kan låna de kläder de behöver. Resultatet är att pengar sparas och medarbetarna får enhetliga kläder som används optimalt.
Miljöförvaltningens rutin för klädpool
Arbetskläder fick nytt liv på Way out west
Så fick arbetskläderna från äldreomsorgen ny design, nytt värde och ett nytt användningsområde: Arbetskläder från äldreomsorgen fick nytt liv på Way out west − Göteborgs Stads nättidning Vårt Göteborg
Få fler exempel på hur andra gjort på sidan Inspiration
Frågor och funderingar
Undrar du över något som du inte hittar på den här sidan? Titta på sidan Frågor och svar. Hittar du inte ditt svar där hör du av dig till aterbrukssamordnare@gsl.goteborg.se.