Gör dig av med saker cirkulärt

Hur ska du som arbetar i Göteborgs Stad göra när din verksamhet behöver göra sig av med saker? Vad säger Göteborgs Stads riktlinje för avyttring och bortskänkning? Hur gör du för att återanvända, skänka, sälja, eller återvinna saker enligt riktlinjens prioriteringsordning? I menyn till vänster hittar du tips och råd för olika produktområden.

Riktlinje och prioriteringsordning 

Enligt Göteborgs Stads riktlinje för avyttring och bortskänkning ska alltid prioriteringsordningen nedan följas, när verksamheten ska göra sig av med saker.

Det är varje förvaltning och bolags ansvar att se till att riktlinjen och prioriteringsordningen efterlevs och att det finns en ändamålsenlig organisation för avyttring och bortskänkning. Exempelvis ska det finnas ledande befattning och utsedda samordnare med tydligt mandat och kompetens.

Göteborgs Stads riktlinje för avyttring och bortskänkning av lös egendom samt bygg— och markmaterial

Med avyttring menas att göra sig av med saker genom att exempelvis skänka, sälja eller återvinna produkter.

Avyttringspyramiden

Illustration av Göteborgs stads prioriteringsordning för avyttring och bortskänkning. I första hand ska du förebygga och undvika att avyttra genom att till exempel regelbundet underhålla och reparera. I andra hand återanvända. I tredje hand materialåtervinna. I sista hand ska du energiutvinna eller bortskaffa på annat sätt.

Förebygg och undvik att avyttra

Är det säkert att ni ska göra er av med lampan eller hyllan? Är ni säkra på att datorn inte fungerar? Kanske kan den få ny användning om den repareras eller designas om. Vissa ramavtal för produkter omfattar också service och reparation. Det finns även speciella ramavtal för service och reparation av specifika produkter eller utrustning. Du som är anställd kan söka på ”service” och ”reparation” i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo.

Återanvända

Har din verksamhet inte längre behov av produkter ska de i första hand återanvändas inom Göteborgs Stad.

Är produkten leasad?

Innan du gör dig av med en produkt behöver du kontrollera om den är leasad. Detta är vanligt när det gäller möbler, inredning, IT och andra produkter med en förväntad livslängd om minst tre år och en anskaffningskostnad som överstiger ett halvt prisbasbelopp.

Är du osäker kontakta din chef eller verksamhetens leasingsamordnare. Om produkten du ska göra dig av med är leasad behöver leasingsamordnaren kontakta Göteborg Stads Leasing för uppdatering av anläggningsregistret på leasingportalen@gsl.goteborg.se

Du som är anställd kan läsa mer om leasing på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet.

Leasing av lös egendom − Digitala Navet

Kolla med dina kollegor

När du ska göra dig av med något ska du alltid undersöka om någon annan i din organisation vill ta över det du inte längre behöver. Det allra bästa är om saker kan användas av någon annan utan att passera mellanhänder. Börja med att höra med dina kollegor, eller andra kontakter du har i Göteborgs Stad.

Skänk via Tage

Tage är Göteborg Stads egen återbrukstjänst där saker kan hitta nya ägare. Här kan Göteborgs Stads förvaltningar och bolag både få och ge bort produkter. Du kan också få hjälp med transport utan kostnad. Tänk på att det alltid ska finnas någon på plats som tar emot produkterna och att produkterna endast bärs fram till dörr, inte upp för trappor och till specifika rum. Vid stora projekt där du behöver göra dig av med en stor mängd produkter, kontakta Tage i god tid så att de kan hjälpa dig på bästa sätt.

Du som är anställd i Göteborg Stad kan läsa mer om vad som gäller för att använda Tage på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet. Där finner du även en länk till Tages marknadsplats (Palats).

 Tage en del av det cirkulära Göteborg − Digitala Navet  

Ett förråd med möbler

Tage-depån för återbruk på Ringön i Göteborg. Fotograf: Benjamin Svanlind

Skänk externt

Om du inte blivit av med produkten via Tages marknadsplats inom rimlig tid så kontakta Tage. Då kan Tage ta hand om det som inte blivit bokat och se till att det blir cirkulerat. Vissa produkter som saknar värde kan skänkas till välgörenhet.  Kolla med Tage först.

Produkter anses sakna värde om det kostar mer att sälja dem (i form av värdering, annonsering och arbetstid) än vad intäkterna från försäljningen ger. Då kan produkterna skänkas. Produkter som anses ha ett värde får endast skänkas till internationellt bistånd.

Kom ihåg att Göteborgs Stads policy och riktlinje mot mutor ska beaktas vid gåvor. Det är dock inte troligt att gåvor, i form av begagnade saker, som riktas till en hel verksamhet och inte en enskild person, kan ses som muta.

Sälj externt

Produkter som inte kan återbrukas inom Göteborgs Stad och som anses ha ett värde får säljas externt. I Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo finns ramavtal för att göra sig av med saker externt, sök på avyttring

Obs! När saker ska skänkas eller säljas externt kontakta alltid Tage först. Tage kan guida och hjälpa dig att göra rätt. Hör av dig till tage@gsl.goteborg.se.

Återvinn

Saker som inte går att reparera eller skänka ska i första hand materialåtervinnas och i andra hand energiåtervinnas genom någon av Göteborgs Stads upphandlade återvinningsaktörer, du hittar dem i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo.

Har du svårt att följa avyttringsriktlinjen?

Har du stött på utmaningar som gör att du inte kan följa prioriteringsordningen eller riktlinjen för avyttring och bortskänkning? Vid större avvikelser kontakta aterbrukssamordnare@gsl.goteborg.se

Frågor och funderingar

Undrar du över något som du inte hittar på den här sidan? Titta på sidan Frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga där hör du av dig till aterbrukssamordnare@gsl.goteborg.se.