Cirkulära inköp

Hur ska du som arbetar i Göteborgs Stad göra när din verksamhet är i behov av saker? Vad säger Göteborgs Stads riktlinje för inköp och upphandling? Vilka avtal behöver du ha koll på och vilka cirkulära möjligheter finns? I menyn till vänster hittar du tips och råd för olika produktområden.

Illustration med en hög med mynt och med pilar som går i en cirkel runt om.

Cirkulära vs linjära inköp

Det finns mycket du kan göra för att minska resursförbrukningen vid inköp, men du måste kanske tänka lite annorlunda och ställa dig andra frågor än du är van vid. Här är några exempel som förklarar skillnaden mellan att agera cirkulärt jämfört med linjärt.

Från ett linjärt till ett cirkulärt beteende 

  • Från: Förbruka och köpa nytt - Till: Använda, underhålla och reparera
  • Från: Vad ska vi köpa in? - Till: Vad har vi redan? 
  • Från: Vi behöver en ny produkt - Till: Vi behöver en ny funktion
  • Från: Nytt och fräscht - Till: Rekonditionerat, smart och fräscht
  • Från: Avfall, hur gör jag mig av med det? - Till: En resurs, hur kan detta tas om hand?

Fundera först och främst på vad du behöver och varför. Kan ditt behov lösas utan att du köper in en ny produkt? Är det någonting som är trasigt som kan lagas istället? Har du undersökt om produkten finns i din organisation? Har du kollat med dina kollegor och Tage?

Riktlinjer och prioriteringsordning vid inköp

Enligt Göteborgs Stads riktlinje för inköp och upphandling ska den cirkulära prioriteringsordningen nedan alltid följas. De gäller samtliga inköp och samtliga nämnder och styrelser. Det är alltså inte valbart. 

Göteborgs Stads riktlinje för inköp och upphandling 

Den här prioriteringsordningen gäller alltid:

  1. Befintliga resurser
    I första hand ska behov tillgodoses med befintliga resurser. Fundera först och främst på vad du behöver och varför. Vad är det faktiska behovet?  Går det att lösa utan att köpa in en ny produkt? Är det någonting som kan användas lite till om det repareras? Flera av våra ramavtal inkluderar reservdelar till olika produkter. Du som är anställd kan titta i Göteborgs Stads inköpssystem Proceedo och höra av dig till leverantören och fråga om du inte hittar rätt reservdel.

    Finns det jag behöver internt? Tage har fler saker än möbler, titta där innan inköp görs. Finns inte det du behöver kan du lägga in en bevakning. Är behovet långvarigt eller kortvarigt? Kanske går det att låna det du behöver från en annan enhet? Kom ihåg, det bästa köpet är alltid det som inte görs.

  2. Tjänster, hyrlösningar eller inköp av begagnade produkter
    I andra hand ska behov lösas genom tjänster, hyrlösningar eller inköp av begagnade produkter.

    Tjänster, hyrlösningar:
    Produkt som tjänst betyder att företag säljer en tjänst istället för en produkt, men som tillgodoser samma behov. Det kan handla om ljus, maskiner eller digitala lösningar som kan ersätta fysiska produkter. Vissa tjänster finns på ramavtal. För de som inte finns kan det vara aktuellt att göra en upphandling eller direktupphandling.

    Du som är anställd i Göteborgs Stad säkerställer att du gör rätt genom att följa processen Köpa in på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet.

    Köpa in varor och tjänster − Digitala Navet  

    Ibland kan hyrlösningar vara ett alternativ istället för att köpa en produkt, det kan exempelvis vara fördelaktigt när du har ett behov under en kortare period. Kontakta Göteborg Stads Leasing om det finns behov av hyrlösningar så kan de hjälpa dig i hur det ska gå till mejla, leasingportalen@gsl.goteborg.se.

    Köpa begagnat:
    En del återbrukade varor, exempelvis möbler, finns på ramavtal i Proceedo, Göteborgs Stads inköpssystem. Om det du behöver inte finns på ramavtal kan du köpa från andra second hand-aktörer.

  3. Köpa nytt:
    I sista hand köper vi nytt. Om det du söker inte finns internt, begagnat eller som hyrlösning kan du komplettera med nytt. Men det gäller att tänka på vissa saker för att minska resursförbrukningen och för att göra det möjligt att återbruka, reparera eller återvinna i framtiden.
  • Tänk på att inte ställa krav på att produkten ska vara ny, ibland har leverantörer lösningar vi inte vet om.
  • Undersök om det går att köpa produkten med en viss andel återbrukat och återvunnet material.
  • Säkerställ att nya produkter inte innehåller giftiga kemikalier så att de kan cirkulera längre i staden. Enklaste sättet att säkerställa detta är att välja upphandlat sortiment med miljömärkta produkter på ramavtal i Proceedo.

Inköpsorganisation

Inköpsorganisationen är en avgörande byggsten i en cirkulär ekonomi. Enligt riktlinjen för inköp och upphandling ska det i varje förvaltning eller bolag finns en ändamålsenlig organisation med ansvar för inköp och upphandlingsfrågor. Organisationen ska ha utsedda beställare med tydligt mandat över vilka varor eller tjänster som får beställas. Säkerställ att dessa personer har miljökompetens, eller stöd från miljöfunktion, till exempel organisationen miljösamordnare. 

Tips!

Låt inköpsorganisationen samarbeta med miljöfunktionen på respektive förvaltning eller bolag. Det finns också miljöutbildning för beställare som ges fyra gånger per år för att stärka kompetensen. Du som anställd kan anmäla dig på utbildningsportalen, sök på "Miljöutbildning för beställare".

Bilden visar en person som arbetar vid dator. Händerna knappar på tangenbordet.

Återbruka internt via Tage

Tage är Göteborg Stads egen återbrukstjänst där saker kan hitta nya ägare. Här kan du både få och ge bort möbler, inredning och andra saker utan kostnad. Lägg en bevakning om det är något speciellt du är ute efter. Du kan också få hjälp med transport utan kostnad. Tänk på att bärhjälp inte ingår och att det ska finnas någon på plats när produkterna hämtas upp.

Du som är anställd i Göteborg Stad kan läsa mer om vad som gäller för att använda Tage på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet. Där finner du även en länk till Tages marknadsplats (Palats).

 Tage en del av det cirkulära Göteborg − Digitala Navet  

Göteborgs Stads cirkulära ramavtal

Göteborgs Stad har flera ramavtal med cirkulära tjänster och produkter, men det är inte alltid helt självklart vad som ingår och vilka möjligheter som finns.

Här är exempel på ett antal ramavtal som du kan använda för att köpa återbrukat, hyra istället för att köpa, använda för att reparera och köpa in reservdelar:

  • Kaffe- och vattenautomater: Ramavtalet gäller både nya och återbrukade vattenautomater och du kan både köpa eller hyra vattenautomater med och utan kolsyra. Efterfråga alltid efter återbrukat i första hand och hyr istället för att köpa.
  • Hyra av bygg- och anläggningsmaskiner samt bodar för tillfälliga behov.
  • Hyra av fordon för anläggningstransporter med förare.
  • Arbetskläder för inre och yttre miljö inkluderar även skrädderi och reparationstjänster.
  • Återbrukade möbler inklusive renovering och rekonditionering. Rekonditionering betyder att möbeln tvättas och återställs till bra skick. 

Gå alltid in i ramavtalet i Proceedo och läs vad som ingår. Du kan även använda sökfunktionen för att hitta fler cirkulära krav, sök till exempel på reparation, service eller reservdelar. Kom ihåg att utnyttja garantitiden på de varor ni köper och kontakta alltid leverantören om en produkt går sönder inom garantitiden. Har du frågor gällande ramavtalen går det att lämna synpunkter direkt i Proceedo eller höra av dig till kundservice@ink.goteborg.se

Stadsmiljöförvaltningen erbjuder även ett ramavtal för inhyrning av handhållna eldrivna arbetsmaskiner för anläggningsprojekt, skötsel och drift, dessa hyrs ut till alla förvaltningar och bolag inom Göteborgs Stad. Kontakta miljöenheten på stadsmiljöförvaltningen om du vill veta mer: forradetholmen@stadsmiljo.goteborg.se

Återbruk och nya cirkulära lösningar

Det går bra att upphandla eller direktupphandla återbrukade produkter eller andra cirkulära lösningar och tjänster som Göteborgs Stad inte har på ramavtal. Återbrukade produkter kan direktupphandlas eller direktköpas från exempelvis ideella second handaktörer eller andra leverantörer som erbjuder återbrukade produkter. På marknaden utvecklas många nya cirkulära lösningar och tjänster vilket vi uppmuntrar verksamheten att testa.

Vill du få tips på cirkulära aktörer och lösningar eller vill du tipsa om en cirkulär upphandling din verksamhet har gjort? Kontakta aterbrukssamordnare@gsl.goteborg.se

Du som är anställd i Göteborgs Stad säkerställer att du gör rätt genom att följa processen Köpa in på Göteborgs Stads intranät Digitala Navet.

Köpa in varor och tjänster − Digitala Navet  

Tänk på!

  • att man i viss fall ska undvika äldre produkter eftersom de kan innehålla skadliga kemikalier. Skumgummi kan till exempel innehålla förbjudna flamskyddsmedel och konstläder kan innehålla hälsovådliga ftalater och tungmetaller.
  • att undvika kyl och frys tillverkade innan 1996, då de innehåller freoner.
  • att äldre vitvaror och elektronik förbrukar oftast mer el än nyare.
  • att kontakta stadens energi- och klimatrådgivare om du har frågor om energiförbrukning: energiradgivningen@miljo.goteborg.se
  • att ta reda på mer om hur du minskar användningen av kemikalier: Kemikalierätt för inköpare - goteborg.se

Inspiration

Annorlunda tänk och ett öppet sinne

Miljöförvaltningen överträffade målet för återbrukade möbler och inredning när kontoret renoverades: Miljöförvaltningen återbrukade sina lokaler − Göteborgs Stads nättidning Vårt Göteborg

Nytt värde för arbetskläder på Way out west

Så fick arbetskläderna från äldreomsorgen ny design, nytt värde och ett nytt användningsområde:  Arbetskläder från äldreomsorgen fick nytt liv på Way out west − Göteborgs Stads nättidning Vårt Göteborg

Porto ger gamla datorer nytt liv

I samarbete med ett lokalt startupföretag, avfallshanteringsföretag och ideella organisationer erbjuder staden Porto reparationer av bärbara datorer och ser till att oanvända eller trasiga datorer kan användas. Detta kan du läsa om på Ellen MacArthur foundations webbplats, artikeln är på engelska: Porto ger datorer nytt liv − Ellen MacArthur foundation 

Ellen MacArthur Foundation är en global ideell förening som arbetar med företag, regeringar och akademin för att bygga en struktur för cirkulär ekonomi.

Få fler exempel på hur andra gjort på sidan Inspiration

Frågor och funderingar

Undrar du över något som du inte hittar på den här sidan? Titta på sidan Frågor och svar. Hittar du inte svaret på din fråga hör du av dig till aterbrukssamordnare@gsl.goteborg.se.