Beskrivning av bilden: De fyra yrkesutgångarna är Fashion design, frisör, barberare, hår- och makeupstylist

Hantverksprogrammet


Är du intresserad av människor, mode och design? Vill du ha ett kreativt, inspirerande och färgsprakande yrke? Då är det här programmet för dig. I våra salonger och ateljéer får du lära dig grunderna och utveckla din kreativa förmåga från idé till färdigt resultat.

Våra inriktningar 

På Hantverksprogrammet har vi två inriktningar: Fashion design och Frisör, barberare och hår- och makeupstylist. Du väljer inriktning direkt i din gymnasieansökan. 

Fashion design

På Fashion design får du lär dig att utveckla din kreativa förmåga. Här jobbar du med designprocessen från idé till färdigt resultat. Här utvecklas du som modeskapare och får kunskap och färdigheter inom trender, modehistoria och textildesign.

Du lär dig sömnad, materialkunskap, datoriserad mönsterkonstruktion, entreprenörskap och utvecklar din känsla för färg, form och kollektionsarbete. Under din utbildning deltar du i programmets årliga modevisning med dina egna kreationer.

Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Din utbildning på Hantverksprogrammet inriktning frisör, barberare och hår- och makeupstylist består av ett par gemensamma grundläggande yrkeskurser som du läser under åk 1. Därefter kommer utbildningens yrkeskurser skilja sig åt och tydligt rikta in sig på din valda fördjupning.

Arbetsplatsförlagt lärande på Hantverksprogrammet 

Under åk 1 kommer du att genomföra en kortare period med arbetsplatsförlagt lärande, APL (praktik) för att få en bild av ditt framtida yrkesval. I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors APL på en arbetsplats. Här skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

Entreprenörskap på schemat

På alla yrkesprogram är entreprenörskap en viktig del av din utbildningen. Många frisörer, barberare, makeupstylister och designers arbetar i egna företag. I kursen entreprenörskap får du lära dig att starta och driva ett projekt eller fiktivt företag.

Efter din utbildning

Efter din utbildning får du en grundläggande högskolebehörighet och en yrkesexamen. Det betyder att du kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola. 

Vill du fortsätta utbilda dig till frisör eller barberare har du en bra grund för att klara frisörbranschens delprov. För att bli behörig frisör behöver du vara anställd på en salong i 2000 timmar och klara ditt gesällprov. Det finns gott om jobb för behöriga frisörer och barberare. Branschen behöver dig!

Jobba direkt efter din utbildning

Eftersom du efter din utbildning har en yrkesexamen kan du börja jobba direkt  som hår- och makeupstylist eller börja avlägga ditt gesällprov för att bli frisör eller barberare på en salong.

Som hår- och makeupstylist kan du jobba som egenföretagare eller frilansa med uppdrag inom till exempel inom tv, film, foto, tidningar och event.

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta: 

Nina Lindkvist Martin
Arbetslagsledare på Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 02 00 
E-postadress: nina.martin@educ.goteborg.se

Carina Larsson
Rektor på Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 17 08
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se