Foto: Pao Duell
Bildtext: En elev permanentar håret på en kund i salongen på skolan.

Frisör

Vill du ha ett kreativt och inspirerande yrke? Gillar du att arbeta med människor och tycker om att ge service? Då är Frisör något för dig. Här får du lära dig klipptekniker, färglära, att forma och styla hår. Du får använda dina nyvunna tekniker och lära dig bemöta kundens önskemål i våra moderna salonger på skolan och ute på din praktikplats.

Din utbildning

Här får du grundläggande kunskaper i frisöryrket. Du får lära dig olika hårtekniker, kommunikation och bemötande. Du utvecklar din känsla för färg och form och blir en frisör med skaparkraft och professionalism.

Vi samarbetar med frisörföretag inom branschen för att ge dig de bästa förutsättningarna för att lyckas.


Tilda berättar hur det är att läsa frisör på Hantverksprogrammet

Yrkesprogram ger grundläggande högskolebehörighet!

Från och med höstterminen 2023 ger alla yrkesprogram grundläggande högskolebehörighet. Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

 Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

 Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. 

Öppet hus 

Är du nyfiken på hur det är att läsa Frisör på Hantverksprogrammet? Då ska du besöka oss under öppet hus. Här får du träffa oss elever och lärare, kolla in våra metodsalar för att få en känsla för hur det är att läsa på programmet.

Datum för öppet hus 

Lördag den 19 november 
Klockan: 10:00 - 14.00
Adress: Skånegatan 20 

Onsdag den 18 januari  
Klockan: 16:00 - 19.00
Adress: Skånegatan 20

Upptäck vad som intresserar dig och passa på att ta hjälp oss för att hitta rätt program för dig. Bästa sättet att ta reda på om en skola passar dig är såklart att besöka den. Vi ser fram emot att träffa dig.


Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Fashion design och Burgården som sin gymnasieskola.


Arbetsplatsförlagt lärande

I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors praktik på en arbetsplats, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande (apl). Här skaffar du dig erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

Våra salonger 

På Burgården har vi stora ändamålsenliga salonger för att din utbildning ska bli så intressant som möjligt och för att våra kunder ska trivas. På skolan finns möjligheter att samarbete med de andra hantverksprogrammen, Fashion design och Hår-och makeupstylister.Efter din utbildning 

Har du en bra grund för att klara frisörbranschens delprov. För att bli behörig frisör behöver du vara anställd på en salong i 3000 timmar och klara ditt gesällprov. Det finns gott om jobb för behöriga frisörer och branschen behöver dig!


Högskoleförberedande

Vi erbjuder alla elever som läser en yrkesutbildning allmän högskolebehörighet. Efter din utbildning har du därför kunskaper och valfrihet att börja jobba direkt eller fortsätta studera på högskolan, yrkeshögskolan eller folkhögskola.

Utbilda dig till frisör som lärling

Inriktningen frisör kan du även läsa som Lärling. Lärlingsutbildningen är för dig som vill lära dig ett yrke på riktigt! Utbildningen sker till stor del ute i arbetslivet. Som lärlingselev är du mer än halva din gymnasietid på en salong.


Här har du en utbildad handledare som tillsammans med våra lärare följer din utveckling. På Burgården har vi ett nära samarbete med branscherna vilket ger dig som lärling de bästa förutsättningarna att lyckas!

Eftersom din utbildning sker till stor del sker ute på salong är du bättre förberedd för att få en anställning i framtida NIVÅ två. På din salong lär du dig de senaste när det gäller nya trender och tekniker eftersom du är ute i branschen och få se och uppleva det som är aktuellt just nu. 

Klicka på den här länken för att läsa mer om lärlingsutbildningen. 

Som lärlingselev får du högre studiestöd från CSN och en möjlighet till anställning på företaget under din utbildningstid.

Hör gärna av dig till våra Studie - och yrkesvägledare med alla dina frågor.

Vad tycker eleverna?

Oliver utbildar sig till frisör som lärling

— Jag valde att läsa frisör som lärling för att jag ville ha något kreativt att göra istället för att sitta framför ett bord och vara en kontorsråtta. Jag är för aktiv för att sitta still det är inget för mig! Säger Oliver. 

Följ Oliver på Burgårdens Instagram när han gör praktik på en salong.


Vad tycker lärarna?

Petra utbildar framtidens frisörer

— Mina elever är fantastiska! Det är spännande att vara med på deras resa till att bli frisörer. När de börjar är många blyga. Sen utvecklas de till frisörer som ger bra service, hanterar färg och behärskar grundläggande klipptekniker. Säger Petra Schmid, frisörlärare på lärling.

Här kan du läsa hela intervjun med Petra.


Frågor om lärlingsprogrammet, frisör?

Välkommen att kontakta:

Petra Schmid
Yrkeslärare på Frisör, Hantverksprogrammet 
E-post: petra.schmid@educ.goteborg.se
Mobil: 079-0670623


Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Carina Larsson
Rektor på Hantverksprogrammet, Lärlingsutbildning och Yrkesintroduktion, Frisör, barberare och hår- och makeupstylist

Mobilnummer: 031-367 17 08
E-postadress: carina.larsson@educ.goteborg.se

Nina Lindkvist Martin
Yrkeslärare på Hår- och makeupstylist
Mobilnummer: 031-367 02 00 
E-postadress: nina.martin@educ.goteborg.se

Poängplan Frisör

Antagningspoäng

Här hittar du förra årets antagningspoäng för alla våra utbildningar.

Kolla in antagningspoängen för att få en uppfattning av vilka antagningspoäng som krävs för att komma in på programmet du är intresserad av.


Vad tycker eleverna?

Här har vi samlat omdömen från våra elever för att du som är intresserad av att börja på Burgårdens gymnasium ska få lära känna vår skola lite bättre.


Recensioner på sidan gymnasium.se 

Läs recessioner från elever som går eller har gått på Burgården på webbsidan gymnasium.se.

Omdömen på sidan skoolparrot.se  

Läs omdömen från elever går eller har gått på Burgårdens gymnasium på webbsidan School Parrot.

Följ oss i sociala medier 

Följ oss på Instagram

Följ oss på TikTok 

Följ oss på Facebook

Följ oss på Youtube


Bildtext: Fördetta elev Anna Le som tävlar i yrkes-VM för Yrkeslandslaget 2018.