Foto: Helena Hajdu-Rafis

Fashion design

Är du intresserad av design, mode och människor? Vill du ha ett kreativt, inspirerande och färgsprakande yrke? Då är Fashion design utbildningen för dig! I våra ateljéer får du lära dig att utveckla din kreativa förmåga. Här jobbar du med designprocessen från idé till färdigt resultat.

Din utbildning

Här utvecklas du som modeskapare och får kunskap och färdigheter inom trender, modehistoria och textildesign. Du lär dig modedesign, sömnad, materialkunskap, datoriserad mönsterkonstruktion, entreprenörskap och utvecklar din känsla för färg, form och kollektionsarbete. Under din utbildning deltar du i programmets årliga modevisning med dina egna kreationer.

Eleverna på Fashion design berättar om sin utbildning

Besök oss

Vill du besöka oss lärare och elever på Fashion design? Då är du välkommen att höra av dig till oss, så bokar vi ett möte på ett sätt som passar dig. Det kan vara digitalt, per telefon eller ett besök på skolan i liten grupp, på ett säkert sätt såklart! Vi lärare och elever ser fram emot att träffa dig för att svara på dina frågor och visa dig vår skola.

Såhär bokar du ditt besök

För att boka ett besök skickar du ett mejl eller sms till oss och berättar vilken typ av besök du vill göra. Efter att vi har tagit emot ditt meddelande kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.

Mejladress: info.burgarden@educ.goteborg.se
Mobilnummer: 070-219 90 97

Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Fashion design och Burgården som sin gymnasieskola.

Foto: Helena Hajdu-Rafis

Du får lära dig att arbeta med hela designprocessen, från idé till färdig produktion.

Foto: Helena Hajdu-Rafis
Du lär dig sömnad, design, materialkunskap, datoriserad mönsterkonstruktion, entreprenörskap och utvecklar din känsla för färg, form och komposition.
Foto: Maria Ullnert
Foto: Maria Ullnert

Arbetsplatsförlagt lärande

I tvåan och trean kommer du att ha 15 veckors praktik på en arbetsplats, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande (APL). Här skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en riktig arbetsplats inom området.

Modevisning

Vår årliga Modevisningen planeras och genomföras av eleverna på programmet. Här visar dem upp sina egna kollektioner och arbeten från det olika kurserna. Se Instagram storyn från Modevisning 2019.

Foto: Marek Hom
Foto Marek Hom

Ateljén

I ateljén kommer du att ha flera av dina lektioner i yrkeskurserna, till exempel textildesign, mönsterkonstruktion. Kolla in filmen om oss får att se hur det ser ut i vår ateljé.

Foto: Marie Ullnert

Vad säger eleverna?

För att du ska få en ännu bättre bild av vad utbildning innehåller och leder till bad vi några elever på Fashion design och fördetta elever som tagit studenten att berätta om sin utbildning.

Nhung visar hur en vecka på Fashion design kan se ut här på vår Instagram

Fatheme ska bli modedesigner

Fatheme tog studenten från Fashion design år 2020. Nu läser hon till Garment Technical Designer på Borås Yrkeshögskola. Läsa om varför hon valde att läsa Fashion design och vad hon tyckte om sin utbildning.

Omdömen från en fördetta elev på Fashion design


— Ett andra hem! Att läsa Fashion design på Burgården är en härligt upplevelse. Liksom en äventyr, första dagen kan man inte någonting och vill bara lyssna, lära och lära nya saker, sen ju länge man pluggar ju mer professionell man blir. Man förstår hur en plagg sytts upp, hur man skapar sina egna mönster och sätta ihop dem så att det blir fint, kreativt och personligt.

Och det viktigaste är att man får bygga kreativitet genom att läsa om kända modeskapare, modehuset, trend, sketcha, göra moodboard. Samt får man chans att jobbar självständigt, i grupp eller i större grupp med elever i ettan, tvåan eller trean. Allt man gör sen har man möjlighet att visa till allmänhet på modevisningen.

Omdömet är hämtat från Sidan School Parrot.

Vad säger lärarna?

Pia, yrkeslärare på Fashion design berättar om utbildningen

— Jag tycker det är så roligt att arbeta med våra elever och lära dem yrket. Vi arbetar dessutom i en kreativ miljö och det är inspirerande. Säger Pia Ottosson, yrkeslärare på Fashion design.


Efter din utbildning

Har du en bra grund för att vidareutbilda dig på textilhögskolan eller yrkeshögskolan. Därefter kan du arbeta inom modebranschen som till exempel modedesigner, mönsterkonstruktör, inköpare och skräddare.

Du får en yrkestitel

Efter din utbildning får du en yrkestitel kan börja jobba direkt efter studenten.

Du kan läsa kurser för att få högskolebehörighet

På Fashion design har du möjlighet att läsa de kurser som ger dig grundläggande högskolebehörighet. Efter din utbildning kan du plugga vidare på högskola, yrkeshögskola, vuxenutbildning eller en folkhögskola.

Exempel på vidare studier inom textil och design

Tillskärarakademin, Textilhögskolan i Borås, Stenebyskolan, Nordiska Textilakademin, Borås Yrkeshögskola, Beckmans och Nordiska Skräddarskolan. Det finns dessutom fler olika designskolor utomlands att söka till. Hör gärna av dig till våra Studie - och yrkesvägledare med alla dina frågor!

Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Bengt Broberg
Rektor på Hantverksprogrammet
Mobil: 070-219 90 97
E-post: bengt.broberg@educ.goteborg.se

Pia Ottosson
Yrkeslärare på Fashion design
Mobil: 072-554 02 76
E-post: pia.ottosson@educ.goteborg.se

Våra evenemang

På vår Facebooksida hittar du alla våra kommande evenemang.

Följ oss på Instagram

Här följer du Burgårdens elever och lärare och får en känsla för hur det är att läsa på Burgårdens gymnasium.