De fyra yrkesutgångarna är Textil och konfektion, frisöraspirant, barberare, hår- och makeupstylist Foto: Marie Ullnert

Välkommen till ett extra öppet hus/event onsdagen den 27/1 tid 17.00-19.00 Hantverksprogrammet har två inriktningar och fyra yrkesutgångar.

Är du intresserad av människor, mode och design? Vill du ha ett kreativt, inspirerande och färgsprakande yrke? Då är det här programmet för dig. I våra salonger och ateljéer får du lära dig grunderna och utveckla din kreativa förmåga från idé till färdigt resultat.

Entreprenörskap

På alla yrkesprogram är entreprenörskap en viktig del av utbildningen. Många hantverkare arbetar i egna företag. I kursen entreprenörskap får du lära dig att starta och driva ett projekt eller fiktivt företag.

Arbetsplatsförlagt lärande

Under din utbildning har du 15 veckors praktik på en arbetsplats, det vill säga arbetsplatsförlagt lärande (APL). Här skaffar du dig värdefulla erfarenheter ute på en arbetsplats inom området.

På Hantverksprogrammet har vi två inriktningar och fyra yrkesutgångar. Du väljer inriktning direkt i din gymnasieansökan.

Inriktningar

Fashion Design

På den här utbildningen får du lära dig att utveckla din kreativa förmåga. Här jobbar du med designprocessen från idé till färdigt resultat.

Fashion designHär utvecklas du som modeskapare och får kunskap och färdigheter inom trender, modehistoria och textildesign.
Du lär dig modedesign, sömnad, materialkunskap, datoriserad mönsterkonstruktion, entreprenörskap och
utvecklar din känsla för färg, form och kollektionsarbete. Under din utbildning deltar du i programmets årliga
modevisning med dina egna kreationer.

Frisör, Barberare eller Hår- och makeupstylist

År 1
Din utbildning består av ett basår och 2 år på din valda programfördjupning.
Här kommer du bli inspirerad och få känna på olika grundtekniker både i frisör, barberare samt hår- och makeupstylist.
Vi erbjuder dig under basåret att prova på de olika programfördjupningar så att du känner dig väl förberedd inför din valda programfördjupning i år 2.

Programfördjupningar

Frisör

År 2-3

Vi på Burgårdens gymnasium är stolta över att vi har utbildat frisörer i över 30 år!

Du får i dina kurser lära dig alla grunder som en frisör behöver kunna, till exempel klippning, färgning och design. Under utbildningen ingår även kundmottagning i våra salonger där du tränar på service och försäljning. Vi samarbetar med branschens största varumärken och följer aktuella trender med hjälp av branschens ledande frisörer. Under utbildningen förbereder du dig för branschens avslutande prov som heter delprov. Efter avslutad gymnasieutbildning är du frisöraspirant och gör 3000 timmar som anställd på salong. Därefter kan du avlägga gesällprovet och bli behörig frisör.

Barberare

År 2-3

Här fokuserar vi på herrklippning och herrdesign. Vi använder alla förekommande verktyg både på långa och korta hår. Du lär dig allt inom rakning, skägg och mustaschsteknik samt ansiktsvård. Vi utbildar dig i stil och form i riktning mot herrtrender. Du lär dig om försäljning och service samt om specialprodukter för barberare. Efter avslutad gymnasieutbildning kan du avlägga ditt gesällprov.

Hår- och makeupstylist

År 2-3

Vi var den första hår- och makeupstylistutbildningen i Göteborg som startade 2009!

Du kommer att arbeta med alla grundtekniker i färg och form och andra trender inom skönhet, så som fransförlängning, lashlift och manikyr. Du inriktar dig på att skapa frisyrer från dåtid till senaste trend. Du lär dig lägga olika typer av makeup för de tilltänkta tillfällena, allt från enkla naturliga sminkningar till avancerade modeplåtningar samt specialeffekter. Skönhetsbranschen är bred. Här hos oss får du också möjlighet att arbeta med kunder samt få utbildning i försäljning och service.

Se film där en av eleverna berättar om programmet

Lärling

Lärling är för dig som vill lära dig ett yrke på en arbetsplats. Som lärling är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. Du kan även läsa Hantverksprogrammet som lärling.


Frågor om programmet?

Välkommen att kontakta:

Bengt Broberg
Rektor på Hantverksprogrammet
Mobil: 070-219 90 97
E-post: bengt.broberg@educ.goteborg.se

Carina Ladow
Utbildningsledare Hantverksprogrammet
Mobil: 070- 627 23 00
E-post: carina.ladow@educ.goteborg.se