Elev från Barn- och fritidsprogrammet inriktning Barnskötare och elevassistent.

Barn- och fritidsprogrammet

Det är här du ska gå om du på ett eller annat sätt vill jobba med människor. På Barn- och fritidsprogrammet utbildar du dig till att bli personlig assistent, att arbeta med stöd i boende, daglig verksamhet och skola, barnskötare, elevassistent eller som väktare.

Våra inriktningar

På Barn- och fritidsprogrammet har vi en inriktning, Pedagogiskt och socialt arbete med tre olika yrkesutgångar: barnskötare, elevassistent och stödassistent. Du väljer yrkesutgång inför årskurs två. 

Arbetsplatsförlagt lärande, APL

16 veckor av din utbildning kommer du att vara på en arbetsplats, det vill säga arbetsförlagt lärande (apl). Här följer du en handledare och gör arbetsuppgifter under handledning av hen. Under tiden som du har din utbildning på arbetsplatsen har du bra möjligheter att skapa kontakter med framtida arbetsgivare.

Plugga vidare efter din utbildning

Under din utbildning har du skaffat dig kunskaper inom pedagogiskt eller socialt arbete. Detta underlättar för dig som vill plugga vidare till förskollärare, fritidspedagog eller lärare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola.

Barn- och fritidsprogrammet som lärling

Lärling är för dig som vill lära dig ett yrke på en arbetsplats. Som lärling är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. På Barn- och fritidsprogrammet kan du läsa lärling som barnskötare, elevassistent och stödassistent

Varför valde du Barn- och fritidsprogrammet?

I den här filmen berättar två av våra elever varför de valde att läsa Barn- och fritidsprogrammet. 

Frågor och svar

Här svarar vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Barn- och fritidsprogrammet. Har du fler frågor kan du  mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se eller kontakta:

Jennifer Pagrotsky 
Rektor på Naturbruksprogrammet, Djur och Barn- och fritidsprogrammet.
070-205 58 19 eller 031-367 02 15
E-postadress: jennifer.pagrotsky@educ.goteborg.se

Andreas Wester
Yrkeslärare Idrott och hälsa
E-postadress: andreas.wester@educ.goteborg.se

  • Var har jag min undervisning om jag väljer Barn- och fritidsprogrammet på Burgården?

    Du kommer all undervisning i B-huset på Burgårdens gymnasium. Vi har även metodsalar där du läser yrkeskurserna. Idrott och hälsa kommer du att ha antingen på Valhalla Sporthall eller Idrottshögskolans lokaler vid Katrinelundsgymnasiet som ligger bredvid Burgården. 

  • Hur ofta är det arbetsplatsförlagt lärande/ praktik på Barn- och fritidsprogrammet?

    Totalt 16 veckor, 4 veckor per termin från och med årskurs 2.

  • Hur många betyg behöver jag ha för att vara behörig till Barn- och fritidsprogrammet?

    Du behöver minst åtta betyg och svenska, engelska och matte är obligatoriska. 

  • Jag vet inte vilken inriktning jag ska välja, när måste jag bestämma det?

    Under första året läser alla på Barn- och fritidsprogrammet tillsammans. Den inriktning vi har på Burgården är pedagogiskt och socialt arbete. Till år två väljer du vilket yrke du vill utbilda dig emot och kan välja mellan väktare, stödassistent, barnskötare eller elevassistent. 

  • Var får jag göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik om jag går på Barn- och fritidsprogrammet?

    Om du väljer att läsa den pedagogiska inriktningen kan du göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik på till exempel en förskola eller skola. Om du väljer att läsa den social inriktningen kan du göra  arbetsplatsförlagt lärande/praktik hos till exempel ett väktarbolag eller på ett boende som är anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar (LSS-boende). 

  • Kan jag läsa vidare på högskolan om jag väljer Barn- och fritidsprogrammet?

    Ja! Barn- och fritidsprogrammet ger dig grundläggande högskolebehörighet. 

    Det betyder att de kurser som krävs för grundläggande behörighet kommer att ingå i programstrukturen för alla yrkesprogram.

    De yrkesförberedande kurserna kommer inte minskas. Istället kommer yrkesprogrammen ge fler gymnasiepoäng än vad de gör idag.

    Det kommer fortfarande finnas en möjlighet att välja bort de högskoleförberedande kurserna om du vill.

    Våra poängplaner kommer därför att kompletteras. Håll koll på de senaste poängplanerna här på vår sida. Detta byts ut för respektive program

  • Varför ska jag välja ett yrkesprogram?

    Det finns massor av anledningar till att du ska välja ett yrkesprogram!  Här har vi listat det fem bästa anledningarna!

    1. Dina intressen på schemat

    Åren på gymnasiet blir roligare när du vet att du varje vecka kommer att få lära dig saker tillsammans med andra människor som har samma intressen som du har. 

    2. Arbetslivserfarenhet under skoltid

    Minst 15 veckor kommer du vara på arbetsplatsförlagt lärande, helt enkelt jobba på riktigt. Du knyter kontakter och lär dig ännu mer praktiskt om det du studerar.

    3. Från studenten till arbetslivet

    Din utbildning kommer att vara i tätt samarbete med arbetslivet. Efter studenten startar du eget företag och bestämmer över din egen tid, eller så söker du jobb inom branscher som behöver människor som dig. Kanske jobbar du till och med utomlands?

    4. En utbildning för dig – och för alla oss andra

    Ditt arbete kommer att göra stor skillnad för andra människor och för samhället. Du behövs redan idag! Och i framtiden.

    5. Du kan plugga vidare

    Eftersom alla yrkesutbildningar ger dig grundläggande högskolebehörighet kan välja om du vill plugga vidare på högskola, yrkeshögskolan eller folkhögskola eller börja jobba direkt. Det finns det många utbildningar på yrkeshögskolan där du kan bygga vidare på din gymnasieutbildning.