Foto: Marie Ullnert
Elev från Barn- och fritidsprogrammet inriktning Barnskötare och elevassistent.

Barn- och fritidsprogrammet

Det är här du ska gå om du på ett eller annat sätt vill jobba med människor. På Barn- och fritidsprogrammet utbildar du dig till att bli personlig assistent, att arbeta med stöd i boende, daglig verksamhet och skola, barnskötare, elevassistent eller som väktare.

Våra inriktningar

På Barn och fritidsprogrammet har vi en inriktning och fyra yrkesutgångar. Du väljer yrkesutgång inför årskurs två.

Pedagogiskt och socialt arbete

Barnskötare och elevassistent

Väktare

Stödassistent och personlig assistent

Din utbildning

Lärande kan ske på många sätt och på olika platser. Sexton veckor av din utbildning kommer du att ha din utbildning på en arbetsplats, det vill säga arbetsförlagt lärande (apl). Du följer en handledare och gör arbetsuppgifter under handledning. Under tiden som du har din utbildning på arbetsplatsen har du bra möjligheter att skapa kontakter med framtida arbetsgivare.

På Barn- och fritidsprogrammet har du möjlighet att läsa kurser som ger dig grundläggande behörighet för vidare studier inom till exempel: lärarprogrammet, socionomprogrammet, sjuksköterskeprogrammet, psykologprogrammet, polishögskolan och fritidsledarutbildning. Fokus i utbildningen är hälsa, pedagogik och ledarskap.

Lavin, Oliva och Merd berättar hur det är att läsa på Barn- och fritidsprogrammet

Kolla in filmen där eleverna på Barn-och fritidsprogrammet berättar om varför det valde programmet och vad det tycker om sin utbildning.

https://youtu.be/rAYeBkSHlHA


Besök oss

Vill du besöka oss lärare och elever på Barn- och fritidsprogrammet ? Då är du välkommen att höra av dig till oss, så bokar vi ett möte på ett sätt som passar dig. Det kan vara digitalt, per telefon eller ett besök på skolan i liten grupp, på ett säkert sätt såklart! Vi lärare och elever ser fram emot att träffa dig för att svara på dina frågor och visa dig vår skola.

Såhär bokar du ditt besök

För att boka ett besök skickar du ett mejl eller sms till oss och berättar vilken typ av besök du vill göra. Efter att vi har tagit emot ditt meddelande kommer vi höra av oss till dig för att bestämma en tid för ditt besök.

Mejladress: info.burgarden@educ.goteborg.se
Mobilnummer: 070-205 58 19

Besök vårt digitala öppet hus när du vill

Besök gärna vårt digitala öppet hus för att lära känna oss bättre! Här finns filmer som visar dig hur det ser ut på skolan och intervjuer med elever som berättar varför de valt Fashion design och Burgården som sin gymnasieskola.

Vad säger eleverna?

Julia läser till förskolelärare på Göteborgs Universitet

— Min yrkesdröm har alltid varit att jobba som förskolelärare. Det var därför jag valde att läsa till barnskötare på Barn-och fritidsprogrammet. Det var början på min yrkesdröm och framtid som förskolelärare. Säger Julia Lindberg som tog studenten år 2020.


Följ Julia på Burgårdens Instagram när hon gjorde praktik på en förskola.

För dig som saknar betyg från grundskolan

Saknar du något betyg från grundskolan som du behöver för att komma in på Barn-och fritidsprogrammet? Då kan du läsa Yrkesintroduktion eller Programinriktat val.

Barn- och fritidsprogrammet som lärling

Lärling är för dig som vill lära dig ett yrke på en arbetsplats. Som lärling är du mer än halva din gymnasietid på en arbetsplats. På Barn- och fritidsprogrammet kan du läsa lärling som barnskötare, elevassistent, stödassistent och Personal inom idrotts- och friskvårdsanläggningar.

Klicka på den här länken för att läsa mer om lärlingsutbildningen här.

Frågor om lärling på Barn- och fritidsprogrammet?

Välkommen att kontakta:

Filippa Blom
Arbetslagsledare, Lärlingskoordinator
E-post: filippa.blom@educ.goteborg.se
Mobil: 0739 413 789

Frågor och svar

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får om Barn- och fritidsprogrammet. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se

 • Var har jag min undervisning om jag väljer Barn- och fritidsprogrammet på Burgården?

  Du kommer all undervisning i B-huset på Burgårdens gymnasium. Vi har även metodsalar där du läser yrkeskurserna. Idrott och hälsa kommer du att ha antingen på Valhalla Sporthall eller Idrottshögskolans lokaler vid Katrinelundsgymnasiet som ligger bredvid Burgården.

 • Kan jag läsa vidare på universitetet om jag väljer Barn- och fritidsprogrammet?

  Ja, du kan läsa kurserna Svenska 3/ Svenska som andraspråk 3 och Engelska 6 som individuellt val. Då får du grundläggande behörighet och kan du plugga vidare på till exempel universitet efter din utbildning.

 • Hur ofta är det arbetsplatsförlagt lärande/ praktik på Barn- och fritidsprogrammet?

  Totalt 16 veckor, 4 veckor per termin från och med årskurs 2.

 • Jag vet inte vilken inriktning jag ska välja, när måste jag bestämma det?

  Under första året läser alla på Barn- och fritidsprogrammet tillsammans. Den inriktning vi har på Burgården är pedagogiskt och socialt arbete. Till år två väljer du vilket yrke du vill utbilda dig emot och kan välja mellan väktare, stödassistent, barnskötare eller elevassistent.

 • Var får jag göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik om jag går på Barn- och fritidsprogrammet?

  Om du väljer att läsa den pedagogiska inriktningen kan du göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik på till exempel en förskola eller skola. Om du väljer att läsa den social inriktningen kan du göra arbetsplatsförlagt lärande/praktik hos till exempel ett väktarbolag eller på ett boende som är anpassat för personer med fysiska eller psykiska funktionsnedsättningar (LSS-boende).

 • Hur många betyg behöver jag ha för att vara behörig till Barn- och fritidsprogrammet?

  Du behöver minst åtta betyg och svenska, engelska och matte är obligatoriska.

Frågor om programmet?

Har du frågor om Barn-och fritidsprogrammet är du välkommen att kontakta:

Jennifer Wall
Rektor Barn- och fritidsprogrammet
Mobil: 070-205 58 19
E-post: jennifer.wall@educ.goteborg.se

Andreas Wester
Yrkeslärare Idrott och hälsa
E-post: andreas.wester@educ.goteborg.se

Linnéa Bengtsson
Lärare samhällskunskap och svenska
E-post: linnea.bengtsson@educ.goteborg.se