Foto: Pao Duell
En person pratar med flera elever utomhus på skolgården.

Frågor och svar om Burgårdens gymnasium 

Här svara vi på några av det vanligaste frågorna vi får. Har du frågor om våra utbildningar hittar du frågor och svar på varje programs sida. Har du fler frågor kan du skriva till oss på Instagram eller på vår Facebook. Du kan också mejla dina fråga till oss på info.burgarden@educ.goteborg.se.

 • Vad är det som är så bra med ett yrkesprogram?

  Du får en yrkestitel, arbetslivserfarenhet genom praktik (alltså det arbetsplatsförlagda lärandet, APL), du kan gå ut och börja arbeta i princip direkt efter gymnasiet och dessutom blir du ju grundläggande behörig till vidare studier om du skulle vilja studera på exempelvis högskola, universitet eller yrkeshögskola.


 • Måste man jobba med det man har utbildat sig till? Tänk om man tröttnar?

  Nej, du kan när som helst byta yrke eller bransch och skapa dig en ny karriär! Det är många som karriärväxlar i livet. Du kanske blir en av dem?


 • Vad är skillnaden mellan yrkesprogram och högskoleförberedande gymnasieprogram?

  Ett yrkesprogram är ett program som leder dig till ett yrke, efter din utbildning har du en yrkesexamen och är redo att börja jobba dagen efter studenten. Ett högskoleförberedande program förbereder dig istället för fortsatta studier på universitet och högskola. 

 • Hur ser elevhälsan ut?

  Hos oss består elevhälsan av fyra kuratorer och fyra skolsköterskor, nio specialpedagoger och tillgång till skolpsykolog och skolläkare som kan ge dig stöd om du skulle behöva. Vi lovar att se just dig för den du är och hjälpa dig framåt på det sätt som funkar för dig.

 • Är det mycket praktik på ett yrkesprogram?

  Det finns två olika utbildningsvägar inom ett yrkesprogram; skolförlagd eller arbetsplatsförlagd (lärling). Som lärling är du halva delen av din utbildning på en eller flera arbetsplatser. Resten av tiden går du i skolan och läser de gymnasiegemensamma ämnena som till exempel idrott och svenska och ibland vissa delar av yrkesämnena. Väljer du att läsa programmet skolförlagt har du minst 15 veckor arbetsplatsförlagt lärande (apl). Det äger rum på en eller flera arbetsplatser.

 • Kan man göra karriär om man går en yrkesutbildning?

  Ja, absolut. Det kan till och med vara enklare att göra karriär efter en yrkesutbildning, eftersom du får en yrkestitel och kan gå ut och arbeta i princip direkt efter gymnasiet.


  Är det verkligen störst chans att få jobb efter man gått ett yrkesprogram?

  Inom följande yrkesområden är det arbetskraftsbrist och de flesta av yrkena på listan är yrken du utbildar dig till genom ett yrkesprogram.

  1. Data/it

  2. Pedagogiskt arbete

  3. Tekniskt och naturvetenskapligt arbete

  4. Bygg och anläggning

  5. Hälso- och sjukvård

  6. Installation, drift och underhåll

  7. Hotell, restaurang och storhushåll

  8. Transport

  9. Tillverkningsarbete

  10. Naturbruk

  11. Socialt arbete

  12. Service- och säkerhetsarbete

  Källa: Arbetsförmedlingen våren 2019 

 • Hur är stämningen på skolan?

  Hos oss trivs elever och lärare tillsammans. Vi har en hög vuxennärvaro under lektionstid som raster. Trygghet och studiero är mycket viktigt för oss.

  "Bra! Lärarna är snälla och hjälper en väldigt mycket, man får en nära kontakt med dem liksom. Man kommer väldigt nära varandra och det finns många ställen man kan umgås på och olika saker att göra på rasterna. Jag tycker att det är mycket trevligt på skolan. Man får många nya vänner och har alltid någon att prata med om det är skolvärdar eller lärare. Det är mycket bra gemenskap mellan eleverna och dem som jobbar på skolan". Berättar en elev på Barn— och fritidsprogrammet."

  Här kan du läsa mer om vad några av våra elever tycker om Burgården och sin utbildning: https://www.gymnasium.se/skola/goteborgs-gymnasieskolor/burgardens-gymnasium/recensioner

  På vår Instagram kan du också läsa mer om vad elever och lärare tycker och tänker om Burgården.
  Se här: https://www.instagram.com/burgardens_gymnasium/?hl=sv


 • Kan jag plugga vidare efter jag gått ett yrkesprogram?

  Ja. Oavsett yrkesprogram så har du möjlighet att läsa de kurser som ger grundläggande högskolebehörighet.

 • Har ni skolvärdar på Burgården?

  Javisst, på Burgården är vi fyra skolvärdar som arbetar nära våra elever för att tillsammans med personalen skapa trygghet och trivsel på skolan. Vi skolvärdar arbetar aktivt med den miljö, det klimat och det bemötande vi vill ha på Burgården. Varje elev ska bli bemött med respekt, vara trygg och trivas. Klicka på den här länken för att få se tre av oss fyra skolvärdar.


 • Kommer jag att ha mer praktik om jag väljer ett yrkesprogram?

  Javisst kommer du det! Att vara ute på praktik på en arbetsplats är ett superbra sätt att lära sig praktiska yrken. Du kommer snabbt ut på arbetsplatser och får lära dig av skickliga blivande kollegor.

 • Hur många elever går på Burgården?

  Vi fortsätter att växa och nästa läsår kommer vi att vara ungefär 1300 elever. Varje program har en hemvist som gör att vi kan ge den lilla skolans trygghet men också den stora skolans möjligheter.

 • Hur ser lokalerna och klassrummen ut?

  Vi har precis renoverat och byggt om stora delar av skolan. Häng med på en rundtur i skolan här