Vad tycker personalen?

Här kan du läsa mer om vad lärarna säger om sina program och hur det är att var lärare på just Burgårdens gymnasium. Du får också tips på vad du som går i nian kan tänka på inför ditt val till gymnasiet.

Utmärkande för våra lärare är att de är erfarna både som lärare och inom det yrke som de undervisar i. Det gör att kopplingen mellan skola och yrkesliv blir naturlig. Lärarna har förstås lärarexamen. De är engagerade och eleven står alltid i centrum.


Sandra, lärare i svenska och svenska som andra språk på Natur- och samhällsvetenskapsprogrammen  

—Det bästa med att vara lärare för eleverna som går på samhälls- och naturvetenskapsprogrammen är att det är en så härlig blandning av goa elever från olika delar av stan och med olika bakgrund, säger Sandra Sakars Toresson, lärare i svenska och svenska som andraspråk.

Vad får eleverna lära sig under sin utbildning?

På samhäll lär man sig mycket om hur människor fungerar, hur samhället fungerar och hur människor och samhälle fungerar tillsammans. På natur lär man sig mycket om processer i naturen och hur olika material och ämnen runtomkring oss fungerar. Man läser också mycket matte på natur. Eleverna får en bred teoretisk utbildning och en bra bas att bygga vidare på.

Vad gör dina gamla elever idag?

De flesta pluggar vidare på högskolan. Jag har till exempel gamla elever som läst eller läser till psykolog, socionom, läkare och ingenjör. Jag har också några som gör karriär inom politiken.

Vad gjorde du innan du blev lärare?

Då studerade jag svenska, engelska och litteraturvetenskap på universitetet och sedan till lärare. Samtidigt jobbade jag inom restaurangbranschen.

Vad är eller har varit din yrkesdröm?

Jag ville bli journalist, men hade inte tillräckligt bra betyg. Men jag ångrar inte en sekund att jag blev lärare!

Vad är ditt tips till niorna som ska göra ett gymnasieval?

Fundera på vad du gillar och är bra på. Ofta gillar man ju också mest det man är bra på.



Åsa, Yrkeslärare i hundkunskap

—  Har du ett stort intresse för hundar och vill arbeta med hundar i framtiden har du hittat rätt! Här får du kunskap i att jobba med hund på professionell nivå, alltifrån trim till tjänstehund. Du får praktisk träning på hunddagis som vi samarbetar med. Du har också möjlighet att gå Svenska Brukshundklubbens utbildning till instruktör, säger Åsa Almgren, Yrkeslärare på inriktningen Djurvårdare - arbete inom hundbranschen​ på Naturbruksprogrammet, Djur. 



Charlotte, lärare i historia, religion och spanska är stolt över sina elever

— Det bästa med att vara lärare är att jag får följa eleverna en bit på resan mot deras drömmars mål. Kvittot jag får när jag ser att eleverna når sina mål är värt allt, säger Charlotte Gustafsson, lärare i historia, religion och spanska på Samhällsvetenskaps- och Naturvetenskapsprogrammen.

Vad får eleverna lära sig av dig Charlotte?
— Det är många olika delar som ingår i mina kurser. Bland annat olika historiska händelser i historiekurserna, olika livsåskådningar/sätt att se på livet i religionen och att kunna kommunicera på ett annat språk i spanskan. Mina elever får en väldigt bred kunskap om världen kan man säga.

Att få vara med och följa elevernas utveckling från det att de kommer i årskurs 1 som tonåringar till att se dem ta studenten som unga vuxna i årskurs 3 är fantastiskt. De har fått med sig så mycket kunskaper och är redo för världen.

Vad tycker du om dina elever?  
—  Mina elever är generösa med att dela med sig av sina tankar och jag känner att jag som människa utvecklas i samverkan med eleverna. Jag slutar aldrig att utvecklas när jag arbetar med eleverna på Samhäll och Natur.

Vad gör dina tidigare elever idag?
— En av de tidigare eleverna jag hade kandiderar just nu till en ordförandepost för Socialdemokraterna i Sollentuna kommun i Stockholm.  Två andra är utbildade psykologer, en annan jobbar på svenska ambassaden i Nicosia på Cypern. De flesta som jag har kontakt med har läst eller läser vidare just nu. Utbildningarna varierar och det är det som är så bra med den utbildning de får på samhäll och natur hela världen är öppen för våra elever!

Vad gjorde du innan du blev lärare på Burgården?
— När jag var tonåring gick jag ett kombinerat program på just Burgården som hette natur/samhäll. Efter gymnasiet arbetade jag i kassan på en matvaruaffär och spelade handboll i Elitserien. När jag blev lärare började jag först jobba 2 år på Burgården och sedan 8 år på International High School.

Vad är din yrkesdröm?
— På 80-talet gick en serie som hette Lagens Änglar. Då ville jag bli advokat… Senare ville jag bli diplomat och jobba på UD i Stockholm. Idag så känner jag att jag är på rätt plats. Min roll som lärare är verkligen viktig och jag gör skillnad för många unga.


Irfet, skolvärd

— Min viktigaste uppgift är att skapa bra relationer med våra elever och lyssna på dem. Jag tillsammans med mina tre kollegor arbetar för att förebygga mobbning, trakasserier och diskriminering så att eleverna känner sig trygga på skolan, säger Irfet Durdevic, skolvärd på Burgården.

Vad tycker du är det bästa med att vara skolvärd?

— Det bästa är att få arbeta för att alla elever ska känna sig trygga, må bra, utvecklas som människor och få vara sig själva. 

Vad gör en skolvärd? 
— Vi skolvärdar arbetar varje dag med den miljön, det klimat och det bemötande vi vill ha på Burgården. Du som elev ska bli bemött med respekt, vara trygg och trivas!  I mitt jobb händer det nya saker varje dag. Vi skolvärdar planerar till exempel olika aktiviteter för eleverna under rasterna, det kan vara fotboll- och pingisturnering och olika quiz. Vi skolvärdar är också med i Burgårdens trygghetsråd. I trygghetsrådet arbetar vi tillsammans med rektorer, medarbetare i elevhälsan för att tillsammans skapa trygghet.



Ahmed El Daba, lärare i engelska och religion

Mina ledord är kärlek, respekt och tillit, säger Ahmed El Daba som är lärare i engelska och religion på Burgårdens gymnasium.  Lärtorget: Ahmed berättar han som sin roll som lärare.