Bildtext: Gymnasiedagarna & Future Skills. Ett arrangemang av Göteborgsregionen (GR). En person med hörlurar runt halsen

För dig som ska söka till gymnasiet

Publicerad 20 september 2021

I år äger digitala Gymnasiedagarna & Future Skills rum den 26–28 oktober, men redan innan dess kommer vi att förbereda dig inför valet genom två spännande teman: "Jag och mitt gymnasieval" samt "Jag och mitt framtida jobb".

För många dig som går i årskurs nio är gymnasiemässan startskottet för ditt gymnasieval. I år ser Gymnasiedagarna & Future Skills till att tidigarelägga valprocessen genom två förberedande temaveckor inför själva mässan. Genom att förlänga mässan får du som elever bättre förutsättningar att göra mer träffsäkra och välgrundade val. Precis som förra året hålls mässan digitalt

Den 26–28 oktober är det dags för den digitala mässan, men den första temaveckan börjar redan nu på måndag den 13 september:

– ­Det första temat heter "Jag och mitt gymnasieval" och syftar till att introducera eleverna för det stundande valet. Eleverna får bekanta sig med gymnasieprogram, göra intressetest och olika reflektionsövningar. Klassvis kommer eleverna även få möjlighet att medverka i digitala workshops och panelsamtal, där de bland annat kommer kunna ställa frågor till gymnasielever, säger Viveka Blomgren, projektledare för Gymnasiedagarna & Future Skills.

Vägen mot valet 

Ytterligare en nyhet för i år är Vägen mot valet, en programserie där vårdnadshavare får kunskap om gymnasievalet och hur man på bästa sätt kan stötta någon som ska välja. Under 14 avsnitt behandlas ämnen som meritpoäng, behörighet, vidare studier och framtidens arbetsmarknad. Samtliga avsnitt av Vägen mot valet släpps på Youtube nu på måndag, den 13 september.

Om årets digitala mässa

Den 26–28 oktober samlas regionens gymnasieskolor, studie- och yrkesvägledare, språkguider samt olika branscher och företag för årets digitala Gymnasiedagarna & Future Skills. I år läggs särskild vikt vid dialogen och det personliga mötet. Så trots att mässan blir digital kommer elever och andra besökare kunna ställa frågor till utställarna genom individuella chattar. Öppettiderna är 08.00–19.00 alla dagar.

– Att eleverna kan logga in på mässan när det passar dem gör att de enklare kan besöka mässan flera gånger och samla på sig information i lugn och ro. Både på egen hand och tillsammans med skolan och familj, säger Viveka Blomgren.

Klicka på länken för att komma till Gymnasiedagarna & Future Skills webbsida.