Bildtext: Petra undervisar en elev som klipper en kund i salongen på skolan.

Petra utbildar framtidens frisörer


Publicerad 3 maj 2021

—Mina elever är fantastiska! Det är spännande att vara med på deras resa till att bli frisörer. När de börjar är många blyga. Sen utvecklas de till frisörer som ger bra service, hanterar färg och behärskar grundläggande klipptekniker. Säger Petra Schmid, frisörlärare på lärling.

Vem passar frisör, lärling för?
Dig som vill vara ute hos frisörbranschen och lära sig yrket på plats i en salong av en handledare. Du har praktik två dagar i veckan redan från årskurs ett. När du är i skolan så jobbar vi i små grupper.

Vi lärare besöker dig på din arbetsplats, vi har samtal med din handledare och hjälper dig på plats i salongen med de arbetsmoment som du behöver utveckla. Din handledare hjälper dig med uppdragen.

Som frisörlärling behöver du vara självständig och ta egna initiativ i arbetet på salongen.

Vad lär du dina elever?
Trender, uppsättningar, styling, färg, klipptekniker, service och försäljning. Jag jobbar mycket teoretiskt med skisser och den kemitekniska biten av vårt yrke.

Vad gjorde du innan du blev lärare?
Då jobbade jag som frisör. När jag var 25 år öppnade två egna salonger. Jag jobbade även som utbildare på ett produktföretag där jag utbildade frisörer i trender, klipp- och färgteknik.

Vad får man göra på praktiken?
Du gör din praktik på en salong som vi lärare har kvalitetssäkrat. På salongen har du uppdrag som du ska slutföra. Du jobbar både på dockor och riktiga modeller. Du är helt enkelt en i teamet på arbetsplatsen.

Vad är det bästa med att vara lärare på frisör, lärlingsutbildningen?
Att jobba med de mindre elevgrupper vi har på lärling. Det innebär att vi har mer tid till eleverna. Det trivs jag oerhört bra med.

Det är dessutom väldigt omväxlande att vara i skolan och ute på arbetsplatsen. Jag lär mig själv mycket som lärare av det, och håller mig uppdaterad inom de senaste trenderna och teknikerna, tack vare mina frisörkollegor.

Vad gör dina tidigare elever idag?
Jag har utbildat flera hundra elever. Flera av mina tidigare elever arbetar som frisörer. Fler jobbar som utbildare på produktföretag, och en andra med hår på olika fashion weeks, events och modelluppdrag.

Några är lärare, andra tävlar i juniorlandslaget och i "Årets Frisör". En tävling där frisörerna tolkar olika trender i olika kategorier.

Vad är ditt tips till niorna som ska välja gymnasiet?
Känn efter! Vad känner just du passion, engagemang och lust för? Om du är intresserad av att prova på Lärlingsutbildningen en dag, så är du varmt välkommen att höra av dig till mig.

Läs mer om lärlingsutbildningen 

Klicka på den här länken för att läsa mer lärlingsutbildningen.