Foto: Helena Hajdu-Rafis Bildtext: Fyra elever sminkar olika modeller i stylistsalongen på skolan.

Hår- och makeupstylister har gjort slutprov i hår- och makeup

Publicerad 11 mars 2022

— Att göra slutprov var både stressigt och lärorikt, det är svårt att hinna med allt vi lärt oss på tid, det finns absolut saker jag hade kunnat göra ännu bättre. Jag är riktigt stolt över mig själv och det jag skapade, säger Hanna som går i trean på Hår- och makeupstylist.

Hår och smink på teman ”Brud”, ”Fest”, ”Marilyn Monroe” och ”Trend” var momenten som vi elever skulle genomföra under slutprovet. I två dagar och under tidspress arbetade vi i salongen. När vi var klara lämnade vi in före- och efterbilder samt reflektioner över varje moment. Kolla in och läs några av våra arbeten här:


Bildtext 1: En person lockar håret på en modell med långt hår. Bildtext 2: En person limmar fast ögonfransar på en modell. Bildtext 3: En person stylar håret på en modell med lockigt långt hår. Bildtext 4: En person målar läpparna med röd färg på en modell. 

Slutprov ”Trend”

Här vill vi lärare se hur du har använt dina kunskaper när det kommer till att skapa en håruppsättning och sminkning på tema ”Trend”. Trend betyder här att frisyren och sminket ska sticka ut och vara något utöver det vanliga.

Slutprov ”Trend” av Malin
— Jag känner mig väldig glad och nöjd med håret eftersom det blev som jag hade tänkt ut det i mitt huvud, säger Malin. Jag blev nöjd med sminket, men hade velat att rougen var ännu starkare i färgen. Nu i efterhand hade jag kanske valt andra färger/former på vissa delar men det är nog bara för att jag är en övertänkare. Jag är nöjd med helheten.


Bildtext 1: En person stylar håret på en modells hår. Håret är våfflat och uppsatt. Bildtext 2: Det färdiga resultatet av sminkningen och håruppsättningen på temat trend. Modellen har en ögonsminking i färgerna rosa och blå och en blå sten i ögonvrån. Modellen har rosa läppar. Håret är våfflat och uppsatt med flätor i olika storlekar. 

Slutprov ”Brud”'

Här vill vi lärare se hur du har använt dina kunskaper när det kommer till att skapa en bruduppsättning med brudslöja och en brudsminkning.

Slutprov ”Brud” av Daniel
Jag är jättenöjd med det generella resultatet, håret blev bättre än jag hade tänkt mig, säger Daniel. Min modell hade klippt lugg vilket gjorde det svårare för mig, jag fick verkligen tänka till men lyckades få till det.


Bildtext 1: En person sminkar en modell. Framför personen ligger smink och borstar. Bildtext 2: Närbild på håruppsättningen med brudslöja. I uppsättningen finns vita plastblommor. 

Brudslöjan är jag inte 100% nöjd med i utseende, tyvärr missade jag en del angående hur man ska sätta fast den och sy. Väckningen hade kunnat vara bättre, flätorna önskar jag var lite tydligare på sidorna men annars är jag glad över det jag satte ihop.

Jag älskade hur basdelarna på sminket blev, dock är jag missnöjd över styrkan på intensitetskuggan. Den kom inte riktigt fram och jag skulle gjort en eyeliner med vinge istället för en tunn svart barriärskugga.

Slutprov ”Brud” av Malin
— Jag är väldig nöjd med uppsättningen jag gjorde och hur brudslöjan ser ut, säger Malin. Det finns absolut lite småpill som jag skulle vilja göra men överlag är jag väldigt stolt över resultatet.

Makeupen blev jag väl så där nöjd med, om jag jämför med vad jag gjort tidigare så är det absolut inte mitt bästa. Men tycker ändå att helheten blev bra och är nöjd med mitt arbete.


Bildtext 1: En person sätter fast en brudslöja med hårnålar på modellen. Bildtext 2: Modellens sminkning, rosa läppglans, nyanser av färgen lila som ögonskugga, eyeliner, förstärkta ögonbryn. Bildtext 3: Modellens håruppsättning är en form av truls med våfflat hår. 

Slutprov ”Marilyn Monroe”

Här vill vi lärare se hur du har använt dina kunskaper när det kommer till att skapa den ikoniska Marilyn Monroe looken.

Slutprov ”Marilyn Monroe” av Malin
— Blev supernöjd och stolt över den Marilyn Monroe makeupen jag gjorde, säger Malin. Jag blev också väldigt nöjd med håret även om jag ser lite nu i efterhand som jag hade velat fixa till/pilla på lite mer. Men överlag nöjd med form, rörelse och helhet.


Bildtext 1: En person sminkar modellen. Modellen har klämmor i håret. Bildtext 2: Det färdiga resultatet på modellens smink och hår. Modellen har klara röda läppar, en svart much, lösögonfransar. rosa rouge, och eyeliner med vinge. Håret är axellångt och locka med större lockar, luggen är C formad. 

Slutprov ”Fest”

Här vill vi lärare se hur du har använt dina kunskaper när det kommer till att skapa en “festfrisyr” på längre hår och en sminkning med svart sotning.

Slutprov ”Fest” av Daniel
— Till att börja med fick jag en modell med riktigt långt, tjockt och glansigt hår, säger Daniel. Det positiva var att hon hade lite självfall. Jag fönade och försökte använda produkter, fönade volym, tuperade håret, men det var svårt.

Jag kanske skulle ha prövat saltvattenspray för att göra håret strävare och sen avslutat med glansspray eller glanskräm. Oavsett är jag nöjd med looken, men jag vet att jag kan bättre och jag känner att jag inte fick fram det helt här.


Bildtext 1: En person gör en bena i håret på en modell. Bildtext 2: Det färdiga resultatet av hår och smink. Modellen har långt lockigt hår. Sminket är sotade ögon. Modellen sitter i en stol och har på sig en svar kappa som skydd. 

Slutprov ”Fest” av Malin
— Jag blev väldigt nöjd med makeupen, säger Malin. Jag fick till en bra styrka på den svarta sotningen och en bra toning. Allt det andra är jag också nöjd med. Jag är mindre nöjd med håret eftersom jag har gjort så mycket bättre tidigare. Min modell hade väldigt mycket, tjockt och tungt hår så allt tyngdes ner väldigt mycket.

En person lockar håret på en modell. Tre bilder på modellens sminkning och hår  när det är klart, Modellen har sotade ögon och lockigt långt hår.

Bildtext 1: En person lockar håret på en modell med långt hår. På ena sidan har modellen klämmor i håret. Bildtext 2: Det färdiga resultatet på hår och smink. Modellen har långt lockigt hår. På en sidan är håret kammat bakåt och rakt. Modellen har sotade ögon och ljusrosa läppstift. 

Se bilder och filmer från slutprovet

Kolla in processerna från de olika momenten i höjdpunkter på vår Instagram. Klicka på den här länken för att komma till vår Instagram.

Brud

Klicka på den här länken för att se momentet
”Brud” i våra höjdpunkter Burgårdens Instagram.

En person målar orange ögonsminking på en modell.
Bildtext: En person målar ögonskugga på en modell.
Modellen har en håruppsättning med brudslöja.

Trend

Klicka på den här länken för att se momentet
”Trend” i våra höjdpunkter på Burgårdens Instagram.

En person målar orange ögonsminking på en modell.
Bildtext: En person målar orange ögonsminking på en modell. 

Fest och Marilyn Monroe

Klicka på den här länken för att se momentet ”Fest”
och ”Marilyn Monroe” i höjdpunkter Burgårdens Instagram.

En person målar läpparna röda på en modell.
Bildtext: En person målar läpparna röda på en modell.