Foto: Wilma Olsson och Helena Hajdu-Rafis Bildtext bild 1: Bild på Wilma i bakgrunden är en vit tavla i ett klassrum. Bildtext bild 2: Wilma löser en bok för ett barn i en fåtölj. Bildtext bild 3: Wilma sitter och pratar med ett barn.

Wilma ska bli lågstadielärare


Publicerad 3 mars 2021

— Min yrkesdröm är såklart att bli lågstadielärare! Sen vill jag utbilda mig till specialpedagog. Men först vill jag arbeta som lärare och skaffa mig erfarenhet. Just nu läser jag till lågstadielärare på Göteborgs Universitet. Säger Wilma Olsson, fördetta elev på lärling, barnskötare.

Ett år efter att Wilma tog studenten från lärling, barnskötare på Barn-och fritidsprogrammet började hon läsa till lågstadielärare på Göteborgs Universitet.

Varför valde att läsa till barnskötare som lärling?

— För att jag är kreativ, social och nyfiken och älskar att arbeta med barn, och följa deras utveckling. Jag valde att läsa barnskötare som lärling för att jag lär mig bäst genom att göra. Som lärling kunde jag använda de jag lärde mig skolan direkt i verkligheten på förskolan. I skolan läste vi till exempel en kurs om barns motorik i åldern 3-5 år under min praktik på förskolan kunde jag använda mig av min nya kunskap. Detta gjorde mig mer motiverad att lära mig nya saker och säkrare på min kunskap. Säger Wilma.

Vad tyckte du om din utbildning?

Jag älskade min utbildning! Allt ifrån skolan, klassen, lärarna och de ämnen jag läste. Utbildningen är gjord för att du ska komma ut i arbetslivet som barnskötare med den kunskapen en barnskötare behöver ha. Jag fick med mig mycket mer än kunskap som jag kan läsa mig till. Jag har idag erfarenhet av att möta barn, ha kontakt med vårdnadshavare och det social med kollegorna på förskolan där jag gjorde min praktik.  

Vem tycker du ska läsa ett yrkesprogram som lärling?

— Om du tycker om att kombinera skola med praktik! Att läsa ett yrkesprogram som lärling kräver hårt arbete och tålamod men det är värt det. Kanske leder det dig till ditt första jobb efter studenten. Säger Wilma.

Vad var det viktigaste du lärde dig?

Jag lärde mig mest och bäst genom att öva på det jag lärt mig i skolan på förskolan under min praktik. Jag har lärt mig tar ansvar för barn och möta deras vårdnadshavare. Jag lärde mig också att det är okej att misslyckas när man lär sig något nytt för att sedan lyckas. Genom att läsa kurser inom ämnet och få prova de praktiska momenten ute på förskolan fick jag en känsla för yrket. Det är på grund av detta jag valde läsa vidare till lågstadielärare på universitet. Säger Wilma.  

Hur var dina lärare?

Mina lärare var dem absolut bästa jag haft genom hela min skolgång! De är otroligt kompetenta, duktiga, snälla, omtänksamma och omhändertagande lärare som bryr sig om dig. De pushar dig till att bli det bästa du kan bli. De anpassar utbildningen efter dig och dina behov.

Lärarna är där för att hjälpa och stötta dig på din väg till din yrkesdröm och dem kommer att göra allt för att just du ska lyckas. Jag blev nära med min klass och mentor under mina tre år på Burgården. Detta är personer som jag aldrig kommer att glömma. Jag är otroligt tacksam för mina lärare trodde på mig när jag inte alltid trodde på mig själv och alltid fortsatte att utmana mig. Säger Wilma.

Vad är ditt tips till niondeklassarna som ska välja gymnasium?

Välja med hjärtat, välj det som känns bra i magen. Burgårdens gymnasium är en fantastisk skola med otroligt många yrkesprogram att välja mellan. Fråga dig själv, vad är jag bra på? Vad tycker jag är kul? Lycka till!

Läs mer om lärlingsprogrammet här på vår hemsida.