Pia, yrkeslärare på Fashion design berättar om utbildningen


Publicerad 10 mars 2021

— Jag tycker det är så roligt att arbeta med våra elever och lära dem yrket. Vi arbetar dessutom i en kreativ miljö och det är inspirerande. Säger Pia Ottosson, yrkeslärare på Fashion design.

Vilka ämnen undervisar du i?

Jag undervisar eleverna på Fashion design i sömnad, mönsterkonstruktion, design och materialkunskap. Jag är utbildad modedesigner, mönsterkonstruktör och skräddarmästare i herrskrädderi.

Vem passar programmet Fashion design?

Den här utbildningen passar dig som är intresserade av design och sömnad. Vi arbetar med hela designprocessen från idé till färdig produkt. Fashion design passar alltså dig som vill jobba med mode.

Vad lär du dina elever?

Jag försöker lära dem att alla våra kurser är viktiga och hänger ihop. Ska man bli designer, så behöver man ha kunskap om sömnad, materialkunskap och mönsterkonstruktion.

Vill man bli skräddare så är mönsterkonstruktion och passform väldigt viktigt, men även att man kan förmedla sina idéer till en kund med en skiss av plagget eller en modeskiss. Dessutom behöver man kunna en hel del om materialkunskap för att arbeta med rätt material för de olika plaggen.

Hur fungerar utbildningen nu när allt är på distans?

Det fungerar ganska bra. Vissa delar av våra yrkeskurser kan vi ha på distans, men vi behöver vara i våra ateljéer också.

Läs mer om Fashion design här på programmets sida.