Foto: Charlotte Gustafsson Bildtext: Charlotte sitter framför vitatavlan inomhus i ett klassrum.

Charlotte, lärare i historia, religion och spanska är stolt över sina elever


Publicerad 13 april 2021

— Det bästa med att vara lärare är att jag får följa eleverna en bit på resan mot deras drömmars mål. Kvittot jag får när jag ser att eleverna når sina mål är värt allt! Säger Charlotte Gustafsson, lärare i historia, religion och spanska på Samhäll och Natur.

Vad får eleverna lära sig av dig Charlotte?
— Det är många olika delar som ingår i mina kurser. Bland annat olika historiska händelser i historiekurserna, olika livsåskådningar/sätt att se på livet i religionen och att kunna kommunicera på ett annat språk i spanskan. Mina elever får en väldigt bred kunskap om världen kan man säga.

Att få vara med och följa elevernas utveckling från det att de kommer i årskurs 1 som tonåringar till att se dem ta studenten som unga vuxna i årskurs 3 är fantastiskt. De har fått med sig så mycket kunskaper och är redo för världen.

Vad tycker du om dina elever?  
—  Mina elever är generösa med att dela med sig av sina tankar och jag känner att jag som människa utvecklas i samverkan med eleverna. Jag slutar aldrig att utvecklas när jag arbetar med eleverna på Samhäll och Natur.

Vad gör dina tidigare elever idag?
— En av de tidigare eleverna jag hade kandiderar just nu till en ordförandepost för Socialdemokraterna i Sollentuna kommun i Stockholm.  Två andra är utbildade psykologer, en annan jobbar på svenska ambassaden i Nicosia på Cypern.

De flesta som jag har kontakt med har läst eller läser vidare just nu. Utbildningarna varierar och det är det som är så bra med den utbildning de får på Samhäll och Natur, hela världen är öppen för våra elever!

Vad gjorde du innan du blev lärare på Burgården?
— När jag var tonåring gick jag ett kombinerat program på just Burgården som hette natur/samhäll. Efter gymnasiet arbetade jag i kassan på en matvaruaffär och spelade handboll i Elitserien. När jag blev lärare började jag först jobba 2 år på Burgården och sedan 8 år på International High School.

Vad är din yrkesdröm?
— På 80-talet gick en serie som hette Lagens Änglar. Då ville jag bli advokat… Senare ville jag bli diplomat och jobba på UD i Stockholm. Idag så känner jag att jag är på rätt plats. Min roll som lärare är verkligen viktig och jag gör skillnad för många unga.