Plåtslagare

För att bli en skicklig plåtslagare krävs att du är klurig och kan tänka i nya banor när plåt behöver formas för att passa allt från ett vanligt villatak till ett gammalt kyrktorn eller ett ventilationssystem behöver tillpassas för att skapa ett bra klimat inomhus.

På Bräckegymnasiet kan du välja två inriktningar inom plåtslageri:

Byggnadsplåtslagare

Som byggnadsplåtslagare befinner du dig ofta på hög höjd utomhus för att klä tak och fasader med tilläggsisolering och plåt eller montera regnvattensystem och säkerhetsanordningar på fastigheter. Men du jobbar också med att falsa, klippa och bocka plåt till rätt storlek och form.

Med tillval som Kulturplåtslageri, Plåtslageri-svetstekniker, Arkitektur hus och Hållbart samhälle kan du spetsa dina yrkeskunskaper i byggnadsplåtslageri redan under gymnasietiden.

Ventilationsplåtslagare

Som ventilationsplåtslagare befinner du dig mer inomhus men ofta i takhöjd för att montera kanaler, fläktar och aggregat samt sköta underhållet och göra funktionskontroller av ventilation.

Moderna ventilationssystem innehåller högteknologi och brandskydd som du får lära dig mer om på utbildningen. Utvecklingen inom ventilation går fort framåt och du har stora möjligheter att nischa dig på vägen genom yrkeslivet.

Med tillval som Luftbehandling, Plåtslageri-svetstekniker, Entreprenörskap, Arkitektur hus och Hållbart samhälle kan du spetsa dina yrkeskunskaper i ventilationsplåtslageri redan under gymnasietiden.

Gillar du arbete på hög höjd kan du också titta närmare på vår utbildning till undertaksmontör. På alla våra yrkesprogram har du möjlighet att läsa in grundläggande högskolebehörighet.