På bilden syns Hannah i arbetskläder med en borrmaskin i handen och texten: elever berättar om yrket och och att gå på Bräckegymnasiet.

Elever berättar

Vi har intervjuat några av våra före detta elever och några elever som går hos oss nu och bett dom berätta hur det är att vara elev hos oss, om sitt yrkesval och framtiden. Här är deras berättelser!

Robin och Maximilian läser entreprenörskap

Robin och Maximilian läser entreprenörskap. Det är en kurs inom det individuella valet. I kursen får eleverna lära sig att starta, driva och avveckla ett eget företag. Förutom undervisningen och arbetet i skolan får eleverna besök av en skolinspiratör från Ung Företagsamhet. 

Är det en rolig kurs att läsa?

“Ja, det är kul, för man får lära sig saker som är viktiga om man i framtiden vill ha eget företag.”

Vad t.ex.?

“Hur man gör budget, likviditetsplan, verksamhetsplan. Vilken ordning man gör saker i och vad som är viktigt att tänka på.”

Är det en kurs ni rekommenderar andra elever att välja?

“Ja, om man har en affärsidé och är intresserad av företagande. Då är den jättebra. Det kan nog vara svårt om man inte har någon aning om vad man vill starta för företag. Då går mycket tid åt till att tänka ut den delen.”

Vad är er affärsidé?

“Vi är väldigt intresserade av nordisk mytologi. Så vi valde att starta ett företag som heter Nords och som designar och trycker kläder med motiv inspirerade av det. Vi har gjort några prints i samarbete med en grafisk designer och sedan beställt kläder från ett företag som trycker.”

Var ska ni sälja kläderna?

“På nätet och kanske på en marknad som UF ordnar i Nordstan.”
Elsa Jäderström, plåtslagare årskurs 2

Elsa Jäderström läser till plåtslagare på Bräckegymnasiet. Hon går just nu i årskurs 2 och stortrivs med sitt yrkesval. Hon har alltid tänkt att hon vill ha ett praktiskt yrke, att jobba fysiskt och med händerna. Men ändå med något där man får tänka, skapa och lösa problem. 


Varför valde du ett yrkesprogram?  

- Jag ville inte gå ett studieförberedande program, utan vill komma ut i arbetslivet. Jag vill inte sitta still. Jag vill komma ut och göra saker och prova på nya saker. Jag gillar att jobba fysiskt, med händerna. Jag har alltid tänkt att det ska bli nåt praktiskt. Jag har byggarbetare av olika slag i släkten. Låtsasfarfar hade plåtslageri, jag har fått höra mycket om det sedan jag var liten. Det är ganska mycket konst i det, skapandet i yrket lockar. Från en plåt till färdig sak. Jag gillar utvecklingen både i materialet och i yrkesutövningen. Att man får tänka mycket. 

Hon fortsätter: 

- Plåt är perfekt om man gillar att pilla med småsaker. Man får tänka mycket tredimensionellt, det är mycket problemlösning. Man får börja med att testa på papper och lära sig hur man ska böja saker så det går ihop.  

Varför blev det Bräckegymnasiet? 

- Jag var på gymnasiemässan, där kollade jag på Bräcke och PEAB. Det fanns mycket mer på Bräcke, fler inriktningar och större skola. Det går fler tjejer på Bräcke. Jag gick på öppet hus också och det var tjejer som var med både på mässan och öppet hus som visade. Det kändes bra att träffa tjejer från skolan. 

Tänkte du välja inriktningen plåt från början? 

- Jag hade lite erfarenhet av plåtslagaryrket som sagt, men fick veta på öppet hus att man får prova allt på rundgången första terminen. Jag ville ge allt en chans på rundgången.  Jag tyckte alla yrken var roliga. Det var roligt att lära sig nytt och prova på, lärarna var snälla. Man fick en positiv uppfattning om skolan och lärarna när man provade igenom. Det stod mellan tre yrken; målare, anläggare och plåtslagare och jag kom fram till att fördelarna med plåt övervägde.  


Du har varit på APL (praktik). Berätta lite om det.

- Jag har Varit på Jidheds plåt som ligger hyfsat nära där jag bor.  

Det är en jättebra APL-plats, handledarna är hjälpsamma, snälla och trevliga. Jag är ute och hjälper till med småsaker på deras arbeten. De har gjort så att jag får åka med olika personer för att få prova på olika saker.  

Jag har t.ex. varit uppe på tak, det var läskigt i början, men man vänjer sig fort. Det kan bli halt på taket så man får gå försiktigt. Vi har haft genomgångar om säkerhet ute på APL.  

Det känns om att man lär sig det man ska, typ 95% ute på praktiken. Man får den grunden man behöver. 

Är det något som är särskilt svårt? 

Matten. Det är mycket geometri. Man räknar i mm, det är mycket pillighet, det är viktigt att vara exakt. Man får tänka mycket tredimensionellt. Man får börja med att testa på papper för att lära sig hur man ska böja saker så det går ihop. 

 

Vad är din dröm efter utbildningen? 

- Att gå ut och jobba och tjäna pengar, att göra sina lärlingstimmar för att sedan göra sitt prov och bli fullbetald. Jag vill starta eget företag sedan.  

Har du något råd till framtida elever? 

Om man gillar att jobba med händerna och kroppen är det bra. Plåt är perfekt om man gillar att pilla med småsaker, det ger bra förutsättningar.  

Bräckegymnasiet är en bra skola, lärarna bryr sig om en och man kan prata med lärare och rektorer om det är problem. Saker som vi har tagit upp har blivit bättre, t.ex. arbetskläder som passar tjejer eller bättre omklädningsrum.  

Man ska inte tänka bara på om det går andra tjejer, det funkar med killarna också. Jag har aldrig mött på några hinder för att jag inte skulle vara tillräckligt stark. Tjejer har bra rykte om sig att vara noggranna och göra jobbet bra. Man ska välja det för att man tycker om det, inte för kompisar eller vad föräldrar tycker. 


Leo Tidebring, målarelev i årskurs 2


Varför valde du byggprogrammet på Bräckegymnasiet?

"Jag har många vänner och vänner till familjen som jobbar inom bygg och har fått en väldigt positiv bild av yrkena. Jag tyckte redan innan jag började att målare verkade vara ett roligt yrke. Alla säger att Bräckegymnasiet är den bästa byggskolan så det var en självklart att välja den skolan. Jag känner en målare som gått på bräcke och han var väldigt nöjd med sin utbildning."

Är skolan som du tänkte dig?

"Jag hade inte så mycket förväntningar förutom att andra sagt att den är bra. Men jag tycker att allt blev jättebra. Schemat, klassen, kompisar. Även lärarna är bra. Skolan känns trygg och funkar bra. Det är bra med perioderna, att man har 4 veckor i skolan och sedan 4 veckor praktik. Man får variation, men hinner ändå komma in i både det teoretiska arbetet på skolan och det praktiska ute på praktikplatsen."

Berätta lite om din APL (praktik).

"Jag har varit ute på en praktikperiod i höst och det har varit roligt. Man lär sig mycket och får känna på hur det är att jobba på riktigt. Det är lite svårare på praktiken än inne i skolan, man får ta mer eget ansvar. Om det är något man undrar måste man fråga. Det är väldigt lärorikt. Jag har mest målat hittills, men nästa APL blir det lite mer andra arbetsuppgifter också, som spackling och slipning."

Ni hade rundgång i ettan, vad tyckte du om det?

"Det vara bra att prova på olika yrken. Om man inte vet vad man ska välja så kan man hitta det man gillar. Det kan också vara så att man upptäcker att ett yrke som man inte kände till innan är roligt och då kan man välja det. Jag hade redan tänkt välja måleri, och det var den verkstaden jag tyckte var roligast under rundgången."

Vad skulle du vilja säga till elever som funderar på att välja Bräcke bygg?

"Att om man vill gå byggprogrammet så är det den bästa skolan. Den har alla inriktningar och verkstäder i alla yrkena. Det är en bra skola med trevligt folk."

Hur ser du på framtiden?

"Det ska bli kul att komma ut och jobba efter studenten och tjäna sina egna pengar. Köpa bostad och bil. Det är ju det, jobba. Och leva sitt liv."

Hannah Leuchovius, snickare och fackligt aktiv

Hannah Leuchovius är snickare och tog studenten 2017. Redan under gymnasietiden var hon engagerad i och jobbade för djurens rättigheter, miljö och jämställdhet -både i samhället och i byggbranschen. Klassens banderoll på studentflaket blev viral och hamnade i nyheterna. “Vi river machokulturen och bygger Sverige/tjejerna från bygg” stod det. Sitt engagemang har Hannah tagit med sig ut i arbetslivet.Hur har du haft det sedan du slutade skolan?

“Tiden efter studenten har varit lärorik och bra, jag har byggt lägenheter och varit med i alla skeden. Det är en rolig känsla att gå från att inte veta hur olika moment utförs, till att kunna jobba självständigt och sedan själv lära ut momentet. Jag har varit fullbetald i drygt två år och har jobbat på samma företag som jag hade praktik på sedan studenten. Om några veckor ska jag byta till ett annat företag för nya utmaningar, fortfarande som snickare!” 


Vad är du på för projekt just nu?

“Jag jobbar på ett projekt som består av 139 lägenheter, här har jag varit under två år. När du jobbat så länge på ett och samma bygge så kommer du bygga en stor del utav huset, vilket är en rolig känsla. Det är speciellt att sätta listverk i samma lägenhet som du tidigare satt bock och stämp i under regn eller snöfall.” 

Så här på slutet av projektet är Hannah ensam hantverkare kvar och får göra allt möjligt som dyker upp. Vissa arbetsuppgifter ligger inte inom ramen för vad en snickare normalt gör, utan är saker som t.ex. betongare och plåtslagare annars skulle ha gjort om produktionen var i full gång.  

“Det är utmanande och kul!” säger Hannah. 


Vill förändra

Hannah är också aktiv i Byggnads, byggbranschens fackförbund. Hon är skyddsombud på sin arbetsplats och engagerad i *Näta, byggnads kvinnliga nätverk. Hon försöker också skapa en trevlig arbetsmiljö runt omkring själva jobbet. 

“Det är himla kul att vara med och skapa den bransch jag själv vill jobba i, för det blir vad vi gör den till. Jag tycker om att skapa en varm rast-miljö som får alla att känna sig välkomna. På det senaste bygget där jag varit under lång tid har jag anlagt en trädgård av pallkragar där vi odlar grönsaker och bär, där kan man sitta och äta lunch, plocka jordgubbar och sallad till mackan. Inne i bodarna hänger prideflaggor och klätterväxter i taket. Attitydförändringar går att skynda fram och jag gillar inte att vänta. Det är också en rolig del av detta yrke, -att vara en del i att skapa en inkluderande bransch. Det är uppskattat!”Vad har du fått för reaktioner på ditt engagemang på arbetsplatsen?

“Jag har bara fått positiv respons, flera har kommit fram och sagt att de blir glada, särskilt de som inte är straighta men som inte vågar vara öppna med det. Flera kollegor som är på andra byggen har också börjat skriva skyltar och lappar på bygget, t.ex. "Du är fin ️". 

Många reagerar på trädgården och ler, jag tror verkligen att växtlighet har en positiv inverkan på människor och på arbetsplatser.” 


Fick bra grund på Bräckegymnasiet

Hannah tycker att Bräckegymnasiet förberedde henne väl för att börja jobba. Tack vare rundgången så visste hon att snickare var rätt val.  

“Vi hade väldigt bra lärare som lärde oss det vi behövde ha med oss ut på bygget och genom praktiken fick vi känna på vad yrket innebär tidigt i utbildningen. Det finns också bra möjlighet att sätta ribban på plugget olika högt vilket är bra både för de som verkligen är praktiskt lagda och för de som vill ha möjlighet att plugga vidare efter studenten eller senare i livet.” 

Hannah säger också att det är en stor frihet i att det finns så många olika typer av firmor som gör helt olika saker. Är du en person som gillar att bli trygg i att göra en sak så finns det möjlighet till det, men om du som Hannah gillar variation och känslan av att kunna bemästra många olika moment så  finns det oändligt med kunskap som väntar på dig ute i branschen. 


Vad skulle du vilja säga till elever som funderar på att söka till Bräckegymnasiet?

“Sök! Inom byggbranschen finns många möjligheter, och att börja din utbildning på Bräckegymnasiet ger dig vad du behöver för att bli en del utav den. “ 

Fredrik Emanuelsson; anläggare, maskinförare och biodlare

Fredrik tog studenten 2018 från Bräckegymnasiets bygg- och anläggningsprogram med inriktning anläggning. Redan under utbildningen hade han en stor passion för yrket. Något som ledde till att han och klasskamraten David fick tävla i yrkes-SM i trädgårdsanläggning när de gick i trean. Den tävlingen vann de, och fick då en plats i Sveriges yrkeslandslag vilket resulterade i att dom fick åka till yrkes-VM i Kazan.  

Fredrik minns sommarlovet efter 9:an. Nu skulle han få läsa något han själv hade valt och brinner för.  

”Jag minns att jag tänkte kan sommarlovet aldrig ta slut!” 

Vad var bra med Bräckegymnasiet? 

”En stor fördel är att man har olika perioder med teori och praktik. Det gör verkligen att man kommer in i jobbet och får en bättre överblick på hur jobbet går till.” 


Skolan och praktiken ger bra grunder

För Fredrik som fick åka 1 timme och 40 min buss till skolan så var det skönt att ha praktiken nära hemmet under praktikperioderna. Då blev det inte lika jobbigt med resvägen under teoriperioderna. Skolan ordnar elevernas praktikplatser men om man har kontakter eller vill praktisera på en firma som finns när hemmet så kan man ordna en egen plats.  

”Jag frågade ett företag i närheten av där jag bodde om jag kunde göra praktiken hos dem så det var väldigt smidigt. I skolan lärde vi oss mycket grunder när vi läste och gjorde uppgifter utifrån böckerna men skulle säga att det som verkligen gav en grunderna var dom långa praktikperioderna.” 

Hur har tiden varit sedan du tog studenten? 

”Tiden efter studenten har gått i 200. Jag fick jobb direkt på min praktikplats efter studenten. Dessutom köpte chefen en helt ny grävmaskin till mig som stod och väntade på mig, så det kunde inte varit bättre. Men det har inte alltid varit en dans på rosor. Att börja jobba innebär mycket ansvar, särskilt som maskinförare men jag är så glad att jag tagit mig igenom den första tiden för nu älskar jag verkligen mitt jobb.” 

Vad gör du nu? 

Jag jobbar som grävmaskinist på en mindre firma vilket gör att jag jobbar både som maskinist och som gubbe. Jag och min anläggare jobbar tätt ihop och sköter våra egna jobb främst hemma hos privatpersoner. När det inte finns maskinjobb så hjälper jag min anläggare på utsidan.” 

Du jobbar på en mindre firma, hur är det? 

”Det bästa med att jobba som maskinist/anläggare på en mindre firma är helt klart friheten. Jag och min anläggare sköter oss i stort sett själva med att beställa material och hur vi ska lägga upp jobbet. Jag älskar också att vara kreativ och känna att man kan känna att man lämnar efter sig något fint och stabilt som kommer hålla i många år framåt. Kort sagt att känna Yrkesstolthet.”


Driver företag 

Fredrik är inte en person som ligger på latsidan. Förutom sitt heltidsjobb driver han två företag. I det ena företaget har han köpt en egen grävmaskin och traktor med kärra och gör egna grävjobb. I det andra driver han en biodling, något som han hållit på med i flera år. 

Vad skulle du vilja säga till ungdomar som funderar på att välja Bräckegymnasiet bygg och anläggning? 

”Att det är en bra skola som verkligen kommer ge dig alla förutsättningar för att klara av arbetslivet och att även om du har långt till skolan så är det inget stort problem eftersom att praktiken kan man göra på hemmaplan så det är bara halva tiden du behöver åka in till skolan och ha teoriundervisning. 

Det viktigaste av allt är att man följer sitt hjärta och kom ihåg att det är ditt val som ligger till grunden för din framtid och ditt kommande arbetsliv. Och dom som säger att man inte kan lyckas eller bli något mer om man väljer ett yrkesprogram har fel. Man har stora möjligheter till att starta eget eller klättra inom branschen och bli arbetsledare eller platschef eller läsa vidare till något helt annat.”