När du ska flytta in

På denna sida hittar du sådant som är bra att veta inför inflyttningen till din lägenhet på Björkekärrshus. Tryckt information och blanketter du behöver får du när du flyttar in.

Nyinflyttad på Björkekärrshus

Vårt uppdrag på äldreboendet är att stödja dig till att få leva ett gott liv. Vi är också angelägna om att samarbeta med dina anhöriga, förutsatt att du vill det. Redan från vår första kontakt vill vi att du och dina anhöriga känner er sedda, lyssnade på och välkomna. Dina behov och önskemål ska vara i fokus för vårt arbete.

När du har flyttat in på Björkekärrshus blir du tilldelad två kontaktpersoner. Dina kontaktpersoner har till uppgift att verka för och se till så att du får det stöd som du behöver. Det ska kännas tryggt att be om hjälp, och de ska fungera som ”spindeln i nätet” i kontakten med samarbetspartners och värna angelägna frågor gällande dig.

På Björkekärrshus finns även två omsorgshandledare. Omsorgshandledarna har till uppgift att handleda personalen i det dagliga arbetet, allt för att insatserna kring dig ska fungera på bästa sätt och utifrån dina förutsättningar.

När du har flyttat in kommer personal tillsammans med omsorgshandledaren ha ett välkomstsamtal tillsammans med dig. Om du önskar är givetvis anhörig/a välkommen att vara med. Du kommer få information om verksamheten och vi pratar om dina förväntningar, behov och önskemål.

Genomförandeplan inom två veckor

Inom två veckor efter inflyttning ska dina kontaktpersoner upprätta en genomförandeplan tillsammans med dig. I genomförandeplanen ska det tydligt framgå vad du önskar stöd med samt på vilket sätt du vill ha det. Innehållet i genomförandeplanen ska alltid vara aktuellt. Därför ska planen regelbundet följas upp och revideras.

Personliga hjälpmedel

Äldreboendet är utrustade med olika typer av hjälpmedel för att klara av att ge den service, vård och omsorg som du behöver. Exempel på hjälpmedel som finns på boendet är personlyft, duschstol på hjul och förhöjning till WC-stol. Har du denna typ av hjälpmedel i din nuvarande bostad ska dessa återlämnas innan eller vid inflyttning på äldreboendet.

Du kan få kontakt med arbetsterapeut och sjukgymnast på boendet efter inflyttningen för bedömning av ditt hjälpmedelsbehov. De kan även svara på frågor om hjälpmedel och återlämning.

Om du har följande hjälpmedel ska du ta med dem till äldreboendet

Rullstol
Sittdynor
Lyftsele till personlyft
Gånghjälpmedel

Lämna tillbaka hjälpmedel

Behöver du lämna tillbaka hjälpmedel kan du kontakta arbetsterapeut eller sjukgymnast på Björkekärrshus, eller ring 1177 för att få veta närmaste återlämningsställe

Förvaring av värdesaker

Teckna en hemförsäkring, om oturen skulle vara framme. Förvara bara en mindre mängd kontanter i plånboken. Du kan också förvara pengar i vårt kassaskåp. Be din kontaktperson om du vill ha hjälp med detta.

Hemförsäkring för personliga tillhörigheter

De flesta hemförsäkringar ersätter inte det som kallas ”öppen stöld” och som är stöld som inte sker genom inbrott. För den som till exempel lämnat ifrån sig en nyckel eller släppt in personer i sin bostad kan det bli problem att få ut ersättning om något händer, även om man har en hemförsäkring.

Ta kontakt med ditt försäkringsbolag och fråga vad som gäller för just din försäkring.

Adressändring, inkomstuppgift och bostadstillägg

Lämna in blanketten för inkomstuppgifter till vår administratör och sök bostadstillägg från pensionsmyndigheten.
Eftersänd din post, gör adressändring och beställ flytt av telefon.

Att ta med vid inflyttning

Städutrustning:

Disktrasor,diskborste,diskmedel
Toalettborste
Dammvippa/dammtrasa
Dammsugare (finns möjlighet att låna avdelningens)

Hygienartiklar:

Tvål
Tandkräm, tandborste
Hudkräm
Deodorant
Schampo och duschkräm
Kam/borste, eventuellt hårspolar
Rakapparat
Nagelsax
Termometer

Övrigt:

Märkta kläder, märkt nattlinne/pyjamas
Kudde och täcke
Tvättkorg
Glödlampor till egna lampor
Eventuellt porslin, kaffebryggare, bestick etc
Golvskrapa
Halksockor, höftbyxor med mera, ansvarar dina anhöriga för att köpa vid behov