Vuxna i lärande

För dig som är vuxen och studerar har biblioteket mycket att erbjuda. Här finns gott om studieplatser, datorer, böcker och nätresurser, samt gratis wi-fi. Biskopsgårdens bibliotek är dessutom med i ett samarbete med vuxenutbildningen i Göteborg – ViL, eller Vuxna i Lärande.

ViL – Vuxna i lärande på bibliotek

Finns till för dig som är vuxen och intresserad av att börja studera, är vuxenstuderande eller vill ägna dig åt självstudier.

Lärmiljö och studiehjälp

Våra sex studiedatorer har längre bokningstid, två timmar, och extra programvara som underlättar när du pluggar. I lärmiljön ingår också läsplatser i tyst rum, skanner, skrivare och annat som du behöver för dina studier. Under vissa tider finns det en studiebibliotekarie som kan hjälpa dig att komma igång med dina uppgifter, till exempel genom att hitta rätt litteratur eller information på internet. För att boka tid kan du ringa 031-366 61 00, eller prata med personalen i informationsdisken. För att boka dator - klicka här.

Språkcaféer och språkkurser

Om du vill träna på svenska och träffa trevliga människor från hela världen ska du komma till Svenska språkcaféet. Du kan läsa mer om det här.

Engelska språkcaféet är varje lördag klockan 13.30-15.00. Fika och prata lätt engelska tillsammans!

Nybörjarkurs i engelska för somalisktalande. Onsdagar kl. 16.30 - 18.45.

Waxaa bilaabanaya barasho luqada Ingiriisiga ah ee dadka Soomaliga ku hadla.

Utöver språkcaféerna kan man också komma till biblioteket och lära sig ett helt nytt språk. Till våren håller vi två nybörjarkurser i samarbete med Biblioteksvännerna i Biskopsgården (BiB) och ABF Göteborg. Du får chansen att lära dig somaliska och arabiska – helt gratis! Kolla vårens biblioteksprogram för mer information om kursstart och tider.

ViL har läxhjälp

Varje måndag och onsdag kl. 17 - 19 kan du få hjälp med dina uppgifter av duktiga läxhjälpare från RKUF, Röda Korsets Ungdomsförbund. På torsdagar vid samma tid har Mattecentrum räknestuga och hjälper till med matteläxan på grundskole- och gymnasienivå. 

Vill du vara med och hjälpa till på biblioteket? Det finns många möjligheter för frivilliga att vara med och göra biblioteket ännu bättre - till exempel genom att volontära som läxhjälpare. Kolla här för mer information.

ViL har datakurser och datahandledning

Vissa av ViL-biblioteken har datakurser - där får du lära dig ordbehandling i Word, att skaffa en e-postadress och att söka information på Internet.

På alla ViL-biblioteken kan du få:

• läxhjälp
• hjälp av en studiebibliotekarie med att komma igång med dina studier
• tillgång till studiedatorer
• besöka något av våra språkcaféer
• hjälp att låna kurslitteratur och lättlästa böcker
• datorhandledning/datorkurser
• tillgång till studiedatorer med specialprogram

Är du lärare inom vuxenutbildningen kan ViL erbjuda biblioteksvisningar, bokprat, övningar i källkritik med mera!

Läs mer om Vuxna i lärande på goteborg.se/vil

Se aktuellt program direkt här: Aktuellt program Vuxna i lärande 

Här finns vuxna i lärande

Här kommer du direkt till information om vad som händer på de nio ViL-biblioteken