Foto: Mostphotos

Skolmat, matsedel

Här finns information om maten som serveras på skolan. Behöver ditt barn specialkost eller har allergier ska du berätta det för oss i personalen.

Vill du se bilder på maten som eleverna får i skolan kan du följa Instagramkontot Supermaten i Örgryte-Härlanda.

I skolan finns en eller två varmrätter att välja mellan varje dag och en salladsbuffé. Buffén varierar från dag till dag och kan bestå av grönsaker, bönor, rotfrukter, potatis, bulgur, pasta, ris med mera. Vi lagar maten med omsorg och gör det mesta från grunden. Menyn är varierad med maträtter från olika länder och kulturer för att den ska passa så många som möjligt. Elevernas egna synpunkter är också en viktig input i utformningen av menyn.

För att skapa lugn och ro under lunchen har vi så kallade pedagogiska måltider, vilket innebär att det alltid finns vuxna som äter tillsammans med eleverna i matsalen.

På fritids serveras frukost och mellanmål, som kan bestå av yoghurt, müsli, gröt, smörgås, grönsaker och frukt.

Skolmaten består av cirka 50 procent ekologiska råvaror. Ekologiskt är bättre för miljön, tar hänsyn till bönder och är bättre för hälsan.

För att skolmaten ska ha så liten miljöpåverkan som möjligt serverar vi sällan kött. Varje dag finns minst en vegetarisk rätt och två-tre dagar i veckan serverar vi endast vegetariskt. När vi serverar kött är det alltid ekologiskt. Fisk får inte vara utrotningshotad och vi använder grönsaker efter säsong.

För att ta väl hand om jordens resurser är det viktig att inte kasta mat i onödan. Vi uppmanar eleverna att börja med en liten portion för att sedan ta mer om de vill för att undvika att mat slängs. Vi mäter matsvinnet i skolorna varje dag och under läsåret pågår en svinntävling bland stadsdelens skolor.

Förbjudet med nötter, jordnötter, mandel och sesam

Det är förbjudet att ta in och att servera nötter, jordnötter, mandel och sesam i skolorna och förskolorna i Göteborg. Förbudet gäller alla lokaler, hela dygnet och alla veckans dagar. Detta för att nötter, jordnötter och sesam kan utlösa svåra och livshotande reaktioner hos den som har allergi. Risken att förväxla nötter med mandel i mald och hackad form är stor, därför gäller förbudet även mandel.

Förbud mot nötter, jordnötter, mandel och sesam

Matsedeln i mobilen

Matsedeln finns vecka för vecka på meny.dinskolmat.se. Det är också möjligt att ladda ner matsedeln som applikation till din mobiltelefon. Läs mer om hur du gör på dinskolmat.se

Specialkost eller anpassad kost

Behöver ditt barn specialkost måste du som vårdnadshavare anmäla detta till skolan. Anmälan ska vara skriftlig och du behöver göra en ny anmälan inför varje nytt läsår. Du ska även anmäla om behovet av specialkost förändras eller upphör.

Grundskoleförvaltningen ska leverera säker och näringsriktig kost med hög kvalitet. Det gäller också specialkost och anpassade måltider till elever i skolverksamheten.

Blankett

Det är rektor som tar in och förvarar blankett för specialkost och anpassade måltider vid höstterminsstart. Detta gäller även, vid behov, läkarintyg. Rektor gör en beställning till köket.

I blanketten kan ni ange vilken kost eleven har behov av. Vi förutsätter att specialkost även äts av eleven i hemmet.
Vid frånvaro eller ändrade behov, måste skolan meddelas.

Blankett för specialkost eller anpassad kost

Specialkost

Specialkost – är kost som är anpassad till ett visst sjukdomstillstånd, vilket betyder att den är medicinskt motiverad.

Anpassade måltider

Anpassad måltid utan medicinska skäl är avvikelser från standardkosten, som anses nödvändig för att eleven ska klara sin studiegång. Det kan till exempel vara uteslutning av vissa livsmedel, valet att äta helt växtbaserad kost, olika anpassningar av mat/måltidsmiljö på grund av neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF)

Vegetarisk måltid serveras varje dag/lunch.

Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad

Oavsett var du bor i staden ska du serveras en måltid, som är god, nyttig, miljöanpassad och lustfylld – lagad och serverad av kunnig och serviceinriktad personal. Helst ska den överträffa dina förväntningar. I Måltidsprogrammet för Göteborgs Stad finns mer information.

Måltidsprogrammet är under revidering och kan i vissa delar avvika från våra aktuella riktlinjer och rutiner.

Måltidsprogrammet

Miljömåltider

Varje år serveras cirka 19 miljoner måltider inom skola, vård och omsorg i Göteborg. Maten har en stor miljöpåverkan och därför är målet att öka andelen miljömåltider som serveras i stadens verksamheter. Miljömåltider