Foto: Marit Lissdaniels

Mat på äldreboendet

På äldreboendena i vår stadsdel arbetar vi medvetet med maten med hjälp av en särskild måltidsutvecklare. Måltiderna ska, förutom att ge näring, vara en källa till glädje och njutning. På helgerna dukar vi extra fint, liksom på födelsedagar och årets högtider. All vår mat lagas i vårt eget kök och vi är angelägna om att måltiderna blir som du vill ha dem.

Vi vet att många får sämre aptit som äldre. Därför fördelar vi måltiderna över fler tillfällen på dagen. Då behöver du inte äta och dricka så mycket varje gång för att må bra. Förutom frukost, lunch och middag, erbjuder vi mellanmål samt något litet på sängkanten både morgon och kväll. Det finns alltid möjlighet att få någonting att äta även mellan de fasta måltiderna.

Vecka 38

Måndag 14 september

Middag: Schweizerfärs med gräddsås, potatis och blomkål
Dessert: Päronkräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Rotfruktsplättar med bacon och lingonsylt

Tisdag 15 september

Middag: Pocherad torsk med pepparrotssås, potatis och ärter
Dessert: Björnbärskräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Ugnspannkaka med hallonsylt och skinksmörgås

Onsdag 16 september

Middag: Stekt falukorv med persiljestuvad potatis och morötter
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Laxpytt med örtcrème och stekt ägg

Torsdag 17 september

Middag: Gulaschsoppa med gräddfil och mjukt bröd
Dessert: Ostkaka med vispgrädde och jordgubbssylt
Kvällsmat: Kycklingbullar med örtmos och lingonsylt

Fredag 18 september

Middag: Bovetepanerad sejfilé med dillmajonnäs, potatis och ärter
Dessert: Äpplecrêpes med vispgrädde
Kvällsmat: Räksmörgås (räkor, ägg, bröd, majonnäs, citron, dill, sallad)

Lördag 19 september

Middag: Fläskboggryta med plommon och rosmarin, potatis, broccoli
Dessert: Aprikoskräm med lättvispad grädde
Kvällsmat: Ost och grönsakspaj med grönsallad

Söndag 20 september

Middag: Helstekt kotlettrad med rosépepparsås, potatis och morötter
Dessert: Jordgubbsmousse med vispgrädde
Kvällsmat: Kyckling och rotfruktsfrestelse med grönsallad

Vecka 39

Måndag 21 september

Middag: Stekt bacon med bruna bönor, potatis och morötter
Dessert: Äpplekräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Tomatsoppa med ostsmörgås

Tisdag 22 september

Middag: Ugnstekt sej med kall citronsås, potatis och ärter
Dessert: Hallonkräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Pannbiff med lingon och ingefärsröra med potatis eller mos

Onsdag 23 september

Middag: Köttfärssås med pasta och grönsallad
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Fläskpannkaka med lingonsylt

Torsdag 24 september

Middag: Ärtsoppa med fläsk och mjuk bröd
Dessert: Pannkakor med vispgrädde och jordgubbssylt
Kvällsmat: Köttbullar med stuvade makaroner

Fredag 25 september

Middag: Fisk med mandel, skirat smör, potatis och ärter
Dessert: Blandat fruktkräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Risgrynspudding med saftsås eller hallonsylt

Lördag 26 september

Middag: Kåldolmar med gräddsås, potatis, brytbönor och lingonsylt
Dessert: Drömrulltårta med vispgrädde
Kvällsmat: Laxomelett med ärter

Söndag 27 september

Middag: Kycklingklubbfilé med basilikasås, ris /potatis, broccoli
Dessert: Ananaspannacotta med hallonsylt
Kvällsmat: Skinkröra med potatisbakelse och grönsallad

Vecka 40

Måndag 28 september

Middag: Fläskkorv med rotmos och grov senap
Dessert: Ostkaka med vispgrädde och jordgubbssylt
Kvällsmat: Sparrissoppa med skinksmörgås

Tisdag 29 september

Middag: Fiskpudding med skirat smör, potatis och ärter
Dessert: Aprikoskräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Gräddstuvad pytt i panna, rödbetor och stekt ägg

Onsdag 30 september

Middag: Kassler med ostsås, klyftpotatis och broccoli
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Tomat och ostgratinerad falukorv med ugnstekt potatis/mos

Torsdag 1 oktober

Middag: Potatis- och linssoppa med mjukt bröd
Dessert: Toscapäron med vaniljvisp
Kvällsmat: Raggmunkar med bacon och lingonsylt

Fredag 2 oktober

Middag: Pocherad kolja med ägg- och persiljesås, potatis och ärter
Dessert: Björnbärssoppa med kardemummaskorpor
Kvällsmat: Crêpes med färskost och grönsallad

Lördag 3 oktober

Middag: Köttbullar med gräddsås, potatis, blomkål och lingonsylt
Dessert: Brylépudding med karamellsås
Kvällsmat: Lasagnette med grönsallad

Söndag 4 oktober

Middag: Dillkött på fläskbog, potatis och morötter
Dessert: Chokladmousse med vispgrädde
Kvällsmat: Omelett med tomatsallad

Med reservation för eventuella ändringar.

Vill du veta mer om maten?

Om du vill veta mer om maten som serveras i äldreomsorgen i Göteborgs Stad, besök då sidan Mat i äldreomsorgen.