Foto: Marit Lissdaniels

Mat på äldreboendet

På äldreboendena i vår stadsdel arbetar vi medvetet med maten med hjälp av en särskild måltidsutvecklare. Måltiderna ska, förutom att ge näring, vara en källa till glädje och njutning. På helgerna dukar vi extra fint, liksom på födelsedagar och årets högtider. All vår mat lagas i vårt eget kök och vi är angelägna om att måltiderna blir som du vill ha dem.

Vi vet att många får sämre aptit som äldre. Därför fördelar vi måltiderna över fler tillfällen på dagen. Då behöver du inte äta och dricka så mycket varje gång för att må bra. Förutom frukost, lunch och middag, erbjuder vi mellanmål samt något litet på sängkanten både morgon och kväll. Det finns alltid möjlighet att få någonting att äta även mellan de fasta måltiderna.

Vecka 49

Måndag 30 november

Middag: Stekt falukorv med stuvade morötter och potatis
Dessert: Chokladpudding med vispgrädde
Kvällsmat: Löksill med gräddfil, ägghalva och potatis

Tisdag 1 december

Middag Fiskbullar med kaviarsås, potatis och ärter
Dessert: Björnbärskräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Ostomelett med grönsallad och skinksmörgås

Onsdag 2 december

Middag: Kalops med potatis och rödbetor
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Grönsakslasagne med tomatsallad

Torsdag 3 december

Middag: Ärtsoppa med fläsk och mjukt bröd
Dessert: Pannkakor med vispgrädde och jordgubbssylt
Kvällsmat: Köttbullar med potatismos och lingonsylt

Fredag 4 december

Middag: Ugnstekt lax med kall örtsås, potatis och ärter
Dessert: Körsbärssoppa med kardemummaskorpor
Kvällsmat: Skånsk äggakaka med lingonsylt

Lördag 5 december

Middag: Nötfärsbiffar med dragonsås, potatis och morötter
Dessert: Konserverade persikor med glass
Kvällsmat: Tonfiskröra med potatisbakelse och ärter

Söndag 6 december

Middag: Helstekt kotlettrad med gräddsås, potatis och brytbönor
Dessert: Hjortronkesella med vaniljwafers
Kvällsmat: Borsjtj (rödbetssoppa) med smetana och skinksmörgås

Vecka 50

Måndag 7 december

Middag: Kycklingspett med mangosalsa, klyftpotatis och morötter
Dessert: Katrinplommonkräm med kaffegrädde
Kvällsmat: Mannapudding med saftsås/ äpplemos och skinksmörgås

Tisdag 8 december

Middag: Stekt strömming med potatismos, ärter och lingonsylt
Dessert: Fruktsoppa med kardemummaskorpor
Kvällsmat: Potatisbullar med baconsmak grönsallad och lingonsylt

Onsdag 9 december

Middag: Korvgryta med tomat och vispgrädde, ris/potatis, brytbönor
Dessert: Färsk frukt
Kvällsmat: Gräddstuvad pytt i panna med stekt ägg och rödbetor

Torsdag 10 december Nobelmiddag

Förrätt: Kalkonstektoast (kalkonröra, bröd, gurka och apelsin)
Middag: Pocherad torskrygg med hummersås, räkor, pressad/kokt potatis, ärter
Dessert: Chokladmousse spetsad med cointreau och apelsin med vispgrädde
Kvällsmat: Prinskorv med stekt ägg och ugnstekt potatis

Fredag 11 december

Middag: Biff Lindström med gräddsås, potatis och ärter
Dessert: Svartvinbärskräm med lättvispad grädde
Kvällsmat: Ugnspannkaka med hallonsylt och skinksmörgås

Lördag 12 december

Middag: Kassler med champinjonsås, klyftpotatis och broccoli
Dessert: Blåbärscrêpes med vispgrädde
Kvällsmat: Omelett med stuvad sparris och grönsallad

Söndag 13 december Luciadagen

Middag: Dillkött på nötbog, potatis och morötter
Dessert: Saffranskaka
Kvällsmat Köttbullar med rödbetssallad



Med reservation för eventuella ändringar.

Vill du veta mer om maten?

Om du vill veta mer om maten som serveras i äldreomsorgen i Göteborgs Stad, besök då sidan Mat i äldreomsorgen.