Vår skola

På Backegårdsskolan går ungefär 270 elever i förskoleklass till årskurs 6. Hos oss arbetar cirka 45 vuxna. På den här sidan får du mer information om skolan och hur vi arbetar.

Om skolan


Backegårdsskolan består av flera skolhus. Ett av husen är i två plan med stora ljusa lokaler. Där finns bland annat slöjdsalar, en musiksal och en hemkunskapssal.  På husets tak  finns solpaneler. Solpanelerna gör att vi inte påverkar klimatet lika mycket.

Mål och arbetssätt

Personalen på skolan arbetar i arbetslag, där tre till fyra pedagoger tillsammans ansvarar för en årskurs. Personalen är lyhörd, flexibel och arbetar för elevens bästa. Alla elever på Backegårdsskolan kan få läxhjälp, antingen av sin egen klasslärare eller på fritidshemmet.

Backegårdsskolans vision

På Backegårdsskolan respekterar vi alla varandra, såväl elever som vuxna. Vårt mål är att alla som arbetar på skolan känner trygghet och arbetsglädje och att varje elev får arbeta utifrån sina egna förutsättningar.

IT-stöd

Genom att använda digitala verktyg, som datorer, lärplattor och digitalkameror stärker vi elevernas engagemang och kreativitet. Olika personer lär sig på olika sätt och kan behöva olika verktyg för att nå målen för sin utbildning. IT öppnar oändliga möjligheter för detta.

Trygghet och trivsel

För att öka tryggheten och trivseln på skolan har vi olika samarbetsforum för att ta tillvara vårdnadshavarnas, elevernas och medarbetarnas idéer och erfarenheter. Exempel på sådana forum är elevråd, matråd, trivselledare och Tryggmiljögrupp.

Tryggmiljögrupp

För att samordna och driva frågorna om trygghet och trivsel har Backegårdsskolan en Tryggmiljögrupp. Tryggmiljögruppen består av lärarrepresentanter, representant från EHT och skolledning. All personal på skolan samlas en gång i månaden för att gemensamt arbeta med värdegrundsfrågor, utifrån vad Tryggmiljögruppen har prioriterat. 

Aktiva raster och Trivselledare

Vi arbetar för aktiva raster på Backegårdsskolan och har en rastbod där eleverna kan låna lekredskap. Några elever och personal är utbildade Trivselledare vilket innebär att de håller i rastaktiviteter för andra elever.

Plan mot diskriminering och kränkande behandling (PDK)

En elevenkät genomförs varje läsår och insatser kring trivsel och trygghet omarbetas beroende på vad som framkommer i enkäten. Detta dokumenteras i vår Plan mot diskriminering och kränkande behandling. Planen presenteras i alla klasser och på föräldramöten. Skolan har även utarbetat en kortversion som skickas hem till alla familjer.

Delaktighet för elever och dialog med vårdnadshavare

Du som vårdnadshavare är oerhört viktig för att ditt barn ska må bra och kunna jobba ordentligt. Därför eftersträvar vi en bra kontakt med er.

Backegårdsskolan har möten med vårdnadshavare och utvecklingssamtal med eleven varje termin. Eleverna får med sig ett veckobrev hem varje fredag. I veckobrevet informerar klassläraren om elevernas arbete, utflykter med mera. Några lärare lägger ut veckobrevet digitalt i Vklass.

Traditioner på Backegårdsskolan

  • Luciafirande där varje klass representeras av två elever.
  • Resa till Stadsparkbadet i Borås (årskurs 4-6).
  • Friidrottsdagar (årskurs 1-6) då eleverna tävlar under en dag i olika friidrottsgrenar på Bergsjövallen.
  • Familjefest i augusti/ september för att tillsammans fira att skolan har startat. Då umgås vi på skolgården med mat, uppträdanden och marknad.
  • Fadderverksamhet under läsåret. 
  • Skolresa i årskurs 6.