Utredning om Asperöskolan F-3, skolan är kvar

Publicerad 26 mars 2024

Grundskoleförvaltningen har utrett förutsättningarna för att stänga Asperöskolan till hösten 2024. 26 mars 2024 avslog grundskolenämnden förslaget, vilket innebär att skolan inte stängs till hösten 2024.

Varför gjordes utredningen?

Grundskoleförvaltningens uppdrag är att ge nuvarande och framtida elever i Göteborgs kommunala grundskolor en undervisning med god kvalitet. Det är utifrån detta som utredningen sker. Det som pågår nu är en utredning av hur eleverna på Asperö ska få sin skolgång tillgodosedd. Det finns inga beslut fattade.

Just nu är Asperöskolan vår minsta skola med 28 elever. Men antalet elever förväntas minska till bara 20 nästa läsår och även i södra skärgården på sikt. På Brännöskolan, som är vår näst minsta skola, går det 38 elever.

Grundskolenämnden har bestämt ett antal grundläggande principer för hur vi ska organisera våra skolor (24 juni 2020). Grundskoleförvaltningen fick i uppdrag att implementera principerna i verksamheten. Ett grundläggande resonemang är att skolorna ska ha en viss volym av elever för att kunna ha en arbets-, utvecklings- och stödorganisation, som gynnar och stödjer en positiv miljö för lärande över tid. Dessa organisationer skapar förutsättningar för att kunna ha olika stödresurser till eleverna och ett tillräckligt stort kollegium av lärare. Det ger rektor möjlighet att på ett flexibelt sätt fördela resurser och kompetens utifrån elevernas behov.

Läs mer om skolenhetsutredningen på goteborg.se.

Utmaningar med en liten skola

Utmaningarna med så få elever på Asperöskolan är att det kan bli svårt att ge dem allt stöd de behöver, både ur ett kvalitets- ekonomiskt- och medarbetarperspektiv. Det kan handla om extra hjälp, tillgång till elevhälsa, sociala relationer med jämnåriga. Utifrån en personalsynpunkt är möjligheterna till professionellt och socialt samarbete och utbyte med kollegor som ska leda till verksamhetsutveckling, kompetensutveckling och kollegialt lärande begränsat. Det är en utmaning att kunna ha behörig personal och hitta vikarier vid frånvaro och risken att behöva stänga verksamhet vissa skoldagar är reell.

Utmaningarna väntas förstärkas framöver av den generella befolkningsutvecklingen som pekar på en minskning av barn i skolåldern i Göteborgs södra skärgård.

Det kommer inte vara möjligt att nå skolenhetsutredningens principer fullt ut. Men det kan vara möjligt att skapa en mer långsiktigt hållbar skola som är bättre rustad att möta framtidens utmaningar med bättre förutsättningar till ökad kvalitet i verksamheten