Simskola och simträning

Det är roligt att bada och viktigt att kunna simma. Här i simhallen finns möjlighet att gå på simskola för barn och vuxna, babysim och simträning.

Simundervisning i skolan

Simundervisning är en del av skolans uppdrag och ingår i ämnet Idrott och hälsa. Skolor har möjlighet att boka tid för skolbad i Göteborgs Stads simhallar.

Dessutom erbjuder Göteborgs Stad kostnadsfri simundervisning för skolor där elevernas simkunnighet är låg. Skolorna väljs ut i samråd mellan idrotts- och föreningsförvaltningen och grundskoleförvaltningen och undervisningen bedrivs av simföreningar.

Lär dig simma i Göteborg

Simundervisning för privatpersoner

Simskoleundervisning för privatpersoner bedrivs inte av simhallen utan av andra aktörer. Kontakta dem för mer information och anmälan.

Gratis simundervisning för vuxna

Här kan du läsa mer om gratis simskola för vuxna.

Medföljande på simskola och simträning

För simskolor och babysim är det bara tillåtet för åskådare att vara med vid bassängen vid första gången (kursstart) och sista gången (kursslut). Det är då endast en person per deltagare som får vara med som åskådare i simhallen och kravet är att denna är ombytt till lättare träningskläder. Fler än en person per kursdeltagare och de som inte är ombytta släpps inte in i simhallen.

Så funkar simskolan på Askims simhall

Vid första tillfället

Vid första tillfället av simskolan, gå till kassan och uppge barnets personnummer.  Du betalar 50 kronor i deposition och får ett kort eller band som du använder för att komma in genom grinden. Du behåller kortet/bandet under hela tiden du har simskola. När terminen är slut lämnar du tillbaka kortet/bandet och får då tillbaka depositionen.

Avgift när barn och vuxna har simskola. Privata aktörer som bedriver simskola och inte hyr hela bassängen, där behöver deltagarna betala badavgift. Detta gäller alla, även barn under 11 år.

Byta om

Ni byter om i flickornas eller pojkarnas omklädningsrum. Vilket av rummen avgörs av den vuxna. Är du mamma/mormor/farmor/kvinnlig vuxen byter barnet om i flickornas omklädningsrum. Är du pappa/morfar/farfar/manlig vuxen byter barnet om i pojkarnas omklädningsrum.  

Från det år barnet fyller åtta år byter flickor om i flickornas omklädningsrum och pojkar om i pojkarnas omklädningsrum, enligt simhallens trivselregler.  

Att tänka på i omklädningsrummet  

 • Du behöver hänglås till skåpet. Hänglås med nyckel finns att köpa i kassan för 65 kronor eller ta med ett eget. 
 • Ta av dig skorna när du kommer in i omklädningsrummet, ta med dem till skåpet och lås in.   
 • Det är skärmförbud i omklädningsrum, dusch och simhall. Detta för att inte ta bilder/filma, att glassplitter från telefonen gör att vi får stänga och för att du ska ha full uppmärksamhet på barnet. 
 • Duscha ordentligt innan simskolan med schampo och tvål. Kloret reagerar och luktar bara när det kommer i kontakt med smuts. Alltså, luktar du klor efter bad har du inte tvålat in dig ordentligt innan. 

När simskolan startar

Stå redo i omklädningsrummet, innanför dörren till simhallen, fem minuter före simskolan börjar. Dörren in till simhallen har en bläckfisk, pingvin, haj eller sköldpadda på sig. Gå inte in förrän en simlärare öppnar dörren och ropar vilken grupp som ska följa med in.  

Tänk på att vi har flera olika simskolor igång samtidigt så lyssna noga på vilken simskola som ropas upp. Lämna inte barnet själv, vänta med barnet tills simläraren tagit över ansvaret.   
Stå redo innanför dörren igen fem minuter innan simskolan slutar för att ta emot ditt barn. 

För dig som är ansvarig vuxen

Du får inte följa med in i simhallen och titta på simskolan. Du kan ta med kortet/bandet och gå ut ur omklädningsrummet, blippa vid grinden och sätta dig ute vid receptionen. Undantaget är första och sista gången på terminen.

Du kan se 25-metersbassängen från receptionen eller utomhus om du går runt byggnaden. Undervisningsbassängen (lilla bassängen) kan du endast se utomhus om du går runt byggnaden.

Om du ändå vill följa med in i simhallen måste du betala inträde. Du måste ha på dig badkläder eller träningskläder.

Att tänka på i simhallen 

 • I simhallen gäller skärmförbud. Detta för att inte ta bilder/filma, att glassplitter från telefonen gör att vi får stänga och för att du ska ha full uppmärksamhet på barnet. 
 • Du får inte ha på dig ytterskor inne i simhallen. Jordpartiklar är inte bra för simhallsmiljön. 
 • Du måste vara ombytt till badkläder, t-shirt och tunna shorts eller träningskläder i syntetiskt material. Jeans, stora och tjocka kläder får inte bäras i simhallen. 
 • Undervisningsbassängen/lilla bassängen är ofta bokad för simskola. Läs mer på sidan Öppettider.
 • Som vuxen har du ansvar för barnens säkerhet i simhallen.  
 • Du måste vara tillsammans med barnen i bassängen, i deras närhet.
 • Som vuxen får du mest ha ansvar för tre barn under tolv år. 

Följs inte simhallens trivselregler har vi rätt att neka dig tillträde till simhallen. 

Fråga badvärdarna om det är något du undrar över. Vi finns här för er! 

Första och sista gången på simskoleterminen

Vid dessa två tillfällen får du som vuxen följa med in i simhallen och titta på lektionen. Du måste vara ombytt till badkläder eller träningskläder.


 • Vi ska på simskola första gången. Hur kommer vi in genom grinden?

  Gå till kassan och uppge barnets personnummer.  Du betalar 50 kronor i deposition och får ett kort eller band som du använder för att komma in genom grinden. Du behåller kortet/bandet under hela tiden du har simskola. När terminen är slut lämnar du tillbaka kortet/bandet och får då tillbaka depositionen.

 • Om vi ska fortsätta nästa termin, vad gör vi med bandet?

  Du har två val:

  1. Du kan lämna tillbaka kortet/bandet och få tillbaka depositionen på 50 kr.
  2. Du kan behålla kortet/bandet och visa det i kassan vid nästa simskolestart så kan vi aktivera det igen för den nya terminen. Tänk på att komma i god tid då det brukar vara mycket kö i kassan vid terminsstart.


 • Jag har glömt kortet/bandet - vad gör vi?

  Om ni glömt kortet/bandet till simskolan får ni gå till kassan och betala en avgift på 20 kronor för att få ett band som funkar för bara den gången. 


 • Mitt barn vill simma innan/efter simskolan men jag ska inte bada själv, bara titta på. Vad gäller?

  Om du som vuxen följer med in i simhallen måste du betala inträde 70 kronor eller köpa ett periodkort. Barn 0-11 år får simma gratis om du meddelar detta i kassan. Har barnet fyllt 12 år kostar det 40 kronor om ni vill simma innan/efter simskolan. Du måste vara ombytt till badkläder om du behöver hoppa i och hjälpa ditt barn.