Vår förskola

Förskolan som ligger i ett gult trähus i ett plan, har två avdelningar, Myran och Trollet, med plats för cirka 36 barn i åldrarna 1–5 år.

Vi finns på Aprilgatan 2A från och med höstterminen 2023

2024 byggs en ny förskola på vår adress. Under tiden är vi i lokalerna för förskolan Aprilgatan 2A.

Utemiljön

Barnen har tillgång till en gård i två plan med sandlådor, gungor, klätterställning med rutschkana och ett mindre naturområde. Cirka 100 meter från förskolan ligger Adventsparken med en stor grön fotbollsplan. Här brukar vi fira förskolans dag och midsommar tillsammans med barnen. Vi har även promenadavstånd till Galaxens djurgård och till biblioteket i Kortedala.

Vi arbetar mycket med språket som vi införlivar i olika teman och i vardagen. Vi arbetar även med miljöpedagogik där barnen lär sig att vara rädda om miljön.

På förskolan finns fyra förskollärartjänster och två barnskötartjänster. Vi har även en specialpedagog som besöker oss en dag varje vecka.

En dag på förskolan

  • Förskolans öppettider är 6–18.
  • Frukost serveras klockan 8, lunch 11.30 och mellanmål 14.30.
  • Före lunchen har vi samling, oftast med sånger som vi sjunger tillsammans. Alla barn har en vilostund efter maten. De yngsta sover och de äldre läser en bok med någon vuxen.
  • De flesta planerade aktiviteterna sker 9–11. Exempel på aktiviteter är utflykter (teater, bibliotek, skogen med mera), skapande verksamhet (bild och form, dans, drama med mera), utelek.
  • Vi går ut på gården varje dag då vädret tillåter. Vi delar ofta barnen i mindre grupper där de kan växla aktiviteter med varandra.
  • På eftermiddagarna väljer barnen själva oftare aktivitet. De leker, bygger eller målar tillsammans.

Studiedagar och sommarstängt

Förskolan har stängt för studiedagar en dag i augusti innan skolstarten, två dagar under v.44 (höstlovet), en dag i samband med jullovet (början av januari) och en dag i juni då skolavslutningen varit. Förskolan stänger även under fyra veckor under sommaren, vanligtvis vecka 28–31. I Östra Göteborg finns alltid minst en förskola som håller öppet under studiedagar och hela sommaren.