Aktiviteter

För dig som stödjer en närstående som på grund av sjukdom, missbruk, beroende, fysisk eller psykisk funktionsnedsättning är i behov av hjälp finns flera aktiviteter att välja mellan. Alla aktiviteter är kostnadsfria de flesta äger rum på Medborgarhuset i Gamlestaden.

Stödsamtal med anhörigkonsulent

Anhörigkonsulenten lyssnar och ger utifrån situationen stöd, information och vägledning för dig som anhörig. Du kan boka tid för stödsamtal. Samtalet kan ske via telefon eller utomhus som ett promenadsamtal.

Anhöriggrupper

Tillsammans med andra i liknande situation kan du både dela med dig av egna erfarenheter och få stöd av andra.

Anhöriggrupper kan startas med olika teman allt efter efterfrågan från anhöriga. Träffarna hålls utomhus på lämplig plats och med få deltagare. Kontakta anhörigkonsulenterna vid intresse.

Prova på mindfulness

Tisdagar 4 augusti–25 augusti, kl. 13–13.45, samling på Kortedala Torg

Tisdagar 1 september–15 december, kl. 13–13.45. samling på Rullagergatan 6, Gamlestaden

Mindfulness är ett förhållningssätt som med enkla och praktiska övningar hjälper dig att minska din stress och utmattning i vardagen. Du har möjlighet att komma och prova på mindfulness. Du får verktyg som hjälper dig att förhålla dig till dina tankar och känslor på ett mer medvetet sätt.

Kursledare: Eva Gabrielsson, diplomerad mindfulnessinstruktör.
Kursen är gratis. Ingen föranmälan behövs.


Gun Lomander berättar om lågaffektivt bemötande i en kort film

Gun Lomander, metodutvecklare och mamma till en son med ADHD och autism berättar om lågaffektivt bemötande i praktiken. Hur kan man använda sig av metoden i vardagen när man lever med ett barn med neuropsykiatrisk funktionsnedsättning?

Hur hanterar man tex ett utbrott eller ett barn som inte vill gå upp ur sängen? Hon kommer också att svara på de vanligaste frågorna från föräldrar.

Hur och var kan jag se filmen?

Filmen publiceras den 9 november. Då kommer det att finnas en länk på Anhörigstöd i Östra Göteborgs webbsida samt Anhörigstödets Facebook-sida. Filmen är cirka 25 minuter lång.

Nedan hittar du adresserna:

www.goteborg.se/anhorigstodostra
www.facebook.com/anhorigstodiostragoteborg

Har du svårt att hitta filmen är du välkommen att kontakta en anhörigkonsulent.

Filmen är ett samarbete med anhörigstöd på Hisingen.

Mer om Gun Lomander

Gun Lomander har arbetat i cirka 30 år med att utveckla stöd för personer med autism. Lågaffektivt bemötande och ett tydliggörande arbetssätt för personer med autism är hennes specialområde.

Information om demens

Svenskt Demenscentrum har kostnadsfria webbaserade utbildningar inom demensområdet. För att delta, gå in på Svenskt Demenscentrums webbsida: www.demenscentrum.se.

Under rubriken ”Utbildning” väljer du rubriken ”Webbutbildningar”. Där finns utbildningen Demens ABC plus Anhöriga. Det finns fler utbildningar att välja på och då måste du skapa ett konto. Om du tycker det är svårt att hitta utbildningarna, kontakta anhörigkonsulenterna.

Nationella anhörigdagen tisdag 6 oktober

Information om tema och plats för årets nationella anhörigdag kommer senare i höst.

NKA- Nationellt kompetenscentrum anhöriga

Här finns information, utbildning och senaste forskning med mera om anhörigskap.
www.anhoriga.se

Friskvård

Se Hälsotekets aktivitetsprogram för hösten 2020 www.goteborg.se/halsoteketostragoteborg

Hot och våld i nära relationer

Under pandemin lever många mer isolerat än vanligt vilket är en riskfaktor för att utsättas för våld i nära relationer. Om du är anhörig till någon som är utsatt för hot och våld eller själv är utsatt kan du ringa den nationella stödlinjen för våldsutsatta. Samtalet är kostnadsfritt och det syns inte varifrån du ringer.

Kvinnofridslinjen: 020-50 50 50


Tyvärr pausas Anhörigcaféet under höstterminen på grund av pandemin.

På grund av pandemin följer vi Folkhälsomyndighetens och Göteborgs Stads rekommendationer. Därför reserverar vi oss för eventuella ändringar i programmet.