Foto: Rickard Strid

Vård och omsorg


Vill du jobba med människor? Kan du tänka dig ett jobb inom sjukvård, psykiatri eller äldreomsorg? Då är Vård- och omsorgsprogrammet rätt program för dig. På Vård- och omsorgsprogrammet kombinerar du studier i omsorgsarbete, psykologi, psykiatri och allmänna ämnen som språk och samhällsvetenskap med praktik inom olika delar av vårdsektorn. Du får utveckla dina kunskaper om hälsa, ohälsa och funktionsnedsättning.

Vård- och omsorgsprogrammet – redo för ett livsviktigt yrke

På Vård- och omsorgsprogrammet kombinerar du studier i omsorgsarbete, psykologi, psykiatri med praktik inom olika delar av vårdsektorn. Du läser också allmänna ämnen som språk och samhällsvetenskap.Behovet av personal med vårdutbildning kommer att vara stort många år framöver i hela branschen. Programmet leder till en yrkesexamen, men du kan även läsa in behörighet för att kunna gå vidare till universitet eller högskola efter gymnasiet.

20 veckors praktik

Arbetsplatsförlagt lärande är en viktig del av utbildning. Du kommer att ha 20 veckors praktik fördelade över tre år.

Finns också som lärlingsutbildning

En lärlingsutbildning innebär att du går två dagar i skolan och har tre dagar praktik varje vecka. De teoretiska ämnena läser du tillsammans med lärlingar från olika yrkesprogram. Din handledare och din yrkeslärare hjälps åt att planera, följa upp och bedöma din utbildning.